Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Onze-lieve-vrouwekerk van laken in de schijnwerpers

Onze-lieve-vrouwekerk van laken in de schijnwerpers

Een jaar geleden startte Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de werken om de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Nu de werken afgerond zijn, is de architecturale pracht van dit Brusselse erfgoed ook ’s avonds te bewonderen. Deze avond werd samen met de buurt het resultaat ingehuldigd.

De zon is onder, de schemering verspreidt zich. Een gouden gloed verlicht de erkers van de kerk van Laken, terwijl wit licht de verschillende architecturale elementen van de buitengevel accentueert. Studiebureaus Light to Light en VK Engineering zorgden ervoor dat een spel van schaduw en licht de neogotische architectuur benadrukt en de gevel extra karakter en diepte geeft. Het resultaat is majestueus.

Maar liefst 350 spots en 5 km kabels waren er nodig voor de vier gevels. De lichtarmaturen werden voornamelijk rechtstreeks op het bouwwerk geplaatst, waardoor de impact van het licht voor de omwonenden wordt beperkt. Er zijn 18 verschillende soorten verankeringen, speciaal gekozen om de verlichting op subtiele en respectvolle manier te bevestigen aan het erfgoed. Het verlichtingsmateriaal zal zo discreet zijn dat het vanaf het voorplein van de kerk nauwelijks waarneembaar is.

Er wordt gewerkt met de nieuwste generatie ledprojectorlampen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. De hele verlichting verbruikt dagelijks amper 50kWh, dat is vergelijkbaar met een grote eengezinswoning. De lichtsterkte wordt gedimd tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends dankzij een geautomatiseerde installatie die op afstand bestuurd kan worden, wat het energieverbruik helpt in te perken.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is een referentiepunt in het noorden van de stad en tekent mee het Brusselse stedelijke landschap. In de crypte bevinden zich de grafmonumenten van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige leden van de Belgische koninklijke familie. De kerk en het voorplein spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in de wijk.

De werken werden uitgevoerd door aannemer VSE en kosten € 1 miljoen. In 2012 restaureerde Beliris reeds de gevels en daken van de kerk.

Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Beliris
« De verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is het hoogtepunt van een reeks projecten die 15 jaar geleden werden ingezet om de gevels en daken van de kerk te restaureren. Ons verleden opwaarderen is meer dan een louter symbolische daad. De door Beliris gerealiseerde werken aan de kerk van Laken, maar ook elders in Brussel, bieden een belangrijke meerwaarde voor de inwoners en de bezoekers aan ons Gewest. Want dit is meer dan verlichting. Dit is vooral een samenwerking tussen Beliris, het Gewest en de gemeenten. Dit is meer dan enkel een fraaie kerk. Dit is een symbolisch ijkpunt in onze stad. Ik ben van Laken. Dat maakt zulke projecten heel persoonlijk. Ik ben dan ook ongelofelijk trots om jullie deze lichtgevende kers op taart te kunnen voorstellen. »

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit
« Brussel is Beliris echt dankbaar dat het dit prachtige historische gebouw heeft kunnen verlichten. Ik ben ook verheugd dat deze LED-verlichting het zicht op Brussel bij het vallen van de avond zal verbeteren, terwijl ze minder energie verbruikt. Bovendien kan de verlichting worden gemoduleerd naar gelang van het tijdstip van de dag en kan lichtvervuiling worden beperkt. »

Ans Persoons, Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte voor Stad Brussel « De Lakenaren zijn terecht trots op het uitzonderlijke erfgoed van hun gemeente. De verlichting van de Kerk van Laken versterkt de identiteit en aantrekkingskracht van dit bijzonder stukje Brussel. Na de restauratie van de graftombes en van het oud station van Laken vormt ook dit een absolute meerwaarde voor de wijk. »

Christophe Vanoerbeek, Algemeen Directeur van Brussel Mobiliteit
« Naast ons werk op het gebied van de verlichting van wegen en pleinen, is de uitwerking van lichtbakens en de scenografische opwaardering van erfgoedelementen zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken van essentieel belang om tot een coherent nachtlandschap op gewestelijke schaal te komen. »

Cédric Bossut, Directeur van Beliris
« Het uitgekiende evenwicht tussen techniek en esthetiek biedt een verlichtingsschema dat zowel de omgeving als de architectuur van het gebouw en zijn geschiedenis respecteert. De inzet van de arbeiders die elke dag honderden treden moesten beklimmen, soms tot 99 m hoog, terwijl zij zwaar materieel dragen, verdient een woord van lof. Beliris is verheugd dat dit project, dat midden in een pandemie van start ging, in minder dan een jaar werd voltooid. »

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details