Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Oproep tot activiteit op werven (TRAXIO – SIGMA)

Oproep tot activiteit op werven (TRAXIO – SIGMA)

In Corona-tijden is het essentieel dat de economische activiteit maximaal behouden blijft. Heel wat activiteiten kunnen nog perfect in alle veiligheid plaatsvinden maar vallen deels stil: dat is onder andere het geval bij een groot aantal wegenwerken, bouwwerven en overheidsprojecten. TRAXIO en SIGMA, diens federatie van invoerders van bouwmachines en goederenbehandelingsmachines, roepen de betrokken aannemers op om de handen letterlijk uit de mouwen te steken, en de overheid om versneld door te werken aan dossiers van openbare aanbestedingen.

Op de meeste werven is het perfect mogelijk om op een veilige manier en met respect voor social distancing te werken. De werven bevinden zich meestal in de open lucht en mensen kunnen er op voldoende afstand van elkaar werken. Voor wegenwerken is dit bovendien een ideale periode met mooi weer en weinig verkeer.

Veilig werken is en blijft mogelijk

Toch ligt een aantal werven stil. SIGMA begrijpt de initiële reactie van aannemers en werknemers om het werk stil te leggen maar wil er toch de nadruk op leggen dat veilig werken in vele gevallen perfect mogelijk is. In de sector worden overigens mooie initiatieven genomen om de arbeidsveiligheid in Corona-tijden te garanderen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, extra hygiënemaatregelen en aanpassing van procedures en werkmiddelen. Dat bedrijven uit de sector daar actief mee bezig zijn, blijkt bijvoorbeeld ook op de sociale media-kanalen van aannemers waar aangepaste gereedschappen worden getoond die toelaten om de social distancing te respecteren waar dit op het eerste zicht moeilijk leek.

Versneld openbare aanbestedingen afwerken

Ook de overheid kan – figuurlijk – de handen uit de mouwen steken door versneld werk te maken van de afhandeling van openbare aanbestedingen. Zo wordt vermeden dat Belgische aannemers en bouwgroepen na de Coronacrisis een extra periode zonder opdrachten moeten overbruggen.

“Op de meeste werven voor bouw, wegenwerken en overheidsprojecten is het perfect mogelijk om op een veilige manier en met respect voor social distancing te werken,” zegt Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO. “Vandaar onze oproep om daar volop door te werken. TRAXIO vraagt de overheid ook om de procedures van openbare aanbestedingen versneld af te handelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details