Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Pionier in waterpasserende en waterdoorlatende bestrating blijft innoveren
Waar verharding en natuur samenkomen (Percola® en Perfora®).

Pionier in waterpasserende en waterdoorlatende bestrating blijft innoveren

Zowel op privéterreinen als in openbare ruimtes hebben waterpasserende en waterdoorlatende bestratingselementen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Het belang van hemelwaterinfiltratie is dan ook stilaan helemaal doorgesijpeld. Bij Bleijko, gerenommeerd betonproducent met Nederlandse roots en een productievestiging in Roeselare (B), zagen ze het licht ruim dertig jaar geleden al. “Wij waren een van de eersten die in België en Nederland met waterpasserende en waterdoorlatende producten op de markt kwamen”, aldus Frank Mortier van Bleijko, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefab betonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van prefab betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. 

En die bestratingsmarkt floreert anno 2024. Van kleine parkings en sportaccommodaties tot parkings van winkelcentra, bedrijventerreinen en grote openbare domeinen … De laatste decennia ziet Bleijko een gestage toename in het belang van waterdoorlatende en -passerende producten. “In eerste instantie waren het vooral poreuze stenen, waarbij het hemelwater door de steen heen infiltreert. Maar het toepassingsgebied daarvan is beperkt, gezien de beperkte draagkracht en de negatieve invloed van dooizouten. Daarom hebben we ons vizier al vrij snel op waterpasserende producten gericht, waarbij het hemelwater langs de voegen infiltreert. In de jaren ‘90 pleitte FEBESTRAL in het Vlaams parlement al voor de toepassing en het belang van waterpasserende en waterdoorlatende bestrating. Het heeft jaren geduurd voordat opdrachtgevers, administraties, besturen, lokale overheden en ontwerpers helemaal mee waren met het verhaal. Die argwaan is nu gelukkig verdwenen.”

Opgevuld met gras of grind (Grasbetontegels en Perfora®).

Waterdoorlatend en -passerend

Waterdoorlatende en waterpasserende bestrating van Bleijko, in combinatie met een aangepast funderingssysteem, zorgt voor een efficiënte verwerking van (hemel)water. Het verwerkingsprincipe van deze bestratingsvormen is drievoudig: ten eerste wordt het hemelwater opgevangen in de doorlatende verharding en fundering, waar het tijdelijk wordt gebufferd. Vervolgens infiltreert het water geleidelijk in de bodem. Tenslotte wordt het overtollige water, dat niet direct kan infiltreren in de bodem, afgevoerd naar afwateringssystemen of drainagevoorzieningen om waterophoping en overstromingen te voorkomen. Frank Mortier: “Een groot deel van onze waterdoorlatende en waterpasserende producten zijn voor de openbare markt, maar sommige van de grootste oppervlaktes die we mogen beleveren, zijn toch privéterreinen, zoals parkings van grootwarenhuizen en parkeerterreinen van bedrijven.”

Bleijko beschikt vandaag de dag over een uitgebreid gamma. De Perfora® en Percola® steen zijn waterpasserende stenen, verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen. De Percola® steen wordt gekenmerkt door ronde uitsparingen en is verkrijgbaar in een standaarduitvoering, een kleurvaste uitvoering en in A’gora, met een deklaag die nabewerkt is door middel van staalstralen. De Perfora® steen is op zijn beurt een waterpasserende steen met afstandshouders, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, kleuren en afmetingen. Op het vlak van waterdoorlatende bestrating hebben we de Piove® steen, gemaakt van poreus beton, verkrijgbaar in de standaard kleuren grijs, zwart, rood en heidepaars.

Ruim assortiment aan kleuren (Perfora®).

Grasbetontegels

“En dan zijn er uiteraard nog de grasbetontegels, die binnen het gamma nog steeds aardig standhouden”, verduidelijkt Frank Mortier. Waar verharding en natuur elkaar  kunnen ondersteunen, biedt de grasbetontegel een uitstekende oplossing. Dit product beschermt de ondergrond tegen erosie, zonder het natuurlijk aanzicht te belemmeren. Het gras kan namelijk door de openingen van de tegel groeien. Grasbetontegels zijn dan ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld vlucht- en bermstroken, brandgangen, talud- en oeverbekleding. Frank Mortier: “De grasbetontegel is eigenlijk het ecoproduct avant la lettre en bestaat al meer dan 50 jaar. De keuze tussen waterdoorlatende en waterpasserende bestrating of grasbetontegels is een puur esthetische keuze. Wat dat betreft is de bestrating in betonstraatstenen uiteraard wat eleganter, alhoewel de lineaire grastegels van Bleijko op dat vlak een erg fraai straatbeeld geven”

Beschikbaar in verschillende formaten (Perfora®).

Pionier

Bleijko geldt als een pionier op het vlak van waterdoorlatende en waterpasserende bestrating en die rol wil het ook in de toekomst blijven spelen. “Vandaag kunnen we het verschil maken door onze jarenlange ervaring, niet alleen op productniveau, maar ook wat betreft de toepassingsgebieden. Waar kan het gebruikt worden? Wat is de staat van de fundering? Is het grondwaterpeil geschikt? Die expertise hebben wij allemaal in eigen huis. En de populariteit van deze bestrating zal alleen maar toenemen. Vandaag verkopen we evenveel ecoproducten als gewone straatstenen, iets wat we enkele jaren geleden nooit hadden voorspeld. Daarom ontwikkelen we ook steeds nieuwe mallen. Van oorsprong is Bleijko vooral gekend van sierbestrating. Met deze mallen kunnen we ook een ecovariant voorzien. De mogelijkheden worden steeds ruimer. 

Wat opdrachtgevers en privéeigenaars nog steeds tegenhoudt, is het gebrek aan kennis over de kostprijs, terwijl het helemaal niet duurder is. Zeker niet als je de kostprijs bekijkt over de gehele levenscyclus. Zo is er bij de keuze voor waterdoorlatende bestrating op sommige plekken bijvoorbeeld geen riolering meer nodig en is het gebruik van betongrastegels in bermen op lange termijn veel goedkoper dan meerdere keren per jaar grind bij te vullen”, besluit Frank Mortier.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?