Op het vlak van grondwaterinfiltratie profileren poreuze betonbuizen zich als ideaal product in de riolerings- en afwateringssector. FEBELCO – de beroepsvereniging die binnen FEBE de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren groepeert – benadrukt de kwaliteiten en het belang van (prefab)beton voor de rioleringssector. “Beton blijft zonder twijfel een dankbaar product om mee te werken”, aldus Luc Lemmens, voorzitter van FEBELCO en tevens gedelegeerd bestuurder van Tubobel Group.
FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water.
Infiltratie is al enige tijd een hot topic in de sector. En daar spelen FEBE in het algemeen en FEBELCO in het bijzonder sterk op in. “De ontwikkeling van poreuze betonbuizen heeft de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt”, vertelt Luc Lemmens. “Ondertussen loopt de productie van poreuze buizen met een diameter van 1.000 mm volop en zijn er al verschillende aanbestedingen waar deze buizen worden voorgeschreven. De verschillende besturen begrijpen stilaan dat je met dit product het grondwaterpeil een handje kan helpen. En voor aannemers blijft beton een dankbaar product om mee te werken.”
Is er met de productie van poreuze buizen met een diameter van 1.000 mm een kritiek punt bereikt? “De poreuze buizen moeten aan dezelfde sterktes voldoen als gewapende buizen”, verduidelijk Gert Joos, technical sales manager bij Tubobel Group. “Dat betekent dat poreuze buizen een dikkere wand hebben en tegelijkertijd poreus moeten blijven. Om aan die voorwaarden te kunnen voldoen, is met een diameter van 1.000 mm momenteel het maximaal haalbare bereikt. Wel nieuw is de ontwikkeling van poreuze buizen met een diameter van 900 mm. Door die toevoeging kunnen we nu poreuze buizen aanbieden van 400 tot en met 1.000 mm.”
Voor infiltratie en het op peil houden van het grondwater zijn poreuze buizen een uitstekende oplossing. “Bij verharde oppervlakten wordt het regenwater via de afvoer en riolering afgevoerd”, vertelt Evert Lemmens, CCO bij Tubobel Group. “Als je dan gewapende betonbuizen gebruikt, is dat nefast voor het grondwaterpeil op die plaatsen. Poreuze buizen daarentegen geven water de kans om in het grondwater te dringen.”
De lange levensduur, de economische meerwaarde, de duurzame levenscyclus, de belastbaar- en maatvastheid, slijtage- en corrosiebestendig … de voordelen van prefabbeton zijn duidelijk. “Bovendien produceren wij met lokale grondstoffen en wanneer de buizen na 100 jaar worden opgegraven, kunnen ze verpulverd worden tot een nieuwe grondstof”, aldus Luc Lemmens. “Op die manier dragen we ook bij tot het cradle to cradle-principe. En ook op het vlak van mobiliteit kan de prefabbetonsector haar steentje bijdragen. Zo kunnen wij op onze site prefabconstructies tot een gewicht van 60 ton maken en via nachttransport kant en klaar naar de werf sturen en meteen plaatsen.”
Dat prefabbeton zich leent tot maatwerk heeft ook nog andere voordelen. Evert Lemmens: “Vanuit de besturen klinkt de vraag om na te denken over andere manieren van infiltreren. Zo groeide het idee van poreuze huisaansluitputjes zodat ook lokaal, voor iedere deur, water geïnfiltreerd wordt. Dat een traditioneel product als beton zich tot innovatie leent, blijkt ook uit onze mooie prefaboplossing voor olie- en vetafscheiding waar me met Tubobel Ekotek sterk op inzetten. Met deze oplossing worden olie en vetten van het water gescheiden zodat het gefilterde water probleemloos afgevoerd kan worden.”
Niet alleen in de betonsector algemeen, ook bij Tubobel intern beweegt er heel wat. “Na overnames in 2018 kwamen de bedrijven Bovin Beton, Stradus Aqua en Tubobel zelf onder eenzelfde koepel Tubobel Group terecht. Die groep bestaat vandaag uit vijf divisies met één visie: Tubobel Aqua, Tubobel Ekotek, Tubobel Infra, Tubobel Transport en Tubobel Natura. Naar de buitenwereld wordt nu steeds duidelijk gecommuniceerd dat we één groep zijn die zich inzet voor hetzelfde doel. Tevens is de opvolging verzekerd sinds mijn zoon Evert midden 2019 Tubobel Group kwam vervoegen”, besluit Luc Lemmens.