Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Renovatie jachthaven Oudenaarde geeft site nieuw elan
Voor het realiseren van de nieuwe slipway werden damplanken ingetrild.

Renovatie jachthaven Oudenaarde geeft site nieuw elan

In opdracht van De Vlaamse Waterweg en Stad Oudenaarde stak Herbosch-Kiere haar tanden in de renovatie van de verouderde jachthaven aan de oude Scheldearm. De doorgedreven vernieuwing omvat het aanleggen van een nieuwe kaaimuur en de heraanleg van de wegenis, met het oog op nieuwe wooneenheden op de Scheldekop. Verder worden ook de slipway en de steiger van de jachthaven vernieuwd. Het totale project verbetert zo niet alleen de waterweginfrastructuur, maar zorgt ook voor een groenere, duurzamere en aantrekkelijkere leefomgeving.

Jarenlang diende de jachthaven van Oudenaarde als een cruciale aanlegplaats voor lokale en bezoekende zeilers. “Maar de tand des tijds liet zijn sporen na, vooral op de oude steigers die in slechte staat verkeerden”, vertelt projectleider Stef Buyck van Herbosch-Kiere. “Voor De Vlaamse Waterweg en de stad Oudenaarde het signaal voor een grootschalig renovatieproject, waarbij niet alleen nieuwe steigers met sierbetonafwerking worden geplaatst, maar ook de aangrenzende weg heraangelegd wordt. De nieuwe steiger, met een breedte van 3 m, is ruim genoeg voor een comfortabele toegang en garandeert een veilige haven die ook esthetisch een meerwaarde is.”

De doorgedreven vernieuwing omvat het aanleggen van een nieuwe kaaimuur en de heraanleg van de wegenis, met het oog op nieuwe wooneenheden op de Scheldekop.

Groen wonen

Het project kijkt verder dan de maritieme infrastructuur. Met de ontwikkeling van nieuwe flatgebouwen en woonactiviteiten in de nabijheid van de jachthaven, wordt een unieke woonervaring gecreëerd. Deze gebouwen, voorzien aan de kop van de jachthaven, tonen hoe moderne woongelegenheid harmonieus kan samengaan met recreatieve maritieme activiteiten, wat de hele omgeving ten goede komt. De renovatie omvat ook een aanzienlijke vergroening van het gebied. De aanplanting van diverse boomsoorten en onderbeplanting draagt bij aan het ecologisch evenwicht en verhoogt levenskwaliteit van en aan de jachthaven.”

Strakke planning

De planning van dit omvangrijke project is strak. Met de verwachting dat de kaaimuur tegen half april voltooid zal zijn, starten vervolgens de werkzaamheden aan de nieuwe steiger. De zomer zal in het teken staan van de afwerking, met het doel om tegen de start van het najaar de vernieuwde jachthaven te presenteren. Dit betekent dat de lokale gemeenschap en bezoekers zich stilaan kunnen opmaken voor een nieuwe, frisse aanblik van hun geliefde jachthaven.

“We werken in een woonomgeving en dat betekent dat we heel erg moeten oppassen met schade aan nabijgelegen gebouwen.”

Communicatie

Een project van deze omvang is Herbosch-Kiere op het lijf geschreven, maar uitdagingen zijn er uiteraard altijd. Stef Buyck: “In dit project is zeker de beperkte ruimte een stevige uitdaging. We werken in een woonomgeving en dat betekent dat we heel erg moeten oppassen met schade aan nabijgelegen gebouwen. Daarom hebben we een deskundige aangesteld om de trillingen te analyseren en de werken dagelijks op te volgen. Een intensieve samenwerking en communicatie met de bewoners is in dit verhaal ook cruciaal. Door transparant te zijn over de voortgang en eventuele hinder, streven we naar een project dat niet alleen technisch succesvol is, maar ook breed gedragen wordt door de gemeenschap.”

Het vernieuwde gezicht van de jachthaven in Oudenaarde symboliseert een belofte voor de toekomst: een toekomst waarin infrastructuur, wonen en natuur in evenwicht zijn.

De toekomst

Het vernieuwde gezicht van de jachthaven in Oudenaarde symboliseert een belofte voor de toekomst: een toekomst waarin infrastructuur, wonen en natuur in evenwicht zijn. Met dit project zet Oudenaarde een stap vooruit in het creëren van een aantrekkelijke, leefbare en duurzame omgeving die zowel de lokale gemeenschap als bezoekers zal charmeren. Dit initiatief toont aan dat met visie, samenwerking en toewijding, elke stad haar potentieel kan verwezenlijken en transformeren in een plek waar kwaliteit van leven voorop staat.

Een nobele gedachte waar Herbosch-Kiere als waterbouwexpert graag aan meewerkt. “Het project heeft twee grote doelstellingen: de bestaande waterweginfrastructuur moderniseren en de leefomgeving en -kwaliteit verbeteren. Samenwerken met alle betrokken partijen is dan ook cruciaal om tot een efficiënt en kwalitatief eindresultaat te komen”, besluit Stef Buyck. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?