Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Pidpa is van alle watermarkten thuis
De installaties zijn verspreid over 11 waterproductiecentra, 59 watertorens en 27 opjaagstations.

Pidpa is van alle watermarkten thuis

Zeg je Pidpa? Dan denk je aan water. Al meer dan 100 jaar is Pidpa hét integraal waterbedrijf voor de provincie Antwerpen. Een integrale aanpak betekent meedenken, adviseren en bouwen aan oplossingen voor de klimaatuitdagingen van morgen. Met innovatieve en duurzame projecten maken ze het verschil. Enkele opvallende cijfers? 175 miljoen liter grondwater wordt dagelijks gezuiverd tot drinkwater, het leidingnet is meer dan 13.000 kilometer lang en de installaties zijn verspreid over 11 waterproductiecentra, 59 watertorens en 27 opjaagstations. Indrukwekkende cijfers, zonder meer.

Pidpa is producent en leverancier van drinkwater voor meer dan 1,3 miljoen klanten in 64 gemeenten van de provincie Antwerpen. Daarnaast is zij rioolbeheerder in 43 gemeenten, een aantal dat nog voortdurend aangroeit. Pidpa wil ervoor zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van voldoende zuiver water. Dat de klimaatwijziging nieuwe uitdagingen met zich meebrengt op het vlak van waterbeheer, hoeft geen betoog. Daarbij is Pidpa partner van gemeenten en industrie waarbij ze samen alles in het werk stellen om duurzame oplossingen te zoeken voor de water-uitdagingen van morgen. Van grootschalige regenwateraftakkingen tot het bouwen van waterbuffers.

Meer dan ‘zomaar’ een glaasje water.

Water digitaal? Jawel!

Samen met De Watergroep en FARYS nam Pidpa de nodige acties om een pilootproject rond digitale watermeters te starten. Een digitale watermeter stuurt zelf het waterverbruik, samen met een aantal andere meldingen, door aan het waterbedrijf. Dit brengt heel wat voordelen voor zowel de klant als het waterbedrijf met zich mee. De digitale watermeters worden gelijktijdig geplaatst met de digitale energiemeters en dit volgens de planning van Fluvius, zodat de nutsbedrijven slechts 1 maal bij de klant thuis moeten zijn. Op het eind van de rit, in 2030, zullen in totaal ongeveer 2.500.000 digitale watermeters geplaatst zijn.

Dankbaar om hemelwater

Om waterschaarste tegen te gaan, werkt Pidpa op verschillende fronten. Alain T’Syen, Manager Communicatie en CSR: “Als de hemelsluizen opengaan, willen we vermijden dat het water direct naar rivieren stroomt richting zee en dus niet in het watercircuit terecht komt. In ons circulair systeem vangen we het water op via bufferbekkens, we filteren en zuiveren dat met het oog op nieuwe toepassingen of we infiltreren het, om zo het grondwater op peil te houden.”

Het leidingnet is meer dan 13.000 kilometer lang.

Waardevol afvalwater 

Sinds 2005 is Pidpa ook gestart met passende rioleringsoplossingen. Het aantal aangesloten gemeenten groeide stelselmatig. Vandaag beheert Pidpa 4.819 kilometer rioleringen, 2.333 kilometer grachten, 204.923 kolken, 140 KWZI’s (Kleinschalige WaterZuiveringsInstallatie), 1.620 IBA’s (Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater), 458 pompstations en 311 drukrioleringen. Het waterbedrijf zorgt op die manier voor de afvoer van het afvalwater en waar mogelijk de recuperatie van het hemelwater. Zo maakt Pidpa van de watercyclus een quasi-gesloten systeem en biedt ze oplossingen op maat aan. “Al deze infrastructuur moet worden onderhouden, vernieuwd en waar nodig uitgebreid. Een huzarenstuk. Maar broodnodig, want elke druppel telt”, zegt Alain T’Syen. 

175 miljoen liter grondwater wordt dagelijks gezuiverd tot drinkwater.

Samenwerken loont

“Als ze toegevoegde waarde hebben engageren we ons ook ten volle in samenwerkingsverbanden. Een mooi voorbeeld hiervan is Synductis, waar nutsbedrijven samenwerken om de hinder voor de klanten tot een minimum te beperken. De bedoeling is dat voortaan nutswerken in de straat uitgevoerd worden door slechts één aannemer die instaat voor de aanleg van zowel de water-, gas-, elektriciteits- en telecomleidingen, inclusief het overzetten van de klanten op deze nieuwe netten”, besluit Alain T’Syen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details