Rioolrenovatie
01:47
06-12-2018

Rioolrenovatie: relining van huisaansluitingen

Een breuk of lekkage in huisaansluitingen van rioolstelsels kan voor de nodige overlast zorgen: verstopping, vochtproblemen, geurhinder, enzovoort. Een rioolrenovatie dringt zich dan op. Een van de meest gehanteerde technieken voor een sleufloze rioolrenovatie is een relining met TPUB (ter plaatse uitgeharde buis), oftewel renovatie door middel van kousmethode. Deze techniek vormt de oplossing voor rioolbeheerders om oude huisaansluitingen op te waarderen en te hergebruiken, met beperkte hinder voor de omgeving en omwonenden.

Voor huisaansluitingen
Bij relining met ter plaatse uitgeharde buis op basis van naaldvilten of textiel kousen, wordt er een met hars geïmpregneerde kous in een bestaande leiding geïnverteerd. De uitharding gebeurt met behulp van stoom of warm water. “Aan de binnenzijde van het riool vormt zich zo een nieuwe, naadloze buis die de belastingen van het oorspronkelijk riool overneemt. Op die manier wordt de bestaande huisaansluiting structureel gerenoveerd met een garantie op waterdichting en duurzaamheid”, zegt Erik Brants, commercieel directeur bij Sewer-Tec, de afdeling Rioolrenovatie van Renotec.

Rioolrenovatie
Een van de meest gehanteerde technieken voor een sleufloze rioolrenovatie is een relining met TPUB.

Nu Ook voor MANontoegankelijke collectoren
Deze methode van TPUB wordt veelal gebruikt voor de sleufloze renovatie van huisaansluitingen vanuit mantoegankelijke collectoren. De nieuwste robottechnologie laat echter ook toe om een vergelijkbare techniek toe te passen vanuit manontoegankelijke collectoren.

Minder hinder voor bewoners en omgeving
Naast een voordelige prijs is het pluspunt hiervan dat deze renovaties gebeuren vanuit het hoofdriool, zonder dat het nodig is om het huis in kwestie te betreden. Uiteraard kan de techniek ook via werk- of huisaansluitput toegepast worden. “Het grote voordeel van een sleufloze rioolrenovatie is dat de uitvoering nauwelijks hinder voor de omgeving veroorzaakt. Er moeten slechts heel beperkt straten worden afgesloten of omleidingen worden voorzien. Vooral in stedelijke gebieden is dat een belangrijk pluspunt”, zegt Erik Brants.

Ruim aanbod aan renovatietechnieken
Er bestaan verschillende technieken voor de sleufloze renovatie van huisaansluitingen. Naast de zonet beschreven relining op basis van naaldvilten kousen is ook relining op basis van GVK-kousen mogelijk. Bij pipe-bursting wordt de bestaande buis gebroken en weggedrukt, waarna er een nieuwe buis wordt geplaatst. Slip-lining is een techniek waarbij nieuwe buizen in een bestaande riolering worden getrokken of geduwd. Verder is er ook nog renovatie mogelijk door het plaatsen van GVK (glasvezel versterkt kunststof)-schaaldelen. 

Rioolrenovatie
De liner wordt ingesmeerd met olie om het inbrengen te vergemakkelijken.

Geïntegreerde oplossing
“Bij Sewer-Tec hebben we al deze speciale technieken voor renovaties van huisaansluitingen in huis. Zodoende kunnen we een geïntegreerde oplossing aanbieden, met eigen ervaren mensen. De te kiezen renovatietechniek hangt af van de staat van leidingstelsel en wensen van de klant”, zegt Erik Brants. “Verder zorgen we voor de renovatie van collectoren, rioleringsputten, inspectiekamers en pompkamers. Als sleufloze renovatie niet mogelijk is, kunnen we ook een renovatie aanbieden in open beschoeide sleuf.”      


Sewer-Tec maakt deel uit van de Group Renotec. Wanneer het aankomt op gespecialiseerde werken in en rond gebouwen, bouwconstructies en monumenten gaat Renotec geen enkele uitdaging uit de weg.  Het bedrijf probeert zo veel mogelijk kennis inzake nicheactiviteiten in eigen huis te houden en investeert dan ook resoluut in de verdere uitbouw van zijn knowhow.

Tekst | Michel Van den Bosch  Beeld | Renotec
Uitgelichte afbeelding: 
De menginstallatie zorgt voor de juiste verhoudingen. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Saint-Gobain PAM BelgiumGres