Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
OMGEVING, ruimtelijke projecten als antwoord op de vraagstukken van morgen
Leefbaarheidsproject Ringpark Het Schijn, Antwerpen.

OMGEVING, ruimtelijke projecten als antwoord op de vraagstukken van morgen

OMGEVING landscape architecture urbanism is een toonaangevend ontwerpbureau dat reeds 50 jaar werkt aan een integrale aanpak met oog voor de ruimtelijke kwaliteit van onze leef- en woonomgeving. Het team bestaat uit meer dan 80 gedreven en ervaren landschapsarchitecten, ingenieurs en ruimtelijk planners die werken vanuit Antwerpen, Gent en intussen ook Ho Chi Minh (Vietnam). 30 medewerkers zijn bovendien vennoot binnen de coöperatie. 

OMGEVING wil vernieuwend zijn, en houdt niet van platgetreden paden, standaardoplossingen of bandwerk. Creativiteit, alternatieve denkpisten, maar ook een zekere eigenzinnigheid kenmerken het ontwerpbureau. Om alle uitdagingen waar te maken, is een open houding en een intense dialoog met een opdrachtgever cruciaal. Dit kan zowel een openbaar bestuur als een private opdrachtgever zijn.

Menselijk kapitaal staat centraal bij OMGEVING – foto van het voltallige team.

Kruisbestuiving met opdrachtgever

Niet één brein is verantwoordelijk voor het uitgekiende eindresultaat, maar een interdisciplinair team van competente mensen – waaronder medewerkers én vennoten – die dezelfde waarden en doelstellingen delen, ook met de opdrachtgever. Dat biedt ruimte voor een flexibele inzet van scenario’s, ontwerpend onderzoek en wervende eindbeelden. En daarenboven om met een zekere autoriteit kennis uit te dragen in publieke debatten. Een geïntegreerde benadering, creatieve en onderbouwde oplossingen en vooral menselijk kapitaal vormen bij OMGEVING de belangrijkste sleutels tot succes. 

Kwalitatieve leefruimte als motor voor ‘gezonde’ samenleving

OMGEVING gelooft dat ruimtelijke kwaliteit ‘maakbaar’ is en een oplossing biedt voor de uitdagingen van vandaag: klimaatverandering, duurzaamheid, milieubewustzijn … Zo is OMGEVING betrokken bij complexe ruimtelijke vraagstukken: van grootschalige mobiliteits- tot leefbaarheidsprojecten. Zoals de studie van het Oostelijk deel R0 Brussel, Linkeroever en Schijnpark in Antwerpen. Daarnaast houdt OMGEVING het ontwerppotlood vast bij de herinrichting van de Ring R4 in Gent. Groenzones, ecoducten, veilige fietspaden en weginfrastructuur vloeien landschappelijk in elkaar over. 

OMGEVING werkte mee aan het project “Blue Gate Antwerpen”: van ideevorming tot uitvoering.

Blue Gate: het eerste circulaire bedrijventerrein in België

OMGEVING streeft naar maximaal maatschappelijk draagvlak waarin de uitdagingen van de toekomst vervat zitten en die bovenal maakbaar en realistisch zijn. Het project Blue Gate in Antwerpen is hiervan een schoolvoorbeeld. Reeds in 2011 was OMGEVING betrokken bij de ideevorming over deze voormalige brownfield ten Zuiden van de stad Antwerpen, in nauwe samenwerking met de Stad, PMV en De Vlaamse Waterweg. Later in 2015 werkte het team samen met DEME-DEC en Bopro een volledig geïntegreerd ontwerp uit en volgt momenteel de concrete uitvoering mee op.

Vernieuwende kenmerken:

  • 100 ha groot met een waterbuffer van ruim 20.000 m², bestand tegen 100-jarige buien.
  • Veilige, aangename fietsverbinding tussen Stad en Zuidelijke districten zoals Hoboken.
  • Voorziet in de waterhuishouding van de nabijgelegen Hobokense polder.
  • Geen gasaansluiting. Wél een warmtenet.
  • Recuperatiemogelijkheden van het bufferwater: bijvoorbeeld bewatering van het stadsgroen van de Stad Antwerpen.

Kortom, Blue Gate is veel meer dan een bedrijventerrein. Het is tegelijk een recreatiegebied met groenzones en spontane natuurontwikkeling.

Ruimte in Vlaanderen steeds schaarser 

Het aansnijden van nieuwe open ruimte verdient allerminst de voorkeur. OMGEVING ziet net heel wat potenties in brownfields, onder­benutte ontwikkelde gebieden en in meervoudig ruimtegebruik. De woonprojecten van OMGEVING, zoals de voormalige Agfa site ­Minerve in ­Edegem, Meurop site in Bonheiden of Le Saffre in ­Oudenaarde zijn hier mooie voorbeelden van. 

OMGEVING ziet heel wat uitdagingen voor de toekomst, maar gaat vooral op zoek naar projecten en opdrachtgevers die de vraagstukken van morgen NU al willen realiseren.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details