Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ontwikkeling Antwerpse Cadixwijk bereikt volgende fase

Ontwikkeling Antwerpse Cadixwijk bereikt volgende fase

De nieuwe Cadixwijk op het Antwerpse Eilandje blijft in volle bloei. Nadat eerder de eerste bewoners in de bouwblokken in het noorden van de wijk hun intrek namen en de wegeniswerken aan het Houtdok werden afgerond, wordt er momenteel hard gewerkt aan de nutsvoorzieningen van de binnenstraten in een volgende zone. “En net als bij de twee vorige zones neemt Aertssen Group opnieuw de wegeniswerken voor zijn rekening”, vertelt An Hendriks, projectleider bij Aertssen Group.

In de zomer van 2018 kregen een tiental woonboten een ligplaats toegewezen aan het Houtdok. Vandaag wonen er al enkele duizenden mensen in de Cadixwijk en dat aantal zal de komende jaren nog toenoemen. Het project, dat de verlaten industriezone moet omvormen tot een duurzame woonwijk, krijgt meer en meer vorm. En dat is voor een groot deel te denken aan de snelle afwerking van het openbaar domein door aannemer Aertssen. Het project, waarbij Aertssen instaat voor de heraanleg van een aantal wegen op de site, loopt in verschillende fases, met als einddoel een gemengde ontwikkeling. Zo is er ruimte voor winkels, scholen, een kinderopvang, kantoren, horeca, een groen wijkplein en een gevarieerd woonaanbod met een brede doelgroep.

De Antwerpe Cadixwijk wordt volledig heraangelegd: de verlaten industriezone maakt plaats voor een duurzame woonwijk. Deze foto dateert van 2017-2018, tijdens de eerste fase van de werken.

Volgende fase

Na het succesvol afronden van de eerste twee projecten, werd Aertssen Group ook betrokken bij een volgende fase. An Hendriks: “Tijdens het voorjaar van 2019 verdween Aertssen even van de site, maar sinds september zijn we weer volop aan de slag in de Cadixwijk. Net als bij de eerste twee fases, hebben we ook deze opdracht via aanbesteding kunnen binnenhalen. Eigenlijk is het een kopie van wat we eerder op de site deden. Het betreft de heraanleg van de binnenstraten, inclusief nutsvoorzieningen. Ook qua grootte is dit project vergelijkbaar met de vorige.”

Gesneden koek dus voor de Stabroekse bouwmultinational, al vraagt het project op logistiek vlak wel meer aandacht dan de eerdere projecten in de wijk. An Hendriks: “De vorige werken situeerden zich in de open ruimte, wat het technisch en logistiek aangenaam maakte. Nu werken we tussen appartementen en huizen, waardoor we op het vlak van overlast rekening moeten houden met de bewoners. Maar ook dat is voor Aertssen Group uiteraard niets nieuws. We verwachten dat we ons ook voor deze fase netjes aan de planning kunnen houden. Daarvoor hebben we constant een ploeg van vier of vijf krachten aanwezig op de werf. De werken draaien nu op volle toeren en het einde wordt verwacht in november 2020.”

Meerjarenplan

Aannemingsbedrijf Aertssen werkte in 2012 en 2013 al aan enkele straten op het terrein en mocht daar in 2017 en 2018 een vervolg aan breien. An Hendriks: “In het oosten van de wijk, tussen de Indiëstraat en de Madrasstraat, bevinden zich 3 bouwzones voor onder meer luxeappartementen en sociale woningen. Ook het Noorderpershuis bevindt zich aan deze zijde van de wijk. Dat zal op termijn gerestaureerd worden tot een publieksgericht gebouw en zal als erfgoed heel belangrijk zijn voor de identiteit van de Cadixwijk. Enkele jaren geleden hebben we de Indiëstraat en de straten tussen deze bouwzones volledig heraangelegd. In 2018 namen we aan de andere kant de Madrasstraat voor onze rekening, samen met de 340 meter lange kaai aan het Houtdok. Het is aan deze kaai dat er intussen woonboten zijn aangemeerd.”

Het betreft de heraanleg van de binnenstraten, inclusief nutsvoorzieningen. Ook qua grootte is dit project vergelijkbaar met de vorige.

Van afbraak tot aanleg

Aertssen is als aannemer betrokken bij de volledige heraanleg van de wegen. An Hendriks: “Omdat we binnen ons bedrijf eigenlijk over alle takken beschikken die nodig zijn bij projecten als deze, hoefden er geen andere wegenispartners aan te pas te komen. Zo werden we ingeschakeld voor de afbraak van de bestaande verharding, voerden we waar nodig saneringswerken uit, vernieuwden we de bestaande riolering, voorzagen we nieuwe nutsleidingen voor het hele project en werkten we tot slot ook de hele bovenbouw af. Inclusief funderingen en boordstenen. Daarnaast hebben we ook nog eens 11.000 m³ aan grond uitgegraven en afgevoerd. Precies om die reden zijn we best wel trots op dit project: het is het soort werk waar we echt goed in zijn, doordat onze verschillende afdelingen aan bod komen en we snel kunnen schakelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details