Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Proefproject bevestigt grote meerwaarde infiltrerende U-kanalen
Het systeem werd 2 jaar geleden een eerste keer toegepast bij een proefproject in Staden (Roeselare) en de resultaten zijn veelbelovend. (foto Aquafin)

Proefproject bevestigt grote meerwaarde infiltrerende U-kanalen

De nood aan infrastructuur om het regenwater ter plaatste in de bodem te laten infiltreren, is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. In samenwerking met Aquafin ontwikkelde prefab betonfabrikant LITHOBETON – lid van de FEBE-deelvereniging FEBELCO – daarom zijn meest recente U-kanaal 100x18x60 met poreuze openingen voor maximale ondergrondse infiltratie. Het systeem werd 2 jaar geleden een eerste keer toegepast bij een proefproject in Staden (Roeselare) en de resultaten zijn veelbelovend. “Wat ons betreft krijgt dit systeem groen licht. De interesse groeit en kreeg al navolging in diverse andere projecten”, aldus Rik Debusschere, projectmanager bij Aquafin.

In samenwerking met Aquafin ontwikkelde prefab betonfabrikant LITHOBETON zijn meest recente U-kanaal 100x18x60 met poreuze openingen voor maximale ondergrondse infiltratie. (foto Aquafin)

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water.

FEBELCO-lid LITHOBETON nv speelt als producent al decennialang een prominente en innovatieve rol in de sector van betonproducten voor water- en wegeniswerken, wegenbouw en prefab cabines. Het Gistelse bedrijf, met ook een vestiging in Baudour, combineert standaardproducten met eigen ontworpen producten waarbij innovatie en ontwikkeling centraal staan. De infiltrerende U-kanalen zijn een mooi innovatief voorbeeld van hoe LITHOBETON sterk inzet op productontwikkeling met oog voor het milieu. Hans Mesuere, productiedirecteur bij LITHOBETON: “Innoveren en ontwikkelen zit in ons DNA. Zowat iedereen is vandaag overtuigd van het belang van infiltratie, een kaart die wij al lang geleden trokken met bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van waterdoorlatende betonstraatstenen en ontvangers.”

Het drainerend U-kanaal wordt onder de greppel geplaatst en verbonden met de infiltrerende straatkolken.

Klimaatrobuuste wegopbouw

Het U-kanaal 100x18x60 met poreuze openingen kwam tot stand in nauwe samenwerking met Aquafin. Dit U-kanaal wordt toegepast in de mede door Aquafin ontworpen klimaatrobuuste wegopbouw, die bestaat uit een gesloten toplaag van beton of asfalt met een permeabele fundering en onderfundering uit steenslag en zand. Het drainerend U-kanaal wordt onder de greppel geplaatst en verbonden met de infiltrerende straatkolken. Hierdoor stroomt het opgevangen regenwater in de straatkolken type A/I infiltratie die volgens de regels van Aquafin ook als filter fungeert voor het vervuilde water. Het gefilterde water loopt samen met de U-kanalen 100x18x60 in de onderfundering, waar het in de bodem kan infiltreren. Het eerste project waar de klimaatrobuuste wegopbouw werd toegepast was in Staden in 2021, een project dat bovendien de FEBE Award Precast in Infrastructure in 2021 in de wacht sleepte. 

Het concept is eenvoudig. Het regenwater dat op de gesloten verharding valt, stroomt langs de zijkant van de weg naar infiltrerende kolken. Deze kolken lopen over naar poreuze U-goten die  samen met de poreuze straatkolken het water geleidelijk naar de doorlatende onderfundering brengen. Rik Debusschere: “Ingenieurs durven ook vandaag nog de wenkbrauwen fronsen bij deze gedachte want ‘de onderfundering moet toch droog blijven?’. Hier gebeurt net het omgekeerde: we steken water in de onderfundering. Maar twee jaar lange meetcycli tonen aan dat dit systeem prima werkt. Zowel de hydraulische metingen als sterktemetingen bewijzen dat het water nog steeds prima infiltreert in de ondergrond en dat sterkte en compactheid van het baanbed zelfs zijn toegenomen. En we voelen de interesse bij studiebureaus, opdrachtgevers … exponentieel stijgen. Deze toepassing kreeg intussen ook al navolging in diverse andere projecten in Waregem, Weerde, Kapellen, Maldegem, Ninove …

Deze toepassing kreeg intussen ook al navolging in diverse andere projecten, zoals hier in Kapellen.

Uniek systeem

Het U-kanaal is een van weinige systemen die je heel ondiep kan plaatsen en toch sterk genoeg is en genoeg infiltratieoppervlakte heeft. Rik Debusschere: “Wat Aquafin betreft, krijgt dit systeem volledig groen licht, maar uiteraard enkel wanneer het project en de omstandigheden er zich toe lenen. In eerst instantie zullen we indien mogelijk altijd opteren voor bovengrondse infiltratie via een berm of gracht. Of voor infiltrerende buizen wanneer het grondwater diep genoeg zit. Maar in stedelijk gebied en wanneer het waterpeil niet dieper is dan 1.5 m, zijn deze U-kanalen een perfecte oplossing.”

Dit innovatief infiltratiesysteem onderstreept nogmaals de ruime mogelijkheden van prefabbeton. Ook wat onderhoud betreft, gooien de U-kanalen hoge ogen. Het water vloeit eerst naar rioolkolk, die fungeert als voorfilter waardoor er nauwelijks vuil in het U-kanaal terechtkomt. En indien nodig kunnen de kanalen toch eenvoudig gereinigd worden. Hans Mesuere besluit: “We blijven als betonbouwer continu verder ontwikkelen en onze producten verfijnen. Zo bekijken we momenteel de mogelijkheden of het haalbaar is om DWA-afvoeren van huizen en daken aan te sluiten op dit systeem. Als prefab betonfabrikant vinden wij het onze morele plicht om in te spelen op de klimatologische omstandigheden en duurzame oplossingen aan te bieden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details