Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Plantsubstraten voor een optimale klimaatrobuuste omgeving
Met de klimatologische uitdagingen in het achterhoofd worden vandaag steeds meer openbare ruimtes klimaatrobuust gemaakt en besteden ook particulieren meer aandacht aan waterinfiltratie.

Plantsubstraten voor een optimale klimaatrobuuste omgeving

Met de klimatologische uitdagingen in het achterhoofd worden vandaag steeds meer openbare ruimtes klimaatrobuust gemaakt en besteden ook particulieren meer aandacht aan waterinfiltratie. Om de duurzaamheid van groene ruimtes te garanderen, zijn plantsubstraten onontbeerlijk. “Met onze TerraViva® plantsubstraten richten we ons vooral op berijdbaar gazon en ondergrondse groeiruimtes voor bomen in stedelijke gebieden”, vertelt Bart Geerts, zaakvoerder van Acterra, dat de TerraViva® substraten produceert.

De TerraViva® plantsubstraten zijn ontwikkeld om hoveniers en wegenbouwers te helpen hun werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het uitsparen van werkuren staat daarbij centraal. Bart Geerts: “Onze ‘levende grondmengsels’ hebben ondertussen hun nut bewezen. Verschillende soorten aanplantingen hadden heel wat minder uitval na het gebruik van TerraViva® Geel of Groen, zelfs op zeer slechte gronden. We hebben een uitgebreid standaardgamma aan substraten, maar beschikken tevens over een groep van technisch zeer goed onderlegde adviseurs die bij onze distribiteurs klaarstaan om voor klanten indien nodig een mengsel op maat uit te werken.”

TerraViva® Geel en Groen

De TerraViva® bodemverbeteraars zijn afgestemd op het type grond dat u wil verbeteren. Zo is TerraViva® Groen ontwikkeld om lichte gronden te verzwaren, ideaal om het water langer vast te houden in zanderige ondergronden. Bart Geerts: “TerraViva® Groen is een hoogwaardig bodemverbeterend middel dat niet enkel de plant voedt, maar ook de fysische bodemstructuur verbetert. De toevoeging van betoniet zorgt ervoor dat zelfs de meest extreem zandige gronden voldoende vocht zullen vasthouden. TerraViva® Geel is op zijn beurt ideaal om zware gronden te verlichten en voedt net als zijn groene broer de plant en verbetert de bodemstructuur. Dit substraat breekt zware grond open en bevat een gecontroleerde hoeveelheid direct opneembare stikstof voor een geleidelijke en stevige groei zonder risico op verbranding.”

Boomaanplanting

Het aanplanten van bomen in stedelijke gebieden is een zeer complexe taak geworden. Zo zijn er in de ondergrondse groeizone drie zones terug te vinden. Bart Geerts: “De groeizone is net zo groot als de projectie van de boomkruin op volwassen leeftijd. De zichtbare plantoppervlakte, die niet betreed wordt, kan best worden gevuld met TerraViva® Bomengrond. De zone tussen maaiveld en een diepte tot 70 cm, onder een betegelde oppervlakte, is dan weer de ideale plaats voor het TerraViva® eentoppige bomenzand. En op grotere diepte komt het TerraViva® boomplantsubstraat het best tot zijn recht.”

Klimaatveranderingen

Doorheen de jaren zijn de berijdbare gazonmengsels van Acterra geëvalueerd van een monotone begroeiing in gras naar samengestelde mengsels met vooral tredbestendige planten. En dat is belangrijk, want steeds meer openbare ruimtes worden klimaatrobuust gemaakt. “Wadi’s en waterdoorlatende verhardingen zijn door de versnelde klimaatveranderingen noodzakelijke inrichtingsmethodes van de openbare ruimte geworden. Ook in de particuliere tuin groeit het besef om zijn eigen steentje bij te dragen”, besluit Bart Geerts.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details