Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
 SBE Student Challenge 3 

 SBE Student Challenge 3 

De SBE Student Challenge is alweer aan een derde editie toe. Tijdens het academiejaar 2022- 2023 dagen we studenten hoger onderwijs uit met een ontwerpopdracht voor een wegbrug in historische context. En dit tijdens 3 workshopdagen op het kantoor van SBE. 

Opdracht ‘Pont Capitte’ 

De vraagstelling voor deze 3e editie van de SBE Student Challenge betreft de vervanging van de Pont Capitte, één van de vele bruggen die een verbinding maakt over het Canal du Centre Historique in La Louvière. Het kanaal is vooral gekend omwille van zijn vier scheepsliften die getuigen van de hoogtechnologische omgeving uit het einde van de 19e eeuw. Dit unieke landschap valt dan ook binnen een UNESCO beschermde zone. 

Om technische redenen moet de huidige Pont Capitte vervangen worden door een nieuwe hedendaagse wegbrug. De bouw van een nieuwe brug vormt een opportuniteit om ook de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing van de brug onder de loep te nemen. En uiteraard vormt ook de specifieke historische context een niet onbelangrijk kader waarin de brug zijn positie dient in te nemen. Kortom een boeiende opdracht met technische, landschappelijke en esthetische uitdagingen. 

Workshops 

Een brugontwerp is voor veel studenten geen alledaagse oefening, voor de experten van SBE is het echter dagelijkse kost. Met de SBE Student Challenge willen we studenten de kans geven om tijdens hun opleiding op een ongedwongen manier met diverse thematieken binnen brugontwerp aan de slag te gaan. Daarom organiseren we de ontwerpwedstrijd over 3 workshopdagen op het kantoor van SBE in Sint-Niklaas. 

Studenten worden niet aan hun lot overgelaten maar intensief begeleid gedurende deze 3 dagen. Naast een unieke ervaring maakt één team ook kans om tot winnaar bekroont te worden en naar huis te gaan met een mooie geldprijs van maar liefst 2.000 euro. 

Praktisch 

Ontwerpwedstrijd voor alle studenten hoger onderwijs 

Inschrijven via de website www.sbestudentchallenge.be 

Opdracht is het ontwerpen van een wegbrug met focus op disciplines architectuur, stedenbouw, landschap en burgerlijke bouwkunde. 

Opdracht wordt uitgevoerd tijdens 3 workshopdagen op het hoofdkantoor SBE te Sint-Niklaas (Slachthuisstraat 71, 9100 Sint-Niklaas), vlak bij het station. De eerste workshopdag vindt plaats op donderdag 17/11/2022. De 2e en 3e workshop zullen doorgaan in respectievelijk de week van 13/02/2023 en de week van 20/03/2022, exacte data volgen via de website. 

Studenten hoeven enkel hun eigen laptop mee te brengen, hapje/drankje wordt ter plaatse voorzien. 

Eindbeoordeling en prijsuitreiking door professionele jury op de laatste workshopdag. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details