Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab beton maakt plaatje innovatieve Cityriver in Oostende compleet
In de Victorialaan stroomt sinds afgelopen zomer de Cityriver, een stadsrivier die regenwater verzamelt, dat vervolgens de kans krijgt om vertraagd te infiltreren in de zanderige bodem.

Prefab beton maakt plaatje innovatieve Cityriver in Oostende compleet

De Cityriver in Oostende combineert duurzaam waterbeleid met een innovatieve inrichting. De klassieke straatkolk ruimt er plaats voor een heuse ‘stadsrivier’ die het regenwater vertraagt laat infiltreren in de bodem. Gezien de Cityriver deel uitmaakt van de prestigieuze ontwikkeling Oosteroever, moet ook het esthetisch plaatje kloppen. Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en zitblokken viel de keuze op de prefab elementen in architectonisch beton van Ebema. 

De ontwikkeling van Oosteroever is vandaag volop aan de gang. In dit nieuwe stadsdeel in de historische haven van Oostende verrijst een mix van woningen, winkels en restaurants en krijgt ook het openbaar domein een aantrekkelijke nieuwe inrichting.  

Er is gekozen voor het standaard grijze architectonisch beton, zonder nabewerking en dat in een gladde afwerking, omdat dit mooi combineert met de bestrating.

Duurzaamheid en esthetiek gaan hand in hand

In de Victorialaan stroomt sinds afgelopen zomer de Cityriver, een stadsrivier die regenwater verzamelt, dat vervolgens de kans krijgt om vertraagd te infiltreren in de zanderige bodem. “Een ondergrondse waterbuffer slaat het overtollig regenwater in natte periodes op, zodat het in periodes van droogte kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de planten te besproeien of het openbaar domein te reinigen”, vertelt Kris Derveaux, projectmanager bij de Stad Oostende. “Ook op esthetisch vlak hebben we ons beste beentje voorgezet. Het ontwerp heeft een grillige vorm zodanig dat de rivier kronkelt doorheen het straatbeeld. De stapstenen in de bedding zorgen voor een speels effect en we werken met niveauverschillen om het geluid van stromend water te bekomen.” 

Een ontwerp tekenen is één ding, het gerealiseerd zien een ander. Voor de afboording van de Cityriver ging de Stad Oostende in zee met Ebema. “Wij hebben de boordstenen aangeleverd, net als een aantal stapstenen en zitblokken. Ook de zittribune is met onze prefab betonelementen vormgegeven”, vertelt Maarten Mathijssen, productmanager bij Ebema.

Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en zitblokken viel de keuze op de prefab elementen in architectonisch beton van Ebema.

Technische en logistieke uitdaging

De grillige vorm van de Cityriver noopte Ebema tot de nodige creativiteit. “Op tekentechnisch vlak plaatste dit project ons team voor een enorme uitdaging”, zegt Maarten Mathijssen. “De afboording van de rivier bestaat uit honderden L-wandjes in architectonisch beton, die precies omwille van de grillige vorm geen standaardelementen zijn. In totaal hebben we maar liefst 1.200 elementen aangeleverd, bestaande uit zo’n 150 verschillende types. Ook ons productieteam heeft alles uit de kast gehaald om alle mallen op maat te maken, en ervoor te zorgen dat elk element netjes gelabeld was. Op die manier konden we het voor de aannemer op de werf gemakkelijker maken om alles te plaatsen, zonder telkens opnieuw te moeten gaan opmeten.”  

Geslaagde samenwerking

Die aannemer van dienst was Seru, met wie Ebema ook al de zeedijk van Koksijde van 30 meter lange plantvakken voorzag. “Seru was zeer tevreden over die samenwerking en de kwaliteit van onze materialen, waardoor de firma ook voor het project in Oostende opnieuw met ons in zee is gegaan”, aldus Maarten Mathijssen.

Wat de kleur en afwerking van de betonelementen betreft, is er gekozen voor het standaard grijze architectonisch beton, zonder nabewerking en dat in een gladde afwerking. “Dat combineerde mooi met de geslepen bestrating van de Victorialaan”, meent Maarten Mathijssen. “En het resultaat mag er zijn. Voorbijgangers worden als vanzelf naar de Cityriver getrokken en ook kinderen kunnen zich er uitleven. Het is een aangename plek om te vertoeven. En met dit mooie project dragen we met Ebema ook bij tot een klimaatadaptieve stad.” 

Ook de Stad Oostende is tevreden over het resultaat. “Wij kunnen nog zo’n mooi ontwerp tekenen, het moet ook nog uitgevoerd worden, en die uitvoering staat of valt met de kwaliteit van de aangeleverde materialen, en met de aannemer die alles met de nodige zorg en nauwkeurigheid geplaatst heeft”, besluit Kris Dervaux.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details