Met de langdurige droogteperiodes van de laatste jaren werpt de vraag zich op hoe we het gazon groen en gezond kunnen houden. Al te makkelijk grijpt men naar kunstmatige beregening. Met een minder dan optimale bodemstructuur is dat dweilen met de kraan open. Met de natuurlijke bodemverbeteraar TerraViva® en de samengestelde mengsels met vooral tredbestendige planten biedt Acterra een oplossing voor een continu groen gazon.
“Doorheen de jaren zijn onze berijdbare gazonmengsels geëvalueerd van een monotone begroeiing in gras naar samengestelde mengsels met vooral tredbestendige planten zoals bijvoorbeeld madeliefjes”, vertelt Bart Geerts van Acterra. “Op die manier spelen we in op de steeds extremer wordende weersomstandigheden met onder andere lange periodes van droogte. Zeer belangrijk hierbij is om de planten voldoende diep te wortelen zodat ze ook droge periodes overleven. Deze mengsels zijn bovendien zeer bevorderlijk voor de biodiversiteit en voor de natuurlijke infiltratie van water. Door heel bewust bepaalde planten toe te voegen aan het mengsel, zet je ongewild en onverzorgd kruid buitenspel.”
Voor zandige gronden behaalt Acterra ook mooie resultaten met de bodemverbeteraar TerraViva® Groen om het water langer vast te houden. TerraViva® Groen is bedoeld om lichte grond te verzwaren, terwijl TerraViva® Geel zware grond verlicht. De TerraViva® bodemverbeteraar verbetert het microbiële evenwicht van de bodemstructuur, bevordert de groei en de resistentie tegen droogte en werkt niet enkel bij gazons, maar ook bij elke aanplant van loofhoutgewassen. De TerraViva® bodemverbeteraars zijn samengesteld uit levende composten, wat wil zeggen dat ze enorm rijk zijn aan schimmels en bacteriën.Optimale waterbuffering TerraViva® bodemverbeteraars door de bodem mengen zorgt voor een optimale waterbufferingscapaciteit en een lange, geleidelijke afgifte van het hemelwater aan de planten. Het vermindert drastisch de nood aan kunstmatige beregening, met minder waterverspilling, een lagere waterfactuur en minder uitval als resultaat. “Belangrijk bij de keuze voor ontharding is dat de structuur volledig doorgetrokken wordt. Van ondergrond tot bovenbouw. Je moet geen groen voorzien op een hoop beton, dat heeft geen zin. Wat we nu in onze grond steekt, is belangrijk voor de volgende generaties. Daarom zijn de mengsels ook bijzonder duurzaam en werden ze quasi onderhoudsvrij ontwikkeld”, besluit Bart Geerts.