Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe variant grindstabilisatieplaten combineert esthetiek met sterkte

Nieuwe variant grindstabilisatieplaten combineert esthetiek met sterkte

Nog steeds kiezen veel aannemers en landschapsarchitecten er in hun projecten voor om grasdallen op te vullen met grind. Die zijn, zeker in ongevulde toestand, namelijk sterker dan de gekende grindstabilisatieplaten. Maar grasdallen zijn zowel praktisch als esthetisch gezien natuurlijk niet afgestemd op opvulling met grind, waardoor het eindresultaat vaak beter kan. Isofaq breidde daarom zijn gamma uit met de IG Traffic Gravel, een specifieke grinddal die de sterkte van zijn grasvariant combineert met het esthetische van grindstabilisatiesystemen.

Isofaq

De IG Traffic Gravel is standaard uitgevoerd in het grijs en daardoor minder opvallend.

Als gespecialiseerde groothandel van materialen voor het verzamelen, infiltreren, bufferen, reinigen en afvoeren van water bekleedt Isofaq al meer dan dertig jaar een toonaangevende positie. Het bedrijf uit Izegem beschikt ook over een eigen machinepark voor het omwikkelen van drainagebuizen. Deze zomer voegde Isofaq een nieuwe grinddal toe aan zijn assortiment. “Het aantal producten in de markt dat specifiek voor grindopvulling gemaakt is, is vrij beperkt”, zegt Gregory Quaegebeur, die vandaag samen met zus Julie de dagdagelijkse leiding op zich neemt. Daarmee is het familiebedrijf al toe aan zijn derde generatie leidinggevenden. “Iedereen kent ongetwijfeld een product van het genre Nidagravel. Dat is esthetisch zeker oké , maar is, zeker ongevuld, niet heel erg sterk. Tot op heden zag je dus dat een groot deel van de werven met grindopvulling daarom uitgevoerd werden met sterkere grasdallen. Die zijn, hun naam zegt het zelf, niet specifiek ontworpen voor de opvulling met gravel, waardoor het grind snel en makkelijk in de ondergrond kan verdwijnen en het systeem dus regelmatig moet worden aangevuld met nieuw grind.”

Bovendien zijn grasdallen meestal zwart of groen van kleur, waardoor het eindresultaat ook esthetisch gezien vaak beter kan. Quaegebeur: “Danzkij de IG Traffic Gravel is dat voorgoed verleden tijd. De IG Traffic Gravel is een grinddal van 4 cm hoog en is voorzien van een gesleufde bodem. Die vermijdt dat het grind in de ondergrond zal verdwijnen, terwijl water wel nog steeds zijn weg vindt naar beneden.” De grinddal is standaard uitgevoerd in het grijs en bijgevolg minder opvallend. “Ook andere kleuren zijn evenwel mogelijk. Bovendien haalt de IG Traffic Gravel een hoge drukweerstand, tot wel 1000 ton per m². We hebben al enkele projecten uitgevoerd met de nieuwe grinddal en de feedback is heel positief”, zegt Quaegebeur.

Hardnekkig misverstand
Met het nieuwe product werden de gamma’s van gras- en grinddallen van de specialist beter op elkaar afgestemd. Wie grasdallen wil, kan bij Isofaq kiezen voor de IP Park of de IG Traffic. De IP Park bestaat in een hoogte van 3 en 4 cm. De IG Traffic is daarnaast ook nog beschikbaar in een hoogte van 5 cm. Wie grinddallen zoekt, kan bij isofaq dus voortaan naast Nidagravel ook kiezen voor IP Traffic Gravel. Quaegebeur wil ook komaf maken met een hardnekkig misverstand: “In België gaat men er dikwijls vanuit dat een degelijke gras- of grinddal minimum 5 cm hoog moet zijn, maar dat klopt niet volledig. In het buitenland zie je bijvoorbeeld dat 4 cm de meest courante hoogte is. Veel belangrijker zijn de drukweerstand en de elasticiteit. Zowel de IP Park als de gras- en grindversie van de IG Traffic worden gemaakt uit dezelfde grondstoffenmix. Het verschil tussen beiden, situeert zich in de dikte van de knooppunten en de wanden. Met 5 mm zijn de wanden van de IG Traffic 2 mm dikker dan die van de IP Park. Afhankelijk van de toepassing en gebruiksfrequentie zal de keuze op één van beide reeksen vallen. Die fijn afgestemde mix van grondstoffen is uiterst belangrijk. Er duiken nu al goedkope kopieën op die misschien wel de vorm benaderen, maar zeker niet de kwaliteit. Een goede raad is daarom: vraag altijd een staal op. Zo kan je niet alleen zien, maar ook voelen wat aangeboden wordt.”

Andere toepassingen
Het is ook mogelijk de gras- en grinddallen voor andere toepassingen te gebruiken. “Zo kan je ze bijvoorbeeld opvullen met haksel om een wandelpad of Finse piste te creëren. Er bestaan ook types die je kan opvullen met klinkers. Je kan het product ook gewoon gebruiken om een bodem te verstevigen, door het iets dieper te plaatsen. Dat gebeurt bijvoorbeeld regelmatig bij paddocks of zelfs kleine vliegvelden”, besluit de zaakvoerder.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details