Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Rioleringswerken houden vaak grote uitdaging in
In Koolkerke bij Brugge realiseerde Aquafin samen met studiebureau Sweco een bijzonder project in het kader van de optimalisatie van de collectoren voor het vernieuwde pompstation in de Polderstraat te Koolkerke.

Rioleringswerken houden vaak grote uitdaging in

In Koolkerke bij Brugge realiseerde Aquafin samen met studiebureau Sweco een bijzonder project in het kader van de optimalisatie van de collectoren voor het vernieuwde pompstation in de Polderstraat te Koolkerke. Deze werken werden onlangs gefinaliseerd door de aannemer Vanlerberghe uit Diksmuide in samenwerking met de betonfabrikant nv Lithobeton uit Snaaskerke.

Het bestaande collectorenstelsel stroomafwaarts van het pompstation aan de Polderstraat werd stelselmatig geoptimaliseerd. Dit pompstation verpompt dagelijks het afvalwater van 80.000 inwoners naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Brugge. Omdat de capaciteit van het pompstation vergroot moest worden, moesten de collectoren hiertoe worden aangepast. Langs de bestaande collector werd hiervoor een nieuwe collector met buizen als bypass aangelegd en dit met een totale lengte van een kleine 2 km.Deze werken werden toegewezen aan de aannemer Vanlerberghe die al vlug voor een aantal uitdagingen stond. Het verlagen van het hoge en fluctuerende waterpeil gepaard met de onstabiele ondergrond, het kruisen van bestaande Fluxys-leidingen, het aankoppelen aan de bestaande leidingen en vooral het logistieke vraagstuk moesten worden bestudeerd en opgelost.

De aannemer verkoos om zoveel als mogelijk met prefab betonnen elementen te werken om de voortgang te optimaliseren en vond met Lithobeton hiervoor de ideale partner

Prefab betonelementen

De aannemer verkoos om zoveel als mogelijk met prefab betonnen elementen te werken om de voortgang te optimaliseren. Hij vond met nv Lithobeton de ideale partner voor de aanleveringen van buizen, standaardputten, maatwerkputten en kespen. Ook de keuze om – waar mogelijk – putbuizen te gebruiken, pasten in deze uitvoeringswijze en werd positief onthaald door Aquafin.Er werd gekozen voor een dieptedrainering zodat er een vrije werkzone rondom de sleuf gegarandeerd bleef, wat voor een belangrijke tijdswinst zorgde.


Hoger rendement

De nieuwe collector werd ontworpen met gewapende betonbuizen van Lithobeton (diameter 1400 mm, lengte 2850 mm, gewicht 5.700 kg). Dankzij de grotere lengtes van de buizen kon er een hoger rendement op de werf behaald worden. De buizen werden geplaatst op houten paalfundering en betonnen kespen. De sleuven werden door middel van aangepaste beschoeiingen verstevigd. Gezien de aard van het terrein werd de aanvoer van de buizen, putten en kespen op een beperkt aantal dagen geconcentreerd, wat logistiek een grote uitdaging was. De werken werden door deze aanpak en voorbereiding ruim binnen de gestelde uitvoeringstermijn gerealiseerd, tot tevredenheid van Aquafin, Sweco en plaatselijke besturen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details