Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Overname recyclagebedrijf levert na één jaar al gedroomde synergie op

Overname recyclagebedrijf levert na één jaar al gedroomde synergie op

Ruim een jaar na de overname van Grondrecyclage De Kempen n.v. door DCA blikken zowel het nieuwe moederbedrijf als het herdoopte DC Recycling terug op een uitstekend debuutjaar. “Het doel was om in 2019 met onze nieuwe mengcentrale de kaap van 40.000 kuub te benaderen en het ziet er heel sterk naar uit dat dit zal lukken”, vertelt Bart Geeraerts, zaakvoerder van DC Recycling.

Tijdens de zomer van 2018 nam DCA de firma GR De Kempen n.v. over. Met die overname onderstreepte het groeiende bouw- en wegenbouwbedrijf uit Beerse nogmaals zijn slogan ‘Meer dan Bouwen’. De recyclagefirma fungeert – onder de nieuwe naam DC Recycling – sinds de overname als een zelfstandige dochteronderneming van DCA. Dat beide bedrijven elkaar vonden in een overname, was geen toeval. Het recyclage- en grondverwerkingsbedrijf was op zoek naar een bijkomende vaste partner en DCA is als divers bouw- en wegenbouwbedrijf steevast op zoek naar de juiste opportuniteiten om uit te breiden.

Het terrein van ongeveer 3 ha grenst aan de E313 en heeft 200 m kaaimuur langs het Albertkanaal.

 

Synergie

De overname moest een grote meerwaarde betekenen voor zowel DCA als DC Recycling en dat blijkt al na één jaar duidelijk het geval te zijn. “De synergie met de DCA-afdelingen, en de Infra-afdeling in het bijzonder, is zeer goed geslaagd”, vertelt Bart Geeraerts. “In functie van bouw- en infrawerven wordt er vrij veel gebruik gemaakt van ons terrein. Zo creëren we een mooie synergie tussen de levering van materialen op de ene werf, gecombineerd met een eventuele retourvracht van een andere werf. We proberen dat zoveel mogelijk te bundelen en het aantal lege of halfvolle vrachtwagens tot een minimum te beperken. Ook de dispatching is gecentraliseerd bij ons, zodat we overkoepelend een duidelijk overzicht hebben over alle werven.”

GR De Kempen vond met DCA een ideale wegenbouwer als partner om de afzetmarkt te vergroten. DCA kende op zijn beurt het recyclagebedrijf en zou met deze dochteronderneming nog meer bedrijvigheid in eigen handen hebben. De overname is een schoolvoorbeeld van een win-winsituatie. Bart Geeraerts: “Voor alle duidelijkheid: DC Recycling is een dochteronderneming van DCA, maar blijft wel autonoom werken en heeft dus zijn eigen klanten. Uiteraard is het wel de bedoeling om het moederbedrijf zo compleet mogelijk te ondersteunen. Ook de meerwaarde voor DCA is duidelijk. DCA kan voor de eigen werven nu zelf containers plaatsen en gronden afvoeren.

40.000 kuub

Het eerste jaar van DC Recycling werd bewust niet aangepakt als een overgangsjaar. Er werd meteen een duidelijk doel gesteld. “We hebben snel de koe bij de horens gevat”, vertelt Bart Geeraerts. “Om de beoogde omzet te halen, moest alles zo snel mogelijk op punt staan. Bij een overname door een groot bouwbedrijf rijzen er uiteraard een aantal vragen bij de bestaande klanten. Maar dankzij een duidelijk verhaal was het van in het begin duidelijk dat DC Recycling gewoon autonoom blijft werken. Het doel was om in 2019 met onze nieuwe mengcentrale de kaap van 40.000 kuub te benaderen en het ziet er heel sterk naar uit dat dit zal lukken. En dat is natuurlijk voor een groot stuk te danken aan DCA als vaste partner.”

Ruim een jaar na de overname van Grondrecyclage De Kempen n.v. door DCA DC Recycling beschikt over alle nodige milieuvergunningen om haar activiteiten uit te voeren tot 2031.

 

Focus op kwaliteit

DC Recycling beschikt over alle nodige milieuvergunningen om haar activiteiten uit te voeren tot 2031. Die bestaan voornamelijk uit de recyclage van materialen en grondverwerking, met een C-Top breekwerf op een vaste locatie. “Momenteel lopen een aantal keuringsaanvragen voor nog niet gekeurde materialen. Zo zullen we binnenkort wellicht in het bezit zijn van een TRA21-certificaat voor schraal beton. Belangrijk aandachtspunt binnen DC Recycling is kwaliteit. Daarop ligt de focus. Meer dan op bijvoorbeeld uitbreiding, wat eigenlijk niet aan de orde is. Het belang van een bedrijf als DC Recycling mag zeker niet onderschat worden. Omdat we van een afvalproduct een secundaire grondstof maken, leveren we een belangrijke ecologische bijdrage. Heel vroeger werd alles gestort en werden primaire zanden gekocht. De zandputten die daaruit ontstonden, zijn ze nu weer aan het vullen met andere grond. Dus zowel op economisch als ecologisch vlak brengen we een meerwaarde. En dat is voor mij persoonlijk ook de grote drijfveer”, besluit Bart Geeraerts.    


DCA NV

Lilsedijk 50, 2340 Beerse

T +32 14 62 22 11

E info@dca.be

www.dca.be/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details