Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ondergrondse metingen en veiligheid vanaf nu hand in hand

Ondergrondse metingen en veiligheid vanaf nu hand in hand

Openbare werken en energiebedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de veiligheid van hun personeel op het terrein te beschermen. Met de hulp van de GeoSLAM ZEB Revo en ZEB Horizon mobiele laserscanners en de speciaal ontworpen GeoSLAM Cradle of GeoSLAM Extention Pole, kunnen krappe en gevaarlijke ruimtes zoals onderzoeksschouwen en collectoren nu eenvoudig in 3D gedetailleerd worden ingemeten. Operatoren moeten hiervoor de ruimte niet langer betreden, wat een aanzienlijke meerwaarde betekent op vlak van efficiënte, veiligheid en rendement.

In Minnesota (USA) werd een rioleringstelsel van een volledige gemeente op deze manier in kaart gebracht. In totaal werden 4.500 onderzoeksschouwen geopend en ingescand van bovenaf met een ZEB Revo, gemonteerd op cradle of pole. Voor 97 % van de mangaten volstond de scanning. In 3 % van de gevallen moest er in de mangaten afgedaald worden omwille van speciale omstandigheden.

scan1-kopieren

“Het eerste voordeel van laserscanning in onderzoeksschouwen is de veiligheid. Het tweede is dat je een zeer uitgebreide en volledige reeks gegevens weet te verzamelen”.

 

“Indien gebruik wordt gemaakt van de ZEB-Horizon, kunnen verschillende mangaten gescand worden in één sessie, waardoor de verschillende gescande elementen in hetzelfde lokale coördinatenstelsel worden gemeten. Dit geeft onmiddellijk inzicht in de hoogteverschillen tussen de vloeipunten in de rioleringen”, stelt Bert Meuleman van MOSEG Technologies, GeoSLAM dealer voor België, Nederland (deel) en Luxemburg.

Wat er onder de putdeksels gevonden wordt, kan behoorlijk variëren. Sommige deksels geven toegang tot uitgebreide RWA- of DWA-netwerken, of geven zicht op overstorten of nooduitlaten. In sommige gevallen herbergen rioleringsstelsels ook andere leidingen (water, elektriciteit, data …), of zitten er andere belangrijke componenten van bijvoorbeeld gemeentelijke infrastructuur. Al deze zaken kunnen gecapteerd worden met de GeoSLAM mobiele laserscanners, ook indien het mangat moeilijk of niet toegankelijk is voor personeel.

zeb-rev-manhole-3-kopieren

Operatoren moeten de ruimte niet langer betreden, wat een aanzienlijke meerwaarde betekent op vlak van efficiënte, veiligheid en rendement.

 

Ongeacht hun functie zijn deze ondergrondse structuren relatief moeilijk en soms gevaarlijk in kaart te brengen. Niet alleen zijn deze ruimtes donker, vuil, besloten en veelal nat, ze vormen potentiële risico’s die verband houden met instortingen, houvast voor de medewerker, slechte ventilatie en knaagdieren die mogelijk drager zijn van parasitaire aandoeningen. Bovengronds bevinden de toegangspunten zich bovendien meestal middenin verkeerswegen, wat het afdalen bijkomend bemoeilijkt.

Deze combinatie van gevaren dwingt werknemers om zo weinig  mogelijk tijd te besteden in het mangat. Als gevolg daarvan worden enkel de hoogstnodige metingen verricht, en blijft het beeld van de situatie in de onderzoeksschouw heel beperkt na het plaatsbezoek. Indien de ondergrondse ruimtes worden gescand met de GeoSLAM mobiele handheld scanner, blijft een nauwkeurig, geometrisch correct en gedetailleerd beeld te allen tijde en overal ter beschikking. Belangrijker nog, het houdt het personeel uit de ondergrondse gevarenzone. De functionaliteiten binnen de GeoSLAM HUB/DRAW software maakt het bovendien eenvoudig om binnenafmetingen met centimeternauwkeurigheid te bepalen.

capture2-kopieren

In slechts een paar minuten kan het lichtgewicht apparaat 360 graden scans vastleggen in de ruimte, ongeacht de al dan niet beschikbare verlichting.

 

De GeoSLAM-scanners zijn ook robuust en betrouwbaar, en kunnen dankzij hun hoge IP-rating probleemloos gebruikt worden in vuile, vochtige en/of stoffige omgevingen. In slechts een paar minuten kan het lichtgewicht apparaat 360 graden scans vastleggen in de ruimte, ongeacht de al dan niet beschikbare verlichting. Zelfs als er ondergronds structuren verschoven zitten ten opzichte van het mangat kunnen deze probleemloos door de GeoSLAM-scanners worden gecapteerd, en kan een nauwkeurige puntenwolk worden berekend.

“Het eerste voordeel van laserscanning in onderzoeksschouwen is de veiligheid. Het tweede is dat je een zeer uitgebreide en volledige reeks gegevens weet te verzamelen”, stelt Bert Meuleman. “Bovendien kunnen de uitgevoerde karteringen zo worden opgeslagen dat ze transversaal kunnen worden gebruikt binnen de organisatie, zonder dat een tweede plaatsbezoek nodig is. Een onmiskenbaar voordeel in een moderne bedrijfsvoering.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details