Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
SBE Student Challenge – Editie 4

SBE Student Challenge – Editie 4

Ook dit academiejaar heeft studiebureau SBE weer een uitdagende SBE Student Challenge in petto voor alle studenten hoger onderwijs. Voor het eerst vormt niet een brug maar wel een panoramisch uitkijkpunt de kern van de opdracht.

Le Jambon de la Semois

Midden in de dichtbeboste natuur aan de Frans-Belgische grens ligt een kleine open plek langsheen een steile klif. Vanaf dit punt krijgen bezoekers een adembenemend uitzicht op het romantische erfgoedlandschap van de Semoisvallei. Het is een uitzicht geladen met emotie, dat in één oogopslag de hele geschiedenis van de Semois onthult.

De plek is des te meer bijzonder vanwege het intieme karakter. Hierdoor onderscheidt ze zich van haar bekendere buurman ‘Le Tombeau du Géant’. Tegelijk is deze kwaliteit ook de reden dat dit uitkijkpunt slechts weinig gekend is, het ligt namelijk wat verstopt. Bovendien is er een gebrek aan infrastructuur om de plaats voor iedereen toegankelijk te maken. 

SBE daagt studenten dan ook uit om hier een volwaardig uitkijkpunt te maken zonder dat het zijn intieme karakter verliest. Het finale ontwerp moet zich met de nodige voeling in deze kostbare omgeving nestelen. 

Workshops

Landschap, architectuur, bouwkunde, infra, … ze dienen hand in hand te gaan om een kwalitatief antwoord op de vraag te kunnen formuleren. Het belang van samenwerken onderstrepen is één van de doelstellingen van deze wedstrijd. Met 35 jaar ervaring op de teller weet SBE dat als geen ander. Om die kennis te delen wordt de wedstrijd aangepakt in 3 workshopdagen verspreid over het academiejaar. Elke workshopdag gaat door op het hoofdkantoor van SBE te Sint-Niklaas waar de deelnemers door de experten van SBE ondergedompeld worden in de materie en intensief begeleid in het uitwerken van hun ontwerpen. 

Op het einde van de eerste workshopdag, welke doorgaat donderdag 9 november, worden teams gevormd. Studenten hoeven dus niet in elke discipline thuis te zijn of reeds een team te hebben om te kunnen deelnemen. Met hun deelname maken studenten kans op de mooie geldprijs, maar nog waardevoller is dat ze zo de kans krijgen om als student tijdens hun opleiding al eens op een ongedwongen manier te proeven van een echte werkcontext. Bovendien wordt elke workshopdag afgesloten met een heuse afterwork.

De middag van de laatste workshopdag presenteert elk team zijn resultaten aan een jury. Daarin zetelen ook externe professionals. Het winnende team gaat naar huis met een prijzenpot van maar liefst 2.000€. Iedereen gaat naar huis met een boeiende ervaring.

Praktisch

Ontwerpwedstrijd voor alle studenten hoger onderwijs

Inschrijven via de website www.sbestudentchallenge.be  

Opdracht is het ontwerpen van een panoramisch uitkijkpunt met focus op disciplines architectuur, stedenbouw, landschap en burgerlijke bouwkunde. 

Opdracht wordt uitgevoerd tijdens 3 workshopdagen op het hoofdkantoor SBE te Sint-Niklaas (Slachthuisstraat 71, 9100 Sint-Niklaas), vlak bij het station. De eerste workshopdag vindt plaats op donderdag 9/11/2022. De 2e en 3e workshop zullen doorgaan in respectievelijk de week van 12/02/2023 en de week van 18/03/2022, exacte data volgen via de website. 

Studenten hoeven enkel hun eigen laptop mee te brengen, hapje/drankje wordt ter plaatse voorzien.

Eindbeoordeling en prijsuitreiking door professionele jury op de laatste workshopdag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details