Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ondergrondse tanks met buffercapaciteit van 250.000 liter voor school in Vorst
Via een indrukwekkende reeks kunststoftanks zal het regenwater gecontroleerd vertraag worden afgevoerd.

Ondergrondse tanks met buffercapaciteit van 250.000 liter voor school in Vorst

Bij de renovatie van een school in Vorst staat buffering van het hemelwater hoog op de prioriteitenlijst. Via een indrukwekkende reeks kunststoftanks zal het regenwater gecontroleerd vertraag worden afgevoerd. DS Plastics, marktleider op het vlak van kunststoftanks, levert samen met een van haar verdelers voor dit project in totaal een twintigtal 10.000 liter en zevental 7.500 liter kunststoftanks. “Goed voor een capaciteit van 250.000 liter”, vertelt Tom Henneman, managing director bij DS Plastics.

De school heeft een oppervlakte van ongeveer 4000 m² en het doel is om het hemelwater te bufferen en gecontroleerd vertraagd te laten overlopen in de rioleringen. Aanvankelijk was er door het studiebureau een gegoten betonnen kelder voorgesteld, maar dit was niet uitvoerbaar wegens plaatsgebrek. Kunststoftanks bleken een ideaal alternatief. De buffers worden door algemeen bouwbedrijf DSV nv uit Aarschot geplaatst onder de speelplaats die vervolgens gerenoveerd wordt. Tom Henneman: “De tanks kunnen ondiep geplaatst worden, waardoor de volledige werken met een minigraver uitgevoerd kunnen worden. Gezien de beperkte ruimte was dat een absolute noodzaak om de opdracht tot een goede einde te kunnen brengen. Met een telescoopkraan kon de kleine graafmachine over het gebouw tot op de speelplaats geheven worden. Ook het lichte gewicht van de kunststoftanks zin in dat opzicht een pluspunt.”

“De tanks kunnen ondiep geplaatst worden, waardoor de volledige werken met een minigraver uitgevoerd kunnen worden.


10.000 en 7.500 liter

De keuze viel uiteindelijk op de QR regenwatertanks van 10.000 en 7.500 liter van DS Plastics, met als doel een buffercapaciteit van 250.000 liter. De tank wordt ondergronds en liefst zo dicht mogelijk bij de bron geplaatst. De kuil moet voldoende groot zijn zodat de tank mooi kan worden neergelaten. Vervolgens wordt de bodem van de kuil met 50 cm gestabiliseerd zand bedekt of, indien grondwater aanwezig is, met een gewapende betonplaat. Na het aansluiten van de buisleidingen wordt de tank gevuld met water en simultaan rondom aangedamd met gestabiliseerd zand.

Bij de renovatie van een school in Vorst staat buffering van het hemelwater hoog op de prioriteitenlijst.


Efficiënte koppeling

Om een groter volume aan regenwater op te slaan, kunnen meerdere regenwaterputten gekoppeld worden zodat er communicerende vaten ontstaan. DS Plastics kan eveneens een aansluiting op maat voorzien op de regenwatertank. In Vorst worden de tanks verdeeld in drie of vier geconnecteerde zones die zich allemaal onder de gerenoveerde speelplaats zullen bevinden. Tom Henneman: “Met kunststof kunnen we prefab alle connectie voorzien en kunnen tanks op meerdere manieren met elkaar worden verbonden. Dat zorgt op de werf ook voor een zeer efficiënte connectie. Het voordeel dat er op de tanks gelast kan worden is in dit project optimaal benut. Het werk is opgedeeld in 4 fasen, waarvan er 2 voor en 2 na het bouwverlof worden uitgevoerd.”

Om een groter volume aan regenwater op te slaan, kunnen meerdere regenwaterputten gekoppeld worden zodat er communicerende vaten ontstaan.


Voordelen van HDPE

De voordelen van HDPE tegenover bijvoorbeeld beton worden in dit project duidelijk in de verf gezet. Tom Henneman: “Een van de voordelen is de langere levensduur, aangezien kunststof niet corrodeert. Kunststoftanks zijn ook niet gevoelig voor aanhechting van vuil aan de wanden. Reinigen is dan ook niet nodig, maar toch is iedere put voorzien van een mangat. Een slecht filtersysteem zou er bijvoorbeeld wel voor kunnen zorgen dat vuil zich ophoopt. Het mangat biedt dan de mogelijkheid om de tank volledig leeg te trekken, zonder residu dat aan de wanden blijft kleven.” Bijzonder aan dit project is ongetwijfeld de omvang. “Het is uitzonderlijk dat kunststoftanks van deze groottes in dergelijke aantallen worden toegepast. Individueel of een koppeling van twee gebeurt frequent, maar 250.000 liter bufferen is vrij uniek. In dit geval was het de meest economische en efficiënte oplossing. Dat wij voor de renovatiemarkt steeds oplossingen op maat kunnen aanbieden, is een van de grote troeven van DS Plastics”, besluit Tom Henneman.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details