De groep Carmeuse nam onlangs op zijn site in Aisemont (Fosses-la-Ville) een nieuwe productie-eenheid voor kalksteenmeel in gebruik, de grootste in de Benelux. Na een proces van verschillende jaren verkreeg Carmeuse een ATG, die betonproducenten toelaat om tot 20 % cement te vervangen in cement-fillercombinaties en voor welomschreven milieuklassen. Naar verwachting zal de productie van beton met deze cementvervanger de CO2-uitstoot in België jaarlijks met circa 130.000 ton reduceren.
De groep Carmeuse, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Louvain-la-Neuve, exploiteert meer dan negentig productiesites in twintig landen in West- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De wereldwijde productie van Carmeuse, dat maar liefst 4500 werknemers telt, is goed voor 9 miljoen ton kalk en 33 miljoen ton kalksteen en granulaten per jaar.
Op zijn site in Aisemont produceert Carmeuse niet alleen granulaten, maar ook erg zuivere kalksteen, die na een passage in een kalkoven gebruikt wordt voor de productie van suiker, glas, staal enzovoort. De fractie die te klein is voor calcinatie (< 20 mm) wordt vermaald om kalksteenmeel te verkrijgen, met name Calcitec. Dit product wordt in tal van toepassingen gebruikt, vooral in de bouwsector: vinylvloeren, bitumineuze waterdichting, droge mortel, asfalt, gevelstenen en – last but not least – beton. Kalksteenmeel wordt in België al meer dan twee decennia gebruikt als vulstof van type I in betonsamenstellingen. De opname van het ‘Equivalent Concrete Performance Concept’ (ECPC) in de Belgische betonnorm NBN 15.100 creëerde de theoretische mogelijkheid om hoogwaardig kalksteenmeel te gebruiken ter vervanging van cement. Men moest enkel weten hoe en binnen welk wettelijk kader, wat betekende dat er voor de vervangingsproducten een ATG moest worden verkregen.
Carmeuse vroeg acht jaar geleden al een technische goedkeuring (ATG) voor kalkmeel aan en doorliep vervolgens alle testprocedures met het product Calcitec CM uit de groeve in Moha en verschillende cementsoorten die in België geproduceerd worden. Uiteindelijk is deze ATG voor kalkmeel revolutionair en uniek in de wereld, aangezien Calcitec CM tot 20 % cement kan vervangen in goed gedefinieerde cement-fillercombinaties en milieuklassen. België is na Nederland het tweede land ter wereld dat over een technische goedkeuring beschikt voor een dergelijk concept. Naarmate er meer cement-fillercombinaties ontwikkeld worden, zullen er andere ATG’s volgen, wat de weg vrijmaakt voor betonvarianten voor nog meer milieuklassen en cementtypes.
In dit verband nam Carmeuse onlangs een nieuwe productie-eenheid voor de vermaling van kalksteen in gebruik in de groeve van Aisemont, met een capaciteit van 450.000 ton per jaar. Dit om te kunnen blijven inspelen op de groeiende vraag van de betonsector. Christophe Denayer, marketingmanager bij Carmeuse: “Het gaat om een investering van 16,5 miljoen euro. Hiermee is Aisemont de grootste productie-eenheid in haar soort in de Benelux. Met een opslagcapaciteit van negen silo’s van 550 ton per stuk en een productiecapaciteit van 1300 ton per dag zijn we nu in staat om al onze markten continu te bevoorraden.”
Beton is verantwoordelijk voor circa 8 % van de mondiale CO2-footprint. Het is dan ook een van de sectoren waarnaar met argusogen gekeken wordt in het streven naar een CO2-neutraal Europa tegen 2050. Christophe Denayer: “Volgens onze berekeningen kunnen de Belgische betonproducenten de CO2-footprint van hun producten met 15 % verminderen door gebruik te maken van deze ATG en onze nieuwe productiecapaciteit in Aisemont. Dit zal resulteren in een jaarlijkse CO2-reductie van 130.000 ton.”