Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ongelukken voorkomen met behulp van kunstmatige intelligentie
Brigade Electronics bestaat al 46 jaar en heeft sindsdien maar 1 missie: het besparen van levens door ongelukken te voorkomen.

Ongelukken voorkomen met behulp van kunstmatige intelligentie

Brigade Electronics bestaat al  46 jaar en heeft sindsdien maar 1 missie: het besparen van levens door ongelukken te voorkomen. Brigade is specialist in voertuig veiligheidssystemen voor alles wat op vier wielen rijdt, met uitzondering van personenauto’s. Denk aan vrachtwagens, vuilniswagens, bussen, bouwvoertuigen, heftrucks in magazijnen … Met de Sidescan®Predict beschikt Brigade Electronics over een geheel nieuw systeem dat kan voorspellen of er een naderend ongeluk met fietser of voetganger te gebeuren staat.

In de transportsector is Brigade inmiddels een bekende speler, gezien de vele voertuigen die inmiddels voorzien zijn van hun systemen. Barry van Dam, Salesmanager van Brigade Electronics Benelux: “Vroeger leverden we vooral camera-/monitorsystemen, maar technologische ontwikkelingen gaan zo snel en gezien de hoeveelheid verkeersongelukken die nog steeds plaatsvindt, komen er steeds geavanceerdere systemen op de markt als hulpmiddel voor de bestuurder. Ons meest omvattende systeem is de Backeye®360, waarbij de bestuurder zijn voertuig van bovenaf ziet en dus werkelijk geen dode hoeken meer ervaart. Het grote voordeel is dat de chauffeur maar op 1 monitor hoeft te kijken om het totaalbeeld van zijn wagen te zien, inclusief de omgeving eromheen. Dit gemak wordt nooit bereikt met aparte camera’s, omdat hij dan verschillende beelden in de gaten moet houden en er altijd reactietijd zit tussen het signaleren van een gevaar en het daadwerkelijk handelen. In die korte tijd kan er gemakkelijk een ongeluk gebeuren.”

Tegenwoordig bestaat er al een ultrasone versie, die kan voorspellen of er een ongeluk staat te gebeuren: de Sidescan®Predict.

Sidescan®Predict 

Steeds vaker wordt ervoor gekozen om ook een hoorbare waarschuwing te krijgen want als een chauffeur 1 seconde niet op zijn beeldscherm kijkt, kan er net iets gebeuren. Waar in de bouw vaak radardetectie wordt toegepast is dat in de transportsector vaak ultrasone detectie. Deze detecteert stilstaande of bewegende objecten naast het voertuig en waarschuwt de bestuurder. Tegenwoordig bestaat er al een ultrasone versie, die kan voorspellen of er een ongeluk staat te gebeuren: de Sidescan®Predict. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie verzamelt Sidescan®Predict voortdurend object-detectiegegevens, zoals snelheid en afstand van een fietser of andere kwetsbare weggebruiker, tot de vrachtwagen. In het systeem zit aanvullende technologie ingebouwd om informatie te verzamelen over snelheid, richting, versnelling en draaisnelheid van een voertuig. Deze gegevens voeden een algoritme dat door Brigade is ontwikkeld om het risico van een botsing met fietser of voetganger naast het voertuig te berekenen.

Het systeem maakt gebruik van visuele en akoestische waarschuwingen. De eerste stap is ‘Bewegend voorwerp gedetecteerd’, dat een gele visuele waarschuwing geeft, maar zonder geluid om de bestuurder zo weinig mogelijk af te leiden. De tweede stap is ‘Gevaar voor botsing’ en wordt geactiveerd als er bijvoorbeeld een fietser dicht bij de vrachtwagen komt. Het lampje licht geel op en ook geeft het systeem een geluidssignaal om waakzaam te zijn. De laatste stap ‘Voorspelde botsing’ geeft een rood licht en hoorbare waarschuwing op hoge toon voor de bestuurder, dat hij onmiddellijk in actie moet komen om een botsing te voorkomen.

Sidescan®Predict wordt altijd ingeschakeld bij snelheden lager dan 30 km/uur. Van cruciaal belang is dat de bescherming tegen ongelukken actief is met of zonder richtingaanwijzers. Sommige bestuurders raken namelijk geïrriteerd door valse waarschuwingen en geven daarom geen richting aan. Het scala aan functionaliteiten en voordelen van dit systeem is ongeëvenaard in de industrie. Het feit dat de Sidescan®Predict kan worden gemonteerd op elk voertuig van meer dan 5,2 meter lengte, biedt aanzienlijke mogelijkheden om de veiligheid van kwetsbare weggebruikers te garanderen.

Waar in de bouw vaak radardetectie wordt toegepast is dat in de transportsector vaak ultrasone detectie.

High definition

Waar voorheen alleen analoge systemen toegepast werden, vindt steeds meer de overstap plaats naar high definition systemen. ‘’In prijs scheelt het bijna niets en de klant heeft een veel scherper beeld. Momenteel zitten we in de transitie van analoog naar HD en ik denk dat de analoge systemen helemaal niet meer leverbaar zijn binnen afzienbare tijd. Terugkomend op het 360 systeem, is dit eigenlijk het enige systeem dat nodig is om geheel veilig te rijden. Dan zijn alle overige camera’s en alarmen overbodig.”

Brigade Electronics is onderdeel van het Engelse Brigade Electronics Group Plc, dat 46 jaar geleden in Engeland is opgericht. Met inmiddels dochterbedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italie, Polen, Canada en de USA, is zij inmiddels uitgegroeid tot mondiale speler op het gebied van voertuig veiligheid.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details