Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Saneringswerken: een antwoord bieden op de uitdaging van stortregens
Een klein team met een graafmachine kan de goten op erg korte tijd stabiel plaatsen.

Saneringswerken: een antwoord bieden op de uitdaging van stortregens

Op de productiesite van een wereldwijd bekende industriële banketbakkerij in Aken (Duitsland) heeft de hevige neerslag van de laatste jaren ernstige vochtinfiltratieproblemen veroorzaakt in de structuur van de gebouwen. Een renovatie drong zich op.

Het bestaande afwateringssysteem was te klein gedimensioneerd. Het renovatieproject moest rekening houden met meerdere factoren:

  • Steeds extremer weeromstandigheden, met periodes van hevige regens op erg korte tijd, die in alle veiligheid afgevoerd moeten worden.
  • Lokale omstandigheden die niet gewijzigd kunnen worden: twee bedrijfszones, verantwoordelijk voor deze situatie, met waterdichte oppervlakken van respectievelijk 700 en 1.200 m².
  • Een snelle renovatie, om de werking van de site niet te beïnvloeden.

Afwateringsgoot met hoge buffercapaciteit 

Voor dit project viel de keuze op een BIRCOmax-i-gootsysteem met klasse E 600KN, voorzien van gietijzeren opranden, met een breedte van 320 mm, een hoogte van 600 mm en een lengte van 1.500 mm, en uitgerust met een vastgeschroefd gietijzeren rooster. Naast uitstekende bufferwaarden biedt deze afwateringsgoot dankzij de BIRCO-constructievorm een maximale stabiliteit en erg goede zelfreinigende eigenschappen. De BIRCOmax-i-goten zijn zelfdragend (NEN EN 1433 type I), het is dus niet nodig om een dragende fundering of een betonnen omhulling te voorzien.

Ideaal voor renovatieprojecten: Geprefabriceerde kanalen kunnen gemakkelijk en economisch van bovenaf worden geplaatst.

Kostenbesparende plaatsing

Nadat de waterkundige berekening en het ontwerp afgerond waren, konden de bouwkundige werken in de lente van 2021 beginnen. Eerst moest het oude afwateringssysteem worden afgevoerd.

Voor de werken werd een klein team ingezet, bestaande uit twee vakmannen en een kraanmachinist. De graafmachine kon de nieuwe geprefabriceerde goten direct ophijsen en in de smalle geul plaatsen op de onderlaag. Het team positioneerde de elementen volgens het precieze plaatsingsschema, aangeleverd door BIRCO. Ten slotte werden de roosters geplaatst en vastgeschroefd. De 5 mm dikke opranden, die verankerd zitten in het gewapende beton, beschermen de goot tegen slijtage en beschadiging. Bovendien zorgen ze voor een antislipbeveiliging van de roosters en zijn ze voorzien van een kathodische bescherming die een uitstekende duurzaamheid verzekert.

Sinds de installatie van BIRCOmax-i zijn de afwaterings- en vochtinfiltratieproblemen opgelost, zelfs bij hevige regenval. Het oppervlaktewater wordt in alle veiligheid afgevoerd naar een hoofdrioolleiding. Er kan dus gesproken worden over een goede return on investment.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details