Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ontharding combineert functionaliteit en esthetiek

Ontharding combineert functionaliteit en esthetiek

Maar het kan anders. Door voor ontharding te kiezen kunnen functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid gecombineerd worden. “Zowel bedrijven als besturen raken steeds meer overtuigd van de voordelen van ontharding”, vertelt Bart Geerts, zaakvoerder van Terraviva, specialist in onthardingen en berijdbaar gazon.

Door voor ontharding te kiezen kunnen functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid gecombineerd worden.

Met de grastegelmengsels en groene voegvullingen van Terraviva creëer je onderhoudsvriendelijke en esthetisch verantwoorde ruimtes en wordt biodiversiteit aangewakkerd. En het toepassingsgebied is ruim, van stadscentra tot bedrijventerreinen. Bart Geerts: “Van ontharding werd lange tijd gedacht dat er geen enkele verharding aan te pas komt, met een modderpoel als uiteindelijk resultaat. Dat is natuurlijk volledig achterhaald. Er is vandaag voldoende kennis en er zijn tal van producten ontwikkeld die heel veel mogelijk maken. Visueel heel aantrekkelijk, zonder aan alle functionaliteiten, die bijvoorbeeld nodig zijn op een bedrijventerrein, in te boeten.”

Onder ‘netjes’ verstond men vroeger één verhard, blinkend geheel. Zonder onkruid. Bart Geerts: “Maar technisch gezien zorgt dat voor heel wat problemen. Voegen komen los en onkruid mag niet meer bestreden worden met de chemische middelen van vroeger. En uiteraard is zo’n volledige verharding ook helemaal in strijd met de ecologische uitdagingen waar we vandaag voor staan. Terraviva, en bij uitbreiding de hele groene markt, werkt al jaren hard aan ideale, groene alternatieven. En die zijn er. We zijn begonnen met gras­mengels, maar dat is intussen geëvolueerd naar mengsels met bloemen en kruiden.”

Steeds populairder

De zaakvoerder van Terraviva merkt stilaan een veranderende mindset: “Aannemers zien dergelijke groenoplossingen steeds vaker in het straatbeeld en bij bedrijven, en ze raken overtuigd door het esthetische karakter. Dat aannemers geregeld klachten krijgen over het feit dat voegen barsten en onkruid zich laat zien, speelt ook zeker in de groene kaart. Steeds meer architecten krijgen dan ook de opdracht om een duurzaam groener alternatief te voorzien. De klant is doorgaans dus al overtuigd wanneer hij ons contacteert.”

Kansen geven

Belangrijk bij de keuze voor ontharding is dat de structuur volledig doorgetrokken wordt. “Van ondergrond tot bovenbouw. Je moet geen groen voorzien op een hoop beton, dat heeft geen zin. Wat we nu in onze grond steekt, is belangrijk voor de volgende generaties. Daarom zijn de mengsels ook bijzonder duurzaam en werden ze quasi onderhoudsvrij ontwikkeld. En ze variëren. Zo zijn de bloemen het ene jaar geel en het andere jaar rood. Het is zeer belangrijk dat we de natuur alle kansen geven om zich te ontwikkelen op plaatsen waar dat vroeger niet mogelijk was”, besluit Bart Geerts.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details