Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Roof to river totaaloplossing voor megaproject in Lanklaar
In Dilsen-Stokkem bouwt de West-Vlaamse kartonproducent Soenen – met hoofdaannemer Vulsteke Bedrijfsgebouwen – een nieuwe fabriek van maar liefst 113.000 m².

Roof to river totaaloplossing voor megaproject in Lanklaar

In Dilsen-Stokkem bouwt de West-Vlaamse kartonproducent Soenen – met hoofdaannemer Vulsteke Bedrijfsgebouwen – een nieuwe fabriek van maar liefst 113.000 m². Een dergelijke oppervlakte vraagt om een doordachte analyse en aanpak met betrekking tot het regenwaterbeheer, dit voor zowel de opvang als de verwerking ervan. “DYKA stelde zijn technische knowhow en producten ter beschikking voor een doordachte roof to river oplossing op maat van de klant”, aldus Bram Vreys, technical sales manager bij Dyka.

De gewezen Bekaertsite in Lanklaar is de locatie voor de nieuwe productiefabriek van Soenen Golfkarton. Voor het regenwaterbeheer werd de hand uitgestoken naar DYKA, producent en systeembedenker van hemelwatersystemen. DYKA zorgde voor een geïntegreerde roof to river totaaloplossing. Wij verzorgen alles, van de opvang tot de infiltratie van regenwater in de bodem. We bieden zo niet enkel producten aan, maar een ‘waterplan’ voor het gehele complex. Regenwater is daardoor geen zorg maar een zegen.”


Integrale roof to 
river oplossing

“Samen met onze interne studiedienst, Engineering & Consultancy, hebben wij voor dit project in de eerste fase het hele rioleringsplan geanalyseerd, gecorrigeerd en breder getrokken”, gaat Bram Vreys verder. “Zo kwam niet enkel de infiltratie maar ook het gehele regenwaterbeheer, met bijvoorbeeld ook de opvang op het dak, aan bod. Die globale aanpak biedt enkel voordelen, want bepaalde keuzes voor de dakafwatering kunnen bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor het buffer- of infiltratiesysteem. Wij zorgen er steeds voor dat alle stappen van het regenwaterbeheer zo optimaal mogelijk op elkaar zijn afgestemd, een totaaloplossing met andere woorden. Concreet konden wij voor dit project 558 m³ infiltratiekratten, 200 m PE corrigated IT dia 1.000 en enkele honderden meters PE corrigated dia 800 transportbuis uitsparen.”

Voor de uitwerking van de infiltratie en ondergrondse riolering werd DYKA gecontacteerd door Patrick Baeten van aannemersbedrijf Grobelco uit Maasmechelen, verantwoordelijk voor het gehele grondverzet, de nivellering en installatie van alle ondergrondse riolering- en infiltratiesystemen binnen dit project. Bram Vreys: “Samen bekeken we hoe het ondergrondse systeem zo goed en zo snel mogelijk konden uitvoeren. Onze E&C-dienst zorgde voor duidelijke uitvoeringsplannen en waar mogelijk gebruikten we prefab constructies die kant en klaar op de werf geleverd werden. Deze aanpak zorgde voor een vlotte installatie van de infiltratie ringleiding en maakte van de koppeling van de verschillende herbruikbare regenwatertanks een eenvoudig verhaal.”

Een groot deel van de infiltratie- en rioleringswerken zijn nu achter de rug.Dyka-Referentie-Soenen-20210526-hr-061: Voor het regenwaterbeheer werd de hand uitgestoken naar DYKA, producent en systeembedenker van hemelwatersystemen.Dyka-Referentie-Soenen-20210526-hr-054: “DYKA stelde zijn technische knowhow en producten ter beschikking voor een doordachte roof to river oplossing op maat van de klant.”

Regenwateropvang en -afvoer

Voor de opvang en efficiënte afvoer van regenwater viel de keuze op Vacurain Flex. “Een groot deel van de infiltratie- en rioleringswerken zijn nu achter de rug. Een volgende fase is de installatie van het onderdruksysteem Vacurain Flex op de daken voor de afwatering en het afvoeren van regenwater via bufferleidingen naar de regenwatertanks”, vertelt Bram Vreys.

Dakoppervlaktes van deze omgang moeten op korte tijd duizenden liters regenwater kunnen verwerken. Een onderdruksysteem is hiervoor zonder twijfel de beste oplossing. De afvoercapaciteit van zo’n systeem is enorm, de leidingdiameters zijn relatief klein en het aantal leidingen onder de vloerplaat is beperkt, net zoals het aantal standleidingen. “Voor het onderdruksysteem werd overigens een volledige BIM-studie gemaakt zodat de aannemer een as-builtplan heeft. Bij wijzigingen kunnen eventuele problemen zo in een vroeg stadium gedetecteerd en aangepakt worden. Voor ons is dit een mooi en groot project waar we, samen met verschillende bedrijven, tonen dat een totaaloplossing voor regenwaterbeheer enkel voordelen biedt”, besluit Bram Vreys.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details