Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab beton toont grote meerwaarde in innovatieve en modulaire afvalwaterzuivering
De plantenbak wordt gemaakt uit prefab beton, waarvoor HelloWater de handen in elkaar sloeg met prefab betonspecialist CBS Beton.

Prefab beton toont grote meerwaarde in innovatieve en modulaire afvalwaterzuivering

Met het project Ledegem wordt Leaudegem werd in de Sint-Pieterstraat een innovatieve installatie gerealiseerd om afvalwater lokaal te zuiveren. Geen eindeloze wegenwerken en uit de hand gelopen budgetten, maar een snel geïnstalleerde lokale oplossing, op maat van de buurt. Het water wordt hergebruikt of stroomt zuiver terug naar de natuur. Een meervoudige winsituatie dus. De West-Vlaamse startup HelloWater bedacht – samen met CBS Beton – dit innovatief alternatief voor de traditionele riolering. “Ledegem is een mooi pilootproject, maar we willen dit systeem op grote schaal verder uitrollen”, vertelt Wouter Igodt, zaakvoerder van HelloWater.

Met het project Ledegem wordt Leaudegem werd in de Sint-Pieterstraat een innovatieve installatie gerealiseerd om afvalwater lokaal te zuiveren.

Maar liefst 400.000 woningen in Vlaanderen wachten vandaag op een oplossing voor hun afvalwaterprobleem. Met die problemen maakt HelloWater komaf met een systeem waar de planten het werk doen en afvalwater lokaal wordt opgevangen en gezuiverd. Want proper water is de basis van een bruisende gemeente. In de Sint-Pieterstraat in Ledegem verdween het afvalwater nog via de baangracht in de natuur. Naast het feit dat dit niet helemaal netjes is, bracht dit ook wat praktische geuroverlast mee voor de buurt. Een probleem dat nu opgelost is. Het afvalwater wordt vandaag ontvangen aan het begin van de gracht en verzameld in een voorbezinktank. Hier zinken al heel wat van de vaste deeltjes naar de bodem, krijgen ze tijd om op te lossen en komen vetten bovendrijven. Het vloeibare gedeelte loopt over in een pompput en vandaar wordt het afvalwater met een pomp en verdeelsysteem gelijkmatig in de plantenbak (helofytenfilter) verspreid. Het afvalwater sijpelt langzaam tussen de plantenwortels en de mix van lava en substraten. 

Innovatief

Wouter Igodt: “Niet alleen de bouwmethode – uit prefab beton – is innoverend, ook de techniek erachter is baanbrekend. Zo wordt het systeem voorzien van sensoren om de plantenbakken ‘smart’ te maken. Die technologie zullen we in de nabije toekomst nog verder uitrollen. De installatie hangt aan een cloud en het exploitatieplatform heeft HelloWater zelf ontwikkeld. Bij eventuele fouten of problemen kunnen de sensoren autonoom actie ondernemen, zoals bijvoorbeeld de ruimdienst contacteren. We leggen de lat hoog voor onszelf om met dit soort installaties een grote impact te maken op onze gedeelde landschap.”

De plantenbak wordt gemaakt uit prefab beton, waarvoor HelloWater de handen in elkaar sloeg met prefab betonspecialist CBS Beton. “We onze expertise gebundeld en deze 70 meter lange module samen bedacht, met een sterke focus op brede inzetbaarheid en modulariteit. Want een woonwijk van 50 huizen kan binnen 10 jaar een wijk zijn van 60 huizen en dan moet het systeem flexibel kunnen worden aangepast zonder grote werken of hoge kosten.”

HelloWater en CBS Beton staken al in de prille ontwerpfase de hoofden bij elkaar. Wouter Igodt: “We kennen elkaar al langer en voor dit systeem zijn we met een wit blad begonnen. De bouwmethode laat toe om na te denken over hoe we in de toekomst saneringsinfrastructuur kunnen bouwen. En tegenover welke kost. Zowel economisch als ecologisch. Zo zullen we voor toekomstige modules een beroep doen op bijna CO2-neutrale betonmengsels van het bedrijf ResourceFull, wat voor een grote milieuwinst zorgt. Er zou maar liefst 10.000 km nog niet geproduceerde riolering nodig zijn om de huidige problemen via de traditionele manier op te lossen. En dat zou een gigantische ecologische voetafdruk nalaten. Bovendien moet het systeem circulair en modulair zijn om een optimale winsituatie te creëren. Daarom is ons mission statement: een groenblauw netwerk realiseren van slim verbonden plantenfilters die onze negatieve huishoudelijke impact omzetten naar een positief verhaal.” 

Maar liefst 400.000 woningen in Vlaanderen wachten vandaag op een oplossing voor hun afvalwaterprobleem.

De Grote Stroomversnelling

Deze ontwikkeling van HelloWater sluit perfect aan bij De Grote Stroomversnelling, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Het initiatief omhelst meer dan 1.000 acties de komende 6 jaar voor een betere waterkwaliteit, water vol leven en een evenwichtig watersysteem. De acties maken deel uit van de nieuwe stroomgebiedbeheerplannen en worden de komende 6 jaar overal in Vlaanderen uitgevoerd. Ook de doorlopen, die voor traditionele rioleringsprojecten nog kunnen oplopen tot maar liefst 8 jaar, wordt onder de loep genomen. Wouter Igodt: “Als West-Vlaamse startup met een uitgesproken doe-mentaliteit kunnen we daar alleen maar achter staan en willen we meer dan ons steentje bijdragen om een antwoord te bieden op de sanering van de buitengebieden.”

Het water wordt hergebruikt of stroomt zuiver terug naar de natuur.

CBS Beton als ideale partner

Met CBS Beton vond HelloWater voor deze innovatie naar eigen zeggen de ideale partner. “Een partner met een grote dosis gezond verstand om mee te denken en te helpen sleutelen tot we de beste oplossing hebben gevonden. Gaandeweg het parcours dat we samen al aflegden, hebben we veel geleerd van elkaar. Mixed skills zijn nu eenmaal nodig en we versterken elkaar wat dat betreft”, besluit Wouter Igodt.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details