Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Reddingstrook nog geen reflex bij file
Bij file op wegen met meer dan één rijstrook, vorm je een reddingstrook.

Reddingstrook nog geen reflex bij file

Bij file op wegen met meer dan één rijstrook, vorm je een reddingstrook. Zo staat het sinds 1 oktober 2020 in de wegcode. Maar lang niet iedereen volgt deze regel. Een nieuwe campagne van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil dat veranderen.

Slechts drie op vijf bestuurders vormt vandaag spontaan een reddingstrook. “Dat cijfer moet omhoog”, zegt bevoegd Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “We hebben sinds de invoering van de reddingstrook al twee campagnes gevoerd en we zien ook de positieve impact van die sensibilisering. Maar we willen nog meer mensen de reflex van de reddingstrook zien maken. De vrije doorgang moet er al zijn voor de ambulance of brandweer arriveert. Zo geraken onze hulpverleners snel ter plaatse bij het ongeval.”

Wacht niet op de sirenes

De reddingstrook hoort dus bij een file, ook al zijn er geen zwaailichten te bespeuren. Maar minder dan één op vijf bestuurders weet dat. ‘We zien het ook vanuit het Verkeerscentrum,’ zegt Peter Bruyninckx. “Wanneer mensen in de verte een rookpluim zien of sirenes horen, gaan ze opzij. Maar een spontane vorming van de reddingstrook gebeurt veel minder. Onze verkeersleiders zien dan op de camera’s hoe de hulpdiensten alle moeite van de wereld moeten doen om ter plaatse te geraken. Da’s frustrerend.” 

Bij een ongeval telt elke minuut, weet ook Kris Segerink, officier bij de Hulpverleningszone Zuid-Oost. “Wanneer de ruimte nog gevormd moet worden op het moment dat onze ambulance of brandweerwagen arriveert, verliezen we kostbare tijd. Wacht niet op de sirenes en vorm de reddingstrook van zodra het verkeer vertraagt”, roept hij op. 

Hou de pechstrook vrij

Een reddingstrook vormen is eenvoudig. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar rechts. 

Rijd niet over de witte lijnen, enkel indien het niet anders kan. Hou het fietspad en de pechstrook vrij. Takelwagens – en andere voertuigen onderweg naar het incident – gebruiken ook de pechstrook om tot bij het ongeval te rijden. Zo wordt de weg sneller vrijgemaakt en lost de file op.

Verkeersredacties steunen campagne

In augustus voert AWV een maand lang campagne met affiches, video op sociale media en boodschappen op 64 digitale tekstborden van het Verkeerscentrum. Ook de VRT-verkeersredactie werkt mee. Vanaf 16 augustus herinneren ze luisteraars bij berichten over ongevallen aan de reddingstrook.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details