Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab tunnelelementen geven vernieuwd Hasselts kruispunt extra cachet
Wie door de nieuwe tunnels fietst of wandelt kan niet naast de opmerkelijke tunnelelementen uit zichtbeton kijken.

Prefab tunnelelementen geven vernieuwd Hasselts kruispunt extra cachet

Het agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn hebben het kruispunt van de Grote Ring (R71 Gouverneur Verwilghensingel) met de Universiteitslaan (N702) volledig laten herinrichten. 
Zo werd er een tunnel onder het kruispunt gebouwd dat momenteel dienst doet als bustunnel. 
Deze tunnel maakt deel uit van het Spartacusproject en zal in de toekomst uitsluitend gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Daarnaast werden er drie nieuwe fiets- en Voetgangerstunnels gebouwd 
waar prefab betonfabrikant Webeco zijn steentje aan bijdroeg.

In samenspraak met studiebureau Sweco en aannemer Franki (Groep Willemen) werden diverse ontwerpen gemaakt. Door de complexe vormgeving en opgelegde afwerkingsgraad van de tunnels werden de wanden ontworpen in 3D om zo de realiteit te kunnen waarnemen, alvorens dat Webeco deze in productie nam. De tunnelelementen werden nadien door de aannemer geplaatst en geïntegreerd in de tunnel. “De vormgeving en afwerking van deze elementen zijn ongetwijfeld de Eyecatcher”, aldus Alessio Husson, Project verantwoordelijke bij Webeco. Op vrijdag 28 mei werden de nieuwe infrastructuur officieel geopend. Fietsers en voetgangers maken hier sinds toen gebruik van en kunnen zich nu op een veilige manier verplaatsen zonder autoverkeer.

Het project in Hasselt past voor Webeco perfect binnen de business unit ‘Concrete Structural Products’, een afdeling die zich bezighoudt met een uiteenlopend gamma van prefab betonconstructies voor speciale zichtbeton toepassingen.

Tunnels

Wie door de nieuwe tunnels fietst of wandelt kan niet naast de opmerkelijke tunnelelementen uit zichtbeton kijken. De complexiteit zat vooral in de vormgeving, met name de dubbele kromming, zowel in horizontale als verticale richting. Om deze tunnelelementen te kunnen realiseren zijn er een 5-tal verschillende krommingen gebruikt. Dit telkens in vaste metalen mallen, specifiek ontworpen voor dit project. Alvorens de productie te starten werden diverse sterkteberekeningen uitgevoerd, zowel voor de elementen op zich alsook in combinatie met de gehele tunnel. Aansluitend werden de wapeningen geprefabriceerd. Ook dit gebeurde bij Webeco. Ook om de kleur te bepalen werden met diverse samenstellingen beton platen gestort om hieruit een keuze te maken.

Visueel aspect

Zo’n toonaangevend kruispunt moet ook visueel aantrekkelijk zijn. Door de kennis, ervaring en troeven van Webeco was het mogelijk om deze elementen te produceren conform de opgelegde eisen van de opdrachtgever. Om het esthetische karakter te garanderen werden de mallen met een recept van hoogwaardig zelfverdichtend beton in de mallen gepompt waardoor de luchtbelvormingen tot een minimum beperkt werden. Nadien werden de elementen gepolierd en geseald om het beste resultaat te bekomen. Alessio Husson: “Productietechnisch waren deze elementen dan ook best uitdagend om te produceren. Onze studiedienst en het commercieel team heeft alles nauw opgevolgd met de klant om samen tot de best mogelijke oplossing te komen.”

Om deze tunnelelementen te kunnen realiseren zijn er een 5-tal verschillende krommingen gebruikt.

Leveringen

De elementen werden just-in-time geleverd en onmiddellijk door de aannemer geplaatst. Vooraf werd er ook nog een beschermingsfolie aangebracht om ze zo te vrijwaren van vuil, een veilige plaatsing te garanderen en bijgevolg een mooi eindresultaat te bekomen.

Webeco

Het project in Hasselt past voor Webeco perfect binnen de business unit ‘Concrete Structural Products’, een afdeling die zich bezighoudt met een uiteenlopend gamma van prefab betonconstructies voor speciale zichtbeton toepassingen. Hierbij wordt het accent gelegd op de hoge afwerkingsgraad, onder andere oppervlakte afwerking/behandeling, kleur, structuur, vormgeving en dimensie. “Deze business unit is in groeifase en levert steevast interessante en vaak ook imposante projecten op. Wat dit project betreft, zijn we bijzonder tevreden over het eindresultaat. Na de opening van de fiets- en voetgangerstunnels waren de reacties en feedback zeer positief. Bij Webeco dragen we het kwalitatieve en visuele aspect van onze producten hoog in het vaandel en dan doen zo’n positieve reacties ons uiteraard veel plezier”, besluit Maxine Welkenhuysen, Marketing verantwoordelijke bij Webeco. Webeco High Quality Concrete Products is een familiale onderneming met passie voor Prefab beton en een sterke drive naar innovatie van producten en productietechnieken. De combinatie van kennis en ervaring, tot uitvoering gebracht door een gedreven team van ervaren medewerkers, heeft maar één doel voor ogen: de beste en meest economische oplossing voor de klant .

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details