Landmeters die regelmatig aan de slag zijn op grote werven zoals autosnelwegen weten het maar al te goed: zelfs met een goed gps-meetsysteem is het uitzetten van punten over een afstand van meerdere kilometers geen pretje. Of het nu om te meten of te lokaliseren is: het repetitieve karakter van dergelijke langeafstandsopdrachten maakt het zeer vermoeiend en kan in het slechtste geval zelfs rugpijn uitlokken. Gelukkig is er sinds kort een oplossing beschikbaar die soelaas kan bieden: een kleine robot op wielen.
Sinds vorig jaar is zo’n robot terug te vinden in de productcatalogus van de firma AllTerra. Het gaat om de TinySurveyor, die speciaal ontworpen is met het oog op een performantere (voor)markering en afbakening. Het volstaat om de coördinaten in de laden via een USB-stick om de robot, die op alle terreinen uit de voeten kan, aan het werk te zetten. Hij oriënteert zich op basis van een Trimble-gps, die hem tot op de centimeter precies aanstuurt en volgens regelmatige intervallen ijkpunten of lijnen traceert. De robot kan ook bediend worden met behulp van een totaalstation op plekken waar het gps-signaal wel eens wegvalt, zoals in tunnels.
Snel
De grote troef van de TinySurveyor is zijn snelheid (max. 7 km/u). Volgens de fabrikant zou hij de werklast met 75 % kunnen reduceren. Een stelling die wordt bevestigd door Gaetan Calberson, landmeter bij BAM Contractors en momenteel actief op de werf van de ring van Couvin. “Hij bespaart me enorm veel tijd bij het uitzetten. Gisteren kon ik op een halve dag tijd bijvoorbeeld 4 kilometer weg overbruggen. Zonder de robot zou dat een volledige dag in beslag genomen hebben – voor twee landmeters, welteverstaan. Voor de komst van de robot deed ik alles manueel met de meetstok en zette ik elke 10 meter punten uit. Aangezien de robot nu als het ware elke meter punten uitzet, hoeven de arbeiders niet meer te passeren met een touwtje (10 meter was een beetje te lang voor hun machine). Dat spaart ons alweer twee mensen uit op de werf.”
Polyvalent
Concreet gebruikt Gaetan Calberson de TinySurveyor om de randen van de sandwichlaag op het mager beton te markeren. Op dit moment is fase 2 van de ring van Couvin in uitvoering (9 kilometer tussen Ry de Rome en de Belgisch-Franse grens), die wordt opgeleverd in de zomer van 2019. “Ik voer het projectbestand in, waarna de robot een punt bepaalt op de beoogde lijn en vertrekt om die lijn uit te zetten. We kunnen hem configureren zoals we willen: elke 1, 2 of 3 meter ijkpunten bepalen, elke 10 of 20 centimeter lijnen uitzetten …
Voor de mensen die het asfalt plaatsen zet ik elke meter lijnen van 10 centimeter uit. Met hun machine enten ze zich op die lijn, terwijl ze de vereiste dikte van het asfalt respecteren.” Vervolgens wordt de robot opnieuw ingezet om de continue gewapende betonranden op de sandwichlaag te plaatsen.
In tweede instantie is het aan een onderneming die gespecialiseerd is in wegmarkeringen om te schitteren. Ook zij lijken de robot zeer goed te kunnen gebruiken. Michael Werny van Établissements Lambert Marquage: “De robot assisteert ons bij het plaatsen van de definitieve wegmarkering.” Lees: bij het plaatsen van de voormarkering, die als leidraad fungeert voor de machine die de wegmarkering realiseert. “Volgens de klassieke werkwijze trekken drie personen koordjes en zetten ze punten uit terwijl ze die koordjes volgen. Wanneer je de robot gebruikt, heb je slechts één persoon nodig om alles in goede banen te leiden.” Lambert Marquage voerde ook al andere grote werken uit met de TinySurveyor, zoals op de luchthaven van Bierset en de A27-snelweg (over een afstand van 24 kilometer).
Een andere mogelijke toepassing is het uitzetten van punten voor paalfunderingen. Francis Demeurechy, TinySurveyor-expert bij AllTerra: “De TinySurveyor is gebruikt in de haven van Tanger, waar in totaal 70.000 punten uitgezet zijn. De robot komt van pas op alle plekken waar een arbeidsintensief proces geautomatiseerd kan worden. Haast alles is mogelijk.”