Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Restauratie Montevideopakhuizen houdt 4.500 vrachtwagens van de baan

Restauratie Montevideopakhuizen houdt 4.500 vrachtwagens van de baan

Een vrachtschip met een lading van circa 3.000 ton grond: je ziet het niet alle dagen in de Stadshaven van Antwerpen. Behalve dan de voorbije maanden, want voor de restauratie van de Montevideopakhuizen op ’t Eilandje voerden zo’n 44 vrachtschepen in totaal ongeveer 65.000 m3 aan grond af. Geen sinecure, maar wel een werk dat maar liefst 4.500 vrachtwagens van de Antwerpse wegen houdt.

’t Eilandje groeit en bloeit. Met de herontwikkeling van de honderd jaar oude pakhuizen op de beschermde Montevideosite krijgt de wijk er immers weer een architecturale blikvanger bij. Terwijl de leegstaande gebouwen aan de Braziliëstraat een tweede leven krijgen als kantoorruimtes, komt daarnaast een gloednieuw pand dat plaats biedt aan 12 zwevende luxeappartementen. Enkele weken geleden rondde Aannemingsbedrijf Aertssen de grondwerken af, waarbij de afvoer van grout en grond volledig via de Schelde verliep: “Als een werf zich in de buurt van een waterweg bevindt, zullen we die optie altijd verkennen. Rekening houdende met de fileproblematiek in Antwerpen, is ook de stad daar natuurlijk blij mee”, aldus Pieter Claus, projectleider bij Aannemings­bedrijf Aertssen.

DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Na de restauratiewerken komen er op de site 12 luxeappartementen, 4 penthouses, 2 horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m2 aan kantoorruimtes.

 

9.000 ritten minder

Vorig jaar voerde Aannemingsbedrijf Aertssen in totaal 950.000 ton grond af via het water. Een overweldigend volume, al is dat voor Aannemingsbedrijf Aertssen geen primeur: “Het is zeker niet de eerste keer dat we een project op deze manier aanpakken. Ook in de Stadshaven hebben we dit al meermaals gedaan: in 2016 hebben we bijvoorbeeld 240.000 m³ geladen aan het Asiadok voor de bouw van het ZNA Cadix-ziekenhuis. Daardoor waren er toen 34.000 minder vrachtwagenritten nodig, wat mooi past in het kader van de modal shift in de Antwerpse regio. Bij het Montevideoproject sparen we 9000 ritten uit.” 9000 ritten, dat zijn 4500 vrachtwagens. Die worden nu vervangen door 44 vrachtschepen van elk 110 meter lang, waarbij ieder schip circa 3000 ton kan laden.

Totale ontzorging

Aannemingsbedrijf Aertssen werkte voor dit project nauw samen met Smet-F&C, het bedrijf dat alle grondkeringstechnieken voor zijn rekening nam.  Claus: “Bij dit project is er een complexe interactie tussen het grondwerk en de grondkering. Daarom hebben we voor deze bouwkuip een THV-constructie opgezet met Smet-F&C. Dankzij zo’n partnership kunnen we de hoofdaannemer deels ontzorgen, omdat beide partijen nauw samenwerken. Een THV-constructie is vrij ongezien als het over grondwerk gaat, maar voor deze werf was dat een logische zet.”

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG

Elk vrachtschip is 110 meter lang en kan een lading van circa 3000 ton aan

 

Veel verschillende technieken

Bij de grond- en grondkeringswerken op de Montevideosite komen veel verschillende technieken kijken: “Zelf zorgden we voor de voorbereiding van het terrein, de uitgraving tot 8 meter onder het maaiveld en de afvoer van grout en grond. Smet-F&C stond op zijn beurt in voor de VHP-palen onder de oude muren van het pakhuis, de CSM-wand rond de hele bouwkuip en de bemaling met dieptebronnen. Omdat de bouwkuip aan de zijde van het stadsdok verdergaat dan de bestaande muur, moest die muur ook geschoord worden. Daarvoor deden we een beroep op onderaannemer Stabil. Tot slot zorgde Smet-F&C voor de funderingspalen, trekpalen en boringen voor het BEO-veld, dat zal instaan voor de koeling en verwarming van het gebouw.”

Technisch huzarenstukje

Het veelvoud aan technieken en de wisselwerking tussen meerdere partijen maken van de Montevideowerf geen eenvoudige klus. Toch is dat net hetgene wat het project zo interessant maakt voor Aannemingsbedrijf Aertssen: “Bij <uitdagende projecten als deze kunnen kennis, slagkracht en een uitgebreid netwerk het verschil maken. En dat is precies waar onze sterkte ligt. De THV-constructie met Smet-F&C is daar een goed voorbeeld van: op grondwerkniveau is dat een grote meerwaarde”, besluit Claus.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details