Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Primeur: 216MRail is 20 tons Railroad Excavator

Primeur: 216MRail is 20 tons Railroad Excavator

Als invoerder van het bekende Franse materieelmerk Mecalac heeft Matermaco binnenkort niet één maar twee Railroad Excavators voor u klaar staan. Naast de ruim 7 tons 8MCR-RR presenteert Mecalac nu ook de 20 tons 216MRail. Die is speciaal als spoorbouwmachine ontwikkeld.

Terwijl de 8MCR-RR nog een naderhand tot Railroad Excavator omgebouwde graafmachine was, werd de nieuwe 216MRail, een klassieke 15MWR graafmachine op banden, al op de tekentafel helemaal ‘omgebouwd’ tot een af-fabriek leverbare machine met bijzondere functionaliteiten voor de spoorbouw. Uiteraard is de fraaie dubbele cabine wel behouden gebleven.

De breedtematen van de 216Mrail zijn ingesteld op de spoorbreedte van 1435 mm die in België en een groot deel van Europa gebruikelijk is. Veiligheid is van groot belang bij werken op het spoor. Vanuit de cabine is dan ook goed zicht over de volle 360 graden. De machine heeft compacte afmetingen en een grote hefcapaciteit. Speciaal vanwege de spoorwerkzaamheden is gezorgd voor een optimaal werkbereik. Voortbewegen gaat soepel dankzij de hydrostatische transmissie.

Hoogtebeperking

Bij een spoorbouwmachine is een ding van wezenlijk belang: de maximale werkhoogte. Bij alle bewegingen moet de bovenleiding worden ontzien. Hoogtebeperking is ook noodzakelijk bij het werken in tunnels en onder viaducten. Luc Deleener, directeur Industrie bij Matermaco, licht dat graag toe: “De 216MRail heeft een aparte keuzeschakelaar voor het instellen van de hoogtebeperking. Naast het normale gebruik als graafmachine zijn er twee hoogteinstellingen mogelijk. Meestal ligt het maximum op 4,30 m, maar instellen van een afwijkende hoogte kan op projectbasis. Dat moet dan wel door een technicus van de fabriek gebeuren.”

Extra hefvermogen

Dat de 216MRail enkele honderden kilo’s zwaarder is dan de klassieke 15MWR, komt enerzijds door het toegevoegde spoorframe met treinwielen en anderzijds door de zwaardere ballast van 4700 kg. Het voordeel daarvan is het extra hefvermogen van de railversie. Die wordt aangedreven door een Stage V Deutz TCD 3.6 L4 dieselmotor die 100 kW (136 pk) levert. De rijsnelheid op rails is maximaal 30 km/u.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details