Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Populariteit van kleine, vierkante betonnen inspectieputten stijgt

Populariteit van kleine, vierkante betonnen inspectieputten stijgt

Martens beton – lid van FEBELCO, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van betonbuizen en -putten vertegenwoordigt – ontwikkelde deze unieke putten en leverde ze onlangs nog voor een rioleringsproject in Hulshout. “De voordelen van deze kleinere putten zijn enorm: voordelen bij de plaatsing, goedkoper voor alle partijen en een ecologische meerwaarde”, aldus Peter-Paul Ooms, directeur van Martens beton in Mol.

Binnen de uitgebreide Martens groep profileert de afdeling Martens beton zich al jaar en dag als specialist in prefab betonproducten waaronder betonputten, -buizen en afwatering.

Binnen de uitgebreide Martens groep profileert de afdeling Martens beton zich al jaar en dag als specialist in prefab betonproducten waaronder betonputten, -buizen en afwatering. En dat zowel in standaardformaten als maatwerk. Dit jaar is het 140 jaar geleden dat Martens groep het levenslicht zag in Nederland. Peter-Paul Ooms: “En 120 jaar geleden begonnen we met de productie en ontwikkeling van betonnen rioleringselementen. Verder focust Martens groep zich ook op de kunststof- en kranensector.”

De voordelen van de kleine inspectieputten zijn groot: minder ruimte nodig voor plaatsing, minder graafwerken, minder kans om oude of bestaande leidingen te raken en meer ruimte voor de nutsleidingen ernaast.

Een grote troef van Martens beton is het uitgekiende geautomatiseerde productieproces met stalen mallen en zelfverdichtend beton. De putten van inwendig 80×80 en 100×100 zijn hierdoor uit te voeren in een wanddikte van slechts 10 cm. Dat is 25 tot 50 % minder zonder aan kwaliteit in te boeten ten opzichte van de traditionele putten. Peter-Paul Ooms: “Martens beton staat voor een moderne, innovatieve aanpak en we doen hard ons best om België warm te maken voor innovaties. De kleinere en vierkante inspectieputten zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze werden al langer toegestaan onder fiets- en wandelpaden, maar pas sinds een zestal jaren ook onder de rijbaan. Martens beton ontwikkelde hiervoor een gerobotiseerde productietechniek, waardoor de kwaliteit hoog en constant is, en de prijs heel aangenaam is voor de aannemer, de opdrachtgever en onszelf. Met deze 80×80 inspectieputten onderscheiden we ons op de markt.”

Roos Groep legt in Hulshout een volledig gescheiden rioleringsstelsel aan tot op perceelniveau.

Project Kleine Waterstraat en Kortestraat in Hulshout

Voor het project Kleine Waterstraat en Kortestraat in Houtvenne (Hulshout) geleid door hoofdaannemer Roos Groep in opdracht van Pidpa en de gemeente Hulshout, leverde Martens beton poreuze buizen en vierkante 80×80 inspectieputten. Het project betreft het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel in de Kleine Waterstraat en Kortestraat zodat het integraal waterbeleidsplan verder kan uitgebouwd worden. Het regen- en afvalwater worden gescheiden om zo de zuiveringsstations te ontlasten van de overvloed aan regenwater en het rendement te verhogen. Roos Groep legt een volledig gescheiden rioleringsstelsel aan tot op perceelniveau. 

“Roos Groep staat in voor het opbreken van de wegenis, het saneren van het oude riool en de realisatie van een nieuw, gescheiden rioolnet”, vertelt Maarten Van de Sande, projectleider bij Roos Groep. “Voor de regenwaterafvoer doen we een beroep op de poreuze buizen met Benor van Martens beton. Een gekend product dat ideaal is voor de infiltratie van regenwater in de ondergrond. Het tracé van de poreuze buizen is 260 m lang. De rioleringswerken zijn intussen afgerond en momenteel brengen de nutsbedrijven de kabels en leidingen onder de grond. Nog voor bouwverlof keren wij terug voor de funderingen en het trekken van de slibvorm, uitgevoerd door onze eigen betondivisie. Na het bouwverlof volgen de asfalteringswerken en in september wordt het project opgeleverd.”

Grote voordelen

Gezien de beperkte ruimte op de site bleken kleinere inspectieputten de perfecte oplossing in Hulshout. Deze 80×80 vierkante putten bestaan al lange tijd, maar het is pas sinds enkele jaren dat het product ook voor grotere wegeniswerken mag ingezet worden. Op vraag van verschillende besturen werd eerst de norm aangepast en de certificatie bekomen om de kwaliteit te garanderen. Sindsdien stijgt de vraag zienderogen. Peter-Paul Ooms: “De voordelen van deze putten zijn dan ook groot. Er is minder ruimte nodig om ze te plaatsen en dat betekent automatisch minder graafwerken, minder kans om oude of bestaande leidingen te raken en meer ruimte voor de nutsleidingen ernaast. Bovendien zijn kleinere putten ook voordelig voor de portemonnee en worden de transportkosten per put gereduceerd.”

Innovatie

Naast de grootte heeft ook de vierkante vorm voordelen. Zo kunnen gemakkelijker grotere aansluitingen voorzien worden in een rechte wand. Ook worden bijvoorbeeld boringen voor aansluitingen eenvoudiger en kan er tegen een rechte wand makkelijker aangestort worden. Een vierkante put van 80×80 heeft ook meer ruimte binnenin dan een ronde put van 80 cm, zodat inspecties gemakkelijker kunnen uitgevoerd worden De ontwikkeling van dit product onderstreept het innovatieve beleid van Martens beton. “Beton heeft het beeld ouderwets en weinig innovatief te zijn. Het klopt dat de progressiemarge bij kunststof groter is. Dat is een product dat nog steeds in volle ontwikkeling is. Beton daarentegen lijkt al decennia uitontwikkeld, maar onder andere met deze inspectieputten bewijzen we dat beton nog steeds vatbaar is voor innovatie. Vooral op het vlak van productiewijze, milieu, samenstelling en transport”, besluit Peter-Paul Ooms.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details