Brussel vernieuwt langzaamaan alle rioleringen in de stad. Een gigantisch project waar ook Renotec zijn steentje aan bijdraagt. De Geelse renovatiespecialist vernieuwde de riolering in de Versailleslaan in Neder-Over-Heembeek door middel van de pipe bursting-techniek, een innovatieve en snelle techniek die veel minder impact heeft op de omgeving dan klassieke graafwerken.
Wanneer een bestaande buis sterk gedegradeerd en/of vervormd is, kan een vervanging door middel van pipe-bursting een oplossing bieden. Bij deze semisleufloze techniek, één van de kerncompetenties van Renotec, wordt de bestaande buis gebroken door middel van een splijtkop en in de omliggende grond gedrukt. Achter de splijtkop wordt tegelijkertijd een nieuwe buis door de gebroken leiding getrokken. Aan het ene uiteinde van de te vervangen buis wordt de pipe-burstmachine opgesteld, aan het andere uiteinde wordt de nieuwe buis ingevoerd. Zo kunnen diameters van 200 tot 800 mm worden vernieuwd met lengtes liggende tussen 5 en 200 m.
De situatie in Neder-Over-Heembeek bleek ideaal om pipe-bursting toe te passen. Elly Van der Schraelen, projectleider speciale technieken van Renotec: “De bestaande gresriolering met een diameter van 400 mm in de Versailleslaan was in erbarmelijke staat. We besloten de slechte riolering door middel van pipe bursting te vervangen door HDPE-buizen. Een burstkop met een iets grotere diameter dan de buis verpulverde de bestaande leiding. Tegelijkertijd werd de nieuwe kunststofleiding die achter de burstkop hangt op zijn plaats getrokken.”
De creativiteit en flexibiliteit van Renotec kwam in dit project goed van pas. “We dachten eerst lange buizen bovengronds aan elkaar te lassen en ze langs grote putten in de grond te trekken”, vertelt Elly Van der Schraelen. “Maar de nutskabels in de Versailleslaan zijn slecht geplaatst en verhinderen om onze grote installatie te plaatsen. Daarom opteerden we voor korte buizen van 1 m en soms maar 0,5 m lang om te gebruiken om zo van toegangskamer naar toegangskamer van de riolering te werken, telkens over een afstand van ongeveer 30 m. Het voordeel van zulke kleine buizen is dat je met een kleine machine kunt werken en met kleine putten van maar 1,5 op 1,5 m.”
Dat pipe bursting een innovatieve techniek is, bewijst de manier waarop de verbindingen gemaakt worden en de waterdichtheid gegarandeerd wordt. Elly Van der Schraelen: “Terwijl de burstkop de ene buis mee in de rioleringsstreng trekt, wordt de volgende buis er tegen geperst. Zodra de mof-spieverbindingen die in de wand zitten in elkaar klikken, is de nieuwe riolering waterdicht. Die verbindingen zorgen er ook voor dat de randen van de buizen niet uitspringen. Zo beperken ze de wrijving tijdens het trekken door de grond tot een minimum.”
Omdat pipe bursting semisleufloos wordt uitgevoerd, is voorbereiding zeer cruciaal. “Voor we de werken startten, hebben we met een camera in de oude buis gekeken om de staat van de buis te controleren en te bepalen waar de huisaansluitingen zich bevonden”, gaat Elly Van der Schraelen verder. “Die afstanden hebben we bovengronds uitgezet. Zo wisten we precies waar we putten moesten graven om ook die aansluitingen te vernieuwen.”
Het grote voordeel van pipe bursting is de minimale impact van de werken op de omgeving en het verkeer. “Bij traditionele opensleufwerken zou hier minstens één rijstrook afgesloten moeten worden en liggen de voetpaden, opritten en parkeerplaatsen over een afstand van tientallen tot honderden meters helemaal open. Met deze uitvoering hoeven we maar enkele kleine putten te graven in het voetpad en de parkeerstrook. In de Versailleslaan liggen een politiekantoor, enkele scholen en verschillende bushaltes. Zij hebben weinig tot geen hinder ondervonden tijdens de werken”, besluit Elly Van der Schraelen.