Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab beton als ideale tool voor het realiseren van de bouwshift
Het is duidelijk dat de prefab betonsector alle troeven in handen heeft om mee te werken aan de klimaatadaptieve openbare ruimte van de toekomst. (Beeld: FEBESTRAL)

Prefab beton als ideale tool voor het realiseren van de bouwshift

Als beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten breekt FEBE een lans voor prefab beton. Terwijl termen als waterbuffering en -infiltratie, waterdoorlatende en -passerende verharding, klimaatadaptatie … actueler zijn dan ooit, werpt prefab beton zichzelf op als een ideaal antwoord op deze vraagstukken. Wij spraken met Sonja Kuypers, voorzitter van deelvereniging FEBESTRAL en CEO bij EBEMA, en Evert Lemmens, voorzitter van deelvereniging FEBELCO en CEO bij TUBOBEL Group over de belangrijke rol die prefab beton kan en wil spelen bij het realiseren van de bouwshift. 

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water. ­FEBESTRAL opereert op zijn beurt binnen FEBE als deelvereniging voor de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren. FEBESTRAL en FEBELCO staan in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Op het vlak van waterinfiltratie en -buffering profileert prefab beton zich als een uiterst geschikt materiaal. (Beeld: FEBESTRAL)

Populariteit groeit

Op het vlak van waterinfiltratie en -buffering profileert prefab beton zich als een uiterst geschikt materiaal. En dat beseffen ook steeds meer opdrachtgevers en besturen. Evert Lemmens: “We zien een steeds grotere verschuiving van rioleringsbuizen en -toebehoren die water afvoeren naar poreuze materialen die water laten infiltreren. En synchroon groeit ook de vraag naar steeds grotere diameters. Vroeger waren er poreuze buizen met een maximale diameter van 600 mm, maar vandaag bestaan er ook dergelijke buizen met een diameter van 1.000 mm. Het is duidelijk dat de techniek rond poreuze prefab betonmaterialen vandaag op punt staat. En dat doet de ontwikkeling van en de vraag naar nieuwe producten toenemen. Denk maar aan poreuze kolken, poreuze goten …”

“Dit is ook een zeer herkenbaar verhaal voor de bestratingssector”, vult Sonja Kuypers aan. “De ontwikkelingen rond waterdoorlatende stenen is al 20 jaar aan de gang. In het begin betrof het enkel poreuze stenen, maar deze hebben een beperkte toepasbaarheid aangezien deze stenen geen zwaar verkeer kunnen dragen. Maar de laatste jaren zien we een duidelijke beweging richting alles wat waterpasserend is. Water is dan ook ongelooflijk belangrijk geworden. Vroeger werd water gezien als een overlast waar we vanaf moesten geraken, terwijl we nu beseffen dat bufferen cruciaal is om periodes van lange droogte op te vangen. De recente overstromingen hebben nog maar eens duidelijk gemaakt hoe acuut dit probleem is.”

Als beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten breekt FEBE een lans voor prefab beton. (Beeld: FEBELCO)

Mentaliteitswijziging

Beton in het algemeen en prefab beton in het bijzonder tonen zich – mede dankzij jarenlange inspanningen en ontwikkelingen van de fabrikanten – vandaag als een ideale tool om de bouwshift mee te realiseren. Evert Lemmens: “We zien nu al dat overheden en besturen de noodzaak beseffen wanneer er vandaag aanbestedingen worden uitgeschreven. We merken bijvoorbeeld dat veel steden en gemeenten werk maken van grote klimaatrobuuste projecten.” Sonja Kuypers pikt in: “In de bestratingssector merken we die trend iets sneller omdat we ook particulieren bedienen. Burgers zijn vaak goed geïnformeerd, staan open voor de bouwshift en denken mee. In sommige gemeenten gelden bovendien ook al verplichtingen, zoals het waterdoorlatend maken van de inrit van de woning. Maar een echte mentaliteitswijziging gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen.”

De techniek voor poreus beton, zowel boven- als ondergronds, is voorhanden en het is FEBE dat samen met zijn deelverenigingen de hand reikt aan opdrachtgevers, besturen en gebruikers om samen na te denken en te ontwikkelen. Zowel FEBELCO als FEBESTRAL nemen de handschoen op om binnen de fabrikanten de nodige eenheid rond productspecificaties te creëren zodat er uniform ontwikkeld kan worden. Maar tegelijkertijd blijft ook maatwerk een belangrijke factor voor de fabrikanten. “Iedere specifieke vraag van de klant wordt onderzocht”, aldus Evert Lemmens. “En als het productietechnisch mogelijk en economisch rendabel is, dan zijn de mogelijkheden met prefab beton onbeperkt.” Sonja Kuypers bevestigt: “Naast een heel breed standaardgamma staan wij steeds open voor interessante co-creaties met onze klanten. Het is vaak zo dat standaardproducten ontstaan uit een initiële vraag van de klant.”

De techniek voor poreus beton, zowel boven- als ondergronds, is voorhanden en het is FEBE dat samen met zijn deelverenigingen de hand reikt aan opdrachtgevers, besturen en gebruikers om samen na te denken en te ontwikkelen. (Beeld: FEBELCO)

Normering mag geen bottleneck zijn

Het is duidelijk dat de prefab betonsector alle troeven in handen heeft om mee te werken aan de klimaatadaptieve openbare ruimte van de toekomst. Sonja Kuypers: “Waar vroeger oppervlaktes zonder vraagtekens werden verhard, kijkt men nu naar het klimaatvraagstuk, naar esthetiek, naar mobiliteit… Wij moeten als fabrikant voorop lopen, maar het is niet aan ons alleen. Nog meer dialoog tussen de verschillende instanties zou het proces kunnen versnellen.” Normering en regelgeving zijn zeer belangrijk, maar er mag dus wat meer ruimte voor vooruitgang zijn. Een aandachtspunt dat ook Evert Lemmens aanstipt: “Normering kan een bottleneck zijn voor nieuwe producten of technieken, maar dat zou niet mogen. Strenge normen zijn belangrijk, maar kunnen ook remmend werken op het vlak van innovatie. Zo bekijken momenteel veel fabrikanten de toevoeging van breekpuin of gerecycleerde granulaten in producten, maar de huidige normering laat dit quasi niet toe. Zo zijn er een aantal regels die in sneltempo zouden moeten veranderen zodat wij als fabrikanten van prefab betonproducten maximaal ons steentje kunnen bijdragen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details