Op de voormalige bedrijfssite van Saffre Frères in Oudenaarde realiseert Revive een dynamisch nieuw woon- en leefproject. Duurzame woningen en appartementen, groene zones, nieuwe pleinen en ruimte voor ondernemerschap vinden hun plek op een site waar ooit enkel fabriekshallen stonden. Verhelst Aannemingen neemt in dit project de openbare werken voor zijn rekening. Voor de toezichtputten leverde onestopshop Deschacht de BENOR-gecertificeerde en ecologisch verantwoorde PE inspectieputten van fabrikant DS Plastics.
Appartementen, woningen, een ondernemingshub en heel veel open ruimte. Onder de noemer Saffrou ontwikkelt Revive in Oudenaarde momenteel een indrukwekkend woon- en leefproject. “Binnen dat grote project staat Verhelst Aannemingen in voor alle openbare werken. Dat betekent dus dat wij alle rioleringswerken, huisaansluitingen en de bovenaanleg voor onze rekening nemen”, aldus David Vanhimme van Verhelst Aannemingen.
Voor de inspectieputten voor de riolering werd gekozen voor de standaard PE inspectieputten D250 en D315 van DS Plastics, on site geleverd door distributeur Deschacht. Met de ontwikkeling van nazichtsputten uit polyethyleen (PE) onderstreept DS Plastics zijn rol als productinnovator. De uit één stuk gegoten inspectieputten hebben een uitermate gunstige doorstroming dankzij een naadloze profielbodem. Bij de gepatenteerde productiemethode komt geen verlijming meer aan te pas en is de volledige put 100 % recycleerbaar. “Onze PE standaard inspectieputten zijn een geschikt alternatief voor de PVC toezichtputten en controleputten”, aldus Tom Henneman van DS Plastics.
PE is een heel milieuvriendelijk materiaal. In tegenstelling tot PVC dat chloride bevat en dus een belastende productie kent. Bovendien is de recyclage van PVC nazichtsputten moeilijk en milieubelastend. Zo’n put bestaat vaak uit verlijmde elementen waardoor het geen zuiver materiaal is. Ecologisch betekenen de PE nazichtsputten dus een grote stap vooruit. “En dat is voor Verhelst Aannemingen zeker een belangrijk aandachtspunt”, vertelt David Vanhimme. “Ieder project proberen wij zo ecologisch mogelijk aan te pakken. En uiteraard proberen we ook steeds kostenbesparend te werken. Ook op dat vlak scoren de PE inspectieputten goed. De keuze voor PE in plaats van een ander materiaal hebben we samen met Deschacht gemaakt. In eerste instantie werden PP (polypropyleen) putten voorgeschreven, maar de keuze voor PE werd door de bouwheer, de stad Oudenaarde, zonder problemen goedgekeurd.”
PVC putten worden steeds gemaakt uit een buis, gecombineerd met een assemblage van verschillende onderdelen om tot een eindresultaat te koen. Tom Henneman: “De PE putten daarentegen worden van nul opgebouwd, rekening houdend met de latere functie. De profielen worden zo volledige mogelijk uit één stuk gevormd en zijn dus geen samenraapsel van losse elementen. De PE modellen worden gekenmerkt door een betere profielbodem, die ongeveer al een halve buis vormt. De doorstroming is dus veel beter dan bij PVC, waar de aansluiting niet altijd goed aansluit op de profielbodem en er steeds een klein hoogteverschil is waar vuil zich kan ophopen.”
Verder wordt bij de PE sifonputten de sifon volledig geïntegreerd. Door die volledige integratie kan de klep binnenin niet meer loskomen, iets wat een vaak voorkomend probleem is bij PVC nazichtsputten. Een ander belangrijk voordeel is dat er bij PE nazichtsputten geen enkele verlijming nodig. Het risico op lekken is dan ook nihil. “De naadloze profielbodem en sifons, de productie uit één stuk, de ecologische factor, het prijsvoordeel … De voordelen van PE-inspectieputten zijn onmiskenbaar. Uiteraard staat kwaliteit nog altijd voorop bij Verhelst Aannemingen. En met de BENOR-gecertificeerde PE inspectieputten kunnen we die kwaliteit onder de grond zeker garanderen”, besluit David Vanhimme.