Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
NX2 genereert next-level BIM-modellen
Met slechts één meting legt NX2 de indoor of outdoor ruimte vast en kun je ermee aan de slag voor gedetailleerde BIM-plannen.

NX2 genereert next-level BIM-modellen

NX2, met uitvalsbasis in het West-Vlaamse Rollegem-Kapelle, werd in 2008 boven de doopvont gehouden als architecturaal tekenbureau. Maar zaakvoerder Nic Kerkhof wist rond 2012 dat er langzaam maar zeker een nieuwe wind waaide: 3D-laserscanning. En waar er een kleine tien jaar geleden nog ‘gewone’ 3D-plannen van een pand of aanverwanten werden gecreëerd, stond de technologie de laatste jaren absoluut niet stil.

3D-scanning van de brugkelders van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge.

Nic Kerkhof: “Het grote verschil is wat er met de gegenereerde data van zo’n scanning gebeurt. Vroeger konden we onze klanten voorzien van een mooie 3D-tekening van de gewenste locatie. Nu kunnen we daar, bij wijze van spreken, een intern gps–systeem koppelen aan het BIM-model. Dit wordt gebruikt om de locatie van de 3D-scandata te bepalen. De data waar we mee kunnen werken is zo gewoon veel accurater én de werkmethodiek wordt sneller. Bovendien kunnen we tegenwoordig ook mobiele systemen, onder andere drones, inzetten. Die laatste koppelen we dan aan onze vaste scanners. Waar we ook steeds meer voor gevraagd worden is studie van scan-data voor openbare aanbestedingen. Zo voeren we een clash-detectie uit tijdens het bouwproces. Zo kan de klant zien of ze niet te veel afwijken van de oorspronkelijke plannen en kunnen ze desgevallend bijsturen, afgaand op onze data.”

NX2 maakt gebruik van zeer innovatieve software.

Scan to BIM

Het Building Information Model (BIM) of de virtuele weergave van een bouwwerk is niet meer weg te denken uit de bouwsector. Met een 3D-laserscanner brengt NX2 de ruimte tot op millimeterniveau in kaart. Dit gaat vlot en snel, zelfs bij de meest complexe installaties. Elk gescand punt vormt een nauwkeurige xyz-meting in kleur. Deze punten worden geregistreerd en gekoppeld tot een puntenwolk of point cloud. Die wordt dan geëxporteerd, met als resultaat zeer gedetailleerde 3D-documentatie en 360°-beelden die dan door de klant verder kunnen gebruikt worden om metingen uit te voeren. 

Nic Kerkhof: “Net daarom is onze scan to BIM-methode zo praktisch, want met slechts één meting leggen we de indoor of outdoor ruimte vast en kun je ermee aan de slag voor gedetailleerde BIM-plannen. Daarvoor maken we gebruik van de meest innovatieve software. Via C3A-extensies bouwen we BIM-plannen in Autodesk Revit. Het model dat je van ons ontvangt is zeer nauwkeurig en voldoet aan alle gangbare Belgische standaarden, zodat je erop kunt verder werken voor elk bouw- of installatieproject.”

Met een 3D-laserscanner brengt NX2 een ruimte tot op millimeterniveau in kaart.

Spectaculaire 3D-projecten

Nic Kerkhof: “We hebben al enkele ronduit spectaculaire projecten gerealiseerd, met onze specifieke scan to BIM-methode, zoals bijvoorbeeld de 3D-scanning van de sluisdeur en brugkelders van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge. De gigantische sluisdeur heeft een gewicht van 2.500 ton en deze werd door onze diensten volledig in kaart gebracht via 3D-laserscanning. De verschillende verdiepingen en machinekamer binnenin de deur werden zorgvuldig opgemeten.”

“Ook voor het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol mochten we een uitdagend project uitvoeren. Daar deden we een uitbreide beton-studie van een schacht. Je moet wel weten dat dit onderzoekscentrum en dus ook alle schachten 230 m onder de grond zitten, door het feit dat ze met nucleaire producten werken. Ook mochten we de leidingtunnels in de Haven Van Antwerpen volledig in kaart brengen, voor de komende renovatiewerken. We vervelen ons niet!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details