Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Officiële onthulling van koepel Matuvu in Knokke-Heist

Officiële onthulling van koepel Matuvu in Knokke-Heist

Gisterenavond onthulde Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist, samen met de ontwikkelaars PSR, Goethals Promotor en Jan De Nul Group de glazen koepel centraal op het vernieuwde Albertplein met een klant- en lichtspel. Hiermee start een nieuwe periode voor het plein, met de kwalitatieve uitstraling van weleer, een echt ‘place m’as-tu vu’. De nieuwe blikvanger op het plein telt 2211 driehoekige glasraampjes uit helder en gekristalliseerd glas.

Ontwikkelaars PSR, Jan De Nul Group en Goethals Promotor onthullen samen met burgemeester Piet De Groote de blikvanger van het vernieuwde Albertplein: het glazen horecapaviljoen met 2211 driehoekige glasraampjes (vlnr: Piet De Groote (Burgemeester), Frédéric Goethals (Goethals Promotor), Johan Geeroms (PSR), Luc Goethals (Goethals Promotor))

Partners Gemeente Knokke-Heist, Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners, Goethals Promotor, PSR en Jan De Nul Group sloegen in 2017 de handen in elkaar om dit hoogwaardige nieuwbouw- en stadsvernieuwingsproject uit te voeren, met alvast een indrukwekkend resultaat vandaag: de glazen koepel centraal op het plein. 

Het plein zelf wordt na het zomerverlof finaal afgewerkt. Tegelijk zal de horeca-uitbater starten met de binneninrichting van de koepel, gevolgd door de opening.

Het vernieuwde Albertplein zal meerwaarde brengen voor Knokke-Heist op verschillende niveaus. De ondergrondse ruimte is optimaal benut door de bouw van een private parking met 150 parkeerplaatsen voor buurtbewoners, tweedeverblijvers en inwoners van aanpalende straten die vandaag kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. Bovengronds wordt het Albertplein een ode aan het licht dat uitnodigt om te zien en gezien te worden – met centraal het prestigieuze glazen horecapaviljoen en waterpartij. Rondom het plein komt er ruimte voor zitbanken. 

De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd. 

Piet De Groote, burgemeester Knokke-Heist: “Het Albertplein is een plein met een rijke historiek dat in de voorbije 100 jaar naam en faam heeft verworven tot ver buiten onze gemeente- en zelfs landsgrenzen. Het plein werd aangelegd in 1908 tot 1909 en onderging meerdere metamorfoses. Na 3 jaar werkzaamheden is het Albertplein 3.0 nu bijna afgerond. Het is een eigentijds ontwerp geworden waarbij iedereen zijn steentje – of moet ik zeggen zijn muntje – bijdroeg. We zamelden namelijk 11 000 oude munten in die verwerkt worden in het reusachtige zwart-wit bord. Zo wordt de nieuwe Place m’as tu vu echt een plein voor iedereen.”

Johan Geeroms, Managing Director PSR (projectontwikkelaar van Jan De Nul Group): “De afgelopen bouwperiode hebben we niet enkel bovengronds een architecturaal waardevolle herinvulling van het plein gerealiseerd. Ook ondergronds creëerden we een meerwaarde voor de buurtbewoners en aanpalende straten die al jaren kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. We zijn dan ook zeer fier hier vandaag samen met onze partners het plein officieel te kunnen inhuldigen. Het Albertplein kan opnieuw het kloppend hart van Knokke-Heist worden.”

Luc Goethals, Gedelegeerd Bestuurder Goethals Promotor“Dit hoogwaardige stadsvernieuwingsproject ligt ons nauw aan het hart. Het bood ons de kans om bij te dragen tot de heropleving van het plein in de kustgemeente waar wij ruim 30 jaar werkzaam zijn. Onze lokale ervaring laat ons toe de wensen en noden van kopers aan de kust goed te begrijpen. Het aanbod van ongeveer 150 private gesloten parkings in het Zoute spreekt bestaande en nieuwe eigenaars aan.”

Het glazen paviljoen is de eyecatcher van het plein

De glazen koepel centraal op het plein is, net zoals het plein zelf, een ontwerp van Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners. Het is een technisch hoogstandje, want binnenin de koepel zijn er geen dragende structuren. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen zorgt voor de nodige stabiliteit. Deze techniek kreeg de naam ‘ISONODE structure’.

Dirk Van Rompaey, Manager Civiele Divisie bij Jan De Nul Group: “De bouw van deze koepel doet denken aan het klassieke Meccano-speelgoed, maar dan op topniveau. De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel. Voor de bouw van de koepel werkten we met twee bouwkranen die de roestvrijstalen draagstructuur de hoogte in hield. Hangend werkten we de koepel naar de grond en langs alle zijden af.” 

11.000 oude munten doen het plein schitteren

In 2022 werden inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers opgeroepen om hun uit de omloop gehaalde munten te doneren voor het Matuvu-project. Iedereen kreeg de kans om mee te bouwen aan hun nieuwe ‘Place m’as-tu-vu’. 

En met succes, want de ontwikkelaars zamelden maar liefst 11.000 munten in. Ze werden samen met replicamunten verwerkt in de zwarte betontegels op het plein. Afgewisseld met witte tegels, komt een reuzengroot dambord tot leven.

Hét bekendste plein van Knokke-Heist is terug van weg geweest

In de jaren 50 groeide het plein uit tot de plek bij uitstek voor bekende gezichten. Charles Aznavour, Edith Piaf, Frank Sinatra, Jacques Brel en Josephine Baker genoten er rijkelijk van hun aperitief. De afgelopen jaren boette het plein echter in aan charisma. Horeca verdween en zo ook de beau monde.

Daar bracht gemeente Knokke-Heist in 2017 verandering in met het stadsvernieuwingsproject Matuvu. Het Albertplein zou opnieuw een maximale kwalitatieve uitstraling krijgen. De gemeente startte de herinrichting van het Albertplein op met de ambitie om dit kloppende hart terug de ‘place to be’ van weleer te maken. 

Meer over het Matuvu-project?

Tijdens de zomermaanden kunnen omwonenden en toeristen meer te weten komen over het Matuvu-project in het infopunt op de Zeedijk, ter hoogte van het Albertplein. Het terras bovenop geeft een uniek kijk op de glazen koepel en het vernieuwde plein. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details