Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Regenwateropslag op maat voor precaire installatie te Dessel
Voor de opvang van regenwater op de site bedacht Deschacht met Tubao tanks een ideale oplossing.

Regenwateropslag op maat voor precaire installatie te Dessel

In opdracht van NIRAS worden in Dessel de voorbereidingen getroffen voor de berging van laag- en middelactief kortlevend afval. Het is verwerkt en geconditioneerd radioactief afval dat een geringe hoeveelheid radioactieve stoffen bevat, waaronder slechts een zeer beperkte hoeveelheid langlevende stoffen. Door die eigenschappen komt categorie A-afval in aanmerking voor berging aan de oppervlakte in bunkers boven de grond. Voor de opvang van regenwater op de site bedacht Deschacht met Tubao tanks een ideale oplossing.

NIRAS is de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, die sinds 1980 verantwoordelijk is voor het veilige beheer van radioactief afval in België. Meer info is te vinden op www.niras.be en in het gloednieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum over radioactiviteit en radioactief afval te Dessel. Vooraf wordt het afval ingekapseld in betonnen kisten, caissons genaamd. Voor de productie van deze caissons laat NIRAS on site een specifieke fabriek optrekken. De bouw van de caissonfabriek werd toevertrouwd aan de Tijdelijke Maatschap (TM) Vanhout-Stadsbader. Op hun beurt deed TM Vanhout-Stadsbader een beroep op Deschacht om een duurzame oplossing te bieden voor de opvang en de recuperatie van regenwater.

Door het lichte gewicht wordt de installatietijd aanzienlijk gereduceerd en zijn er minder transporten en werfmachines nodig.

Tubao tanks HDPE

Oppervlakteberging is een langetermijnoplossing die het afval op passieve wijze insluit en afzondert van mens en milieu. Uiteraard wordt bij de bouw van de caissonfabriek nog meer dan elders specifieke aandacht gegeven aan de kwaliteit van het eindproduct, namelijk de caissons, en dus ook van de installatie waarin deze vervaardigd zullen worden. Voor de recuperatie van regenwater deed TM Vanhout-Stadsbader een beroep op Deschacht. “Het hoeft geen betoog dat het een bijzondere opdracht betreft”, aldus projectleider Dennis van Put. “We werken al geruime tijd met Deschacht voor grond- en rioleringswerken. Zij tekenen de plannen uit, denken mee en het contact is aangenaam en vertrouwd.”

Voor de recuperatie van regenwater van deze niet alledaagse werf stelde Deschacht Tubao tanks uit HDPE voor. “Initieel waren er betonnen tanks voorzien maar gezien de onvoorspelbaarheid van het moment van plaatsing moest het een prefab-oplossing zijn”, gaat Dennis van Put verder. “De werken kunnen nu snel en efficiënt gebeuren én bovenal moet de werf niet lang ‘open’ liggen om de tanks te plaatsen. Men zou wel haast denken dat het een eenvoudige opdracht is, maar niets is minder waar.”

Het materiaal waaruit de TUBAO tanks worden vervaardigd, HDPE, werd mede gekozen omwille van zijn duurzaamheid.

Duurzaam

Het materiaal waaruit de TUBAO tanks worden vervaardigd, HDPE, werd mede gekozen omwille van zijn duurzaamheid. De tanks worden op maat vervaardigd waardoor het eens op de werf een plug-and-play oplossing is. Door het lichte gewicht wordt de installatietijd aanzienlijk gereduceerd en zijn er minder transporten en werfmachines nodig. Bovendien, en niet onbelangrijk voor deze toepassing, zijn deze buizen dubbelwandig waardoor de resistentie tegen externe invloeden aanzienlijk hoger ligt dan bij metalen of betonnen tanks. Tevens biedt het hier dé oplossing voor de reçuperatie van regenwater voor de toekomstige betoncentrale. En wel voor een volume van tweemaal 35 m3.

Innovatie en engineering

De TUBAO tanks worden geproduceerd door de Franse fabrikant Weholite. De tanks zijn een innovatief product, speciaal ontwikkeld voor veeleisende toepassingen. Elk Weholite-project is het resultaat van gedetailleerde engineering, planning en technisch overleg met alle betrokken partijen. De voorbereiding van de werf en de installatie zelf, kunnen tot een minimum beperkt worden. De buizen, met een lengte tot 21 meter en een diameter tussen 0,3 en 3,5 meter, worden vooraf in de fabriek uitgerust met de nodige voorzieningen zoals mangaten, leidingen voor aan- en afvoer, e.d. – naargelang de toepassing. Ze kunnen eventueel met speciale dichtingen aan elkaar gekoppeld worden.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details