Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Opdracht voor haalbaarheidsstudie over 3 fietsroutes

Opdracht voor haalbaarheidsstudie over 3 fietsroutes

Cyclostrade, fietsostrade, fietssnelwegen, … Er zijn al vele namen voor het concept van een wandel- en fietsroute die de actieve weggebruiker een snelle en veilige verbinding bieden. Het fiets-GEN, het gewestelijk expresnet voor fietsers, zal de komende jaren verder ontwikkeld worden binnen Brussel, en Beliris draagt hier graag een steentje aan bij.

In dit kader lanceert Beliris vandaag de opdracht voor de studies van de technische haalbaarheid van onderdelen van drie  routes: Dilbeek – Brussel, Leuven – Brussel en Brussel Noord – Anderlecht. Studiebureaus kunnen zich kandidaat stellen tot 24.09.2020 via e-Procurement.

Het studiebureau ontwikkelt een visie en identiteit voor de cyclostrade in dens stedelijk weefsel. Behalve de technische, juridische en financiële haalbaarheid, onderzoekt het studiebureau ook:

  • de context
  • de alternatieven
  • opportuniteiten
  • bodemverontreiniging
  • verkeersstromen

De studie leidt tot een de?nitief tracé, goedgekeurd door de verschillende stakeholders. Het budget, de planning, een risicoanalyse  en een actieplan voor de bouw van de route worden opgesteld.

Route Brussel-Leuven: spoorlijn L36

Dit eerste deel onderzoekt het potentieel van het uitbreiden van de Vlaamse fietssnelweg F3 van Leuven naar Brussel. Concreet wordt er gekeken naar een traject langs spoorlijn L36 tussen de Haachtsesteenweg en het station van Schaarbeek (ca. 3,8 km.)

Voorwaardelijk zal het traject tussen het station van Schaarbeek en de Kleine Ring worden onderzocht (ca 3.1 km).

Route Brussel-Dilbeek: spoorlijn L50

Dit deel van de studie onderzoekt een mogelijke uitbreiding van fietssnelweg F2 Dilbeek-Brussel langs lijn L50, tussen het station van Jette (Heilig-Hartlaan), het Bockstaelplein en de Kerkeveldstraat. Een route van ca. 1,75 km.

Deze route bevat ook twee  voorwaardelijke delen die nog moeten worden goedgekeurd door het Samenwerkingscomité:

  1. De verbinding en interactie tussen de fietssnelwegen F2 (Dilbeek-Brussel), F212 (Asse-Brussel) en de route die start aan het station van Jette.
  2. Een haalbaarheidsstudie voor de kruising tussen de F2 en de viaducten van de E40 en de N9

 

Route Brussel-Noord – Anderlecht: spoorlijn L28

Voor de derde route wordt een traject tussen het metrostation Jacques Brel (Birminghamstraat) en het oude station van Kuregem onder de loep genomen. Dit deel zou aansluiten op een reeds bestaand fiets- en wandelpad in het park aan de Belgicalaan en een toekomstig traject tussen de Masuistraat en het metrostation Jacques Brel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details