In opdracht van de Vlaamse Waterweg namen Renotec en Vastmans Betonvloeren de Scheldebrug in Temse onder handen voor een grondige renovatie. Voor de druklaag tussen beton en asfalt werd een beroep gedaan op de producten van het Oost-Vlaamse Adfil, ontwikkelaar en producent van hoog performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefab elementen. Durus EasyFinish macrovezels en Crackstop M Ultra microvezels werden gecombineerd en zorgden voor een efficiënt en duurzaam resultaat.
De Scheldebrug verbindt Temse in het land van Waas met Bornem en Klein-Brabant. De brug is met haar 365m lengte de langste brug van België en de laatste vaste, bovengrondse oeververbinding naar de zee toe. Voor een perfecte renovatie had de brug een scheurvrije en waterdichte druklaag nodig tussen het constructieve beton en de asfaltdeklaag. De macro- en microvezels van Adfil lenen zicht perfect voor het duurzamer maken van de oversteek. De innovatieve vezels overbruggen scheuren, voorkomen het binnendringen van water en zorgen ervoor dat er geen vroegtijdige schade optreedt. Adfil koos voor een combinatie van Durus EasyFinish macrovezels en Crackstop Ultra M microvezels als alternatief voor conventionele staalmatten, om zo een duurzame, scheurvrije en waterdichte betonlaag te bekomen.
“Een dosering van 4 kg Durus EasyFinish en een extra 600 g Crackstop Ultra M zorgden voor een efficiënt resultaat”, aldus Jeroen Smet, technical sales director bij Adfil. “De variabele dikte van de druklaag zou de correcte installatie van een staalnet bijna onmogelijk maken. Het gebruik van vezels als alternatief voor wapeningsnettenmaakt het werk veel sneller, veiliger en milieuvriendelijker. Macrovezels voorkomen onmiddellijk -zelfs vanaf het eerste uur in het vers beton – microscheurtjes, die dus niet kunnen uitgroeien tot volwaardige scheuren, met aanzienlijke schade en kostelijke reparaties als gevolg.”
Het doseren van de macro- en microvezels gebeurt in de betoncentrale, wat de levering van een constante kwaliteit op de bouwplaats garandeert. Geen wapeningsnetten betekent ook meteen een goede toegankelijkheid voor de vrachtwagenmixer. Het vezelversterkte beton maakt bovendien lichter werk op de bouwplaats mogelijk. Ergonomisch verantwoord, tijd- en bijgevolg ook kostenbesparend werk dus. Na het pompen en een eerste afwerking het oppervlak van de druklaag door middel van powerfloating definitief gedicht. Het scheurvrije oppervlak kan vervolgens na twee weken worden bedekt met de asfaltlagen.
De Durus polypropyleen macro-synthetische vezels van Adfil zorgden voor een revolutie in de betonbouw. Deze macrovezels bieden superieure prestaties, kostenbesparingen en gezondheids- en veiligheidsvoordelen voor betonleveranciers, aannemers en ontwerpers. Durus EasyFinish is uiterst eenvoudig te verwerken en toe te passen. De wapening wordt kant-en-klaar in het beton gemengd of kan ter plaatse worden toegevoegd. Een groot voordeel ten opzichte van wapeningsnetten, dat verkeerd kan worden geplaatst. De vezels zijn inert, de alkaliteit van beton en vocht en zijn daardoor 100 % roestvrij. Dit zorgt voor een lange levensduur. Durus EasyFinish heeft ook aanzienlijk minder opslagruimte nodig dan stalen wapening en elimineert het risico op letsel door struikelen, vallen en snijden, zoals bij stalen wapeningsnetten.
Het Adfil-assortiment micro synthetische betonwapening omvat een reeks hoogwaardige monofilament polypropyleenvezels die op de markt worden gebracht onder de naam Crackstop M. Deze vezels dienen als alternatief voor scheurvormend gaas en verbeteren de oppervlakte-eigenschappen en duurzaamheid van cementgebonden producten. Bovendien verminderen ze aanzienlijk het optreden van plastische krimp en plastische zettingsscheuren. Voor een optimale dispersie en hechting in het beton zijn de vezels gecoat met surfactant.
De vezels van Adfil, maximaal enkele centimeters lang, zijn gemaakt van polypropeen. Het productieproces wordt continu onder het vergrootglas gelegd en innovatie is een rode draad doorheen het werk van Adfil. Door die drang naar ontwikkeling zijn er steeds minder vezels nodig om beton te verstevigen. “We proberen voortdurend de samenstelling en de vorm van de vezels te verbeteren. Daarvoor doen we een beroep op een eigen betonlabo. Terwijl je 15 jaar geleden nog makkelijk snel 10 kg/m³ beton nodig had, is dat vandaag nog ‘maar’ 2,5 tot 3 kg. We monitoren heel sterk wat de vezels in het beton exact doen. De resultaten van de testen die we op beton uitvoeren, gebruiken we in berekeningen die we ook gratis aanbieden aan onze partners. Zo beschikken zij over een onderbouwde berekening die een volwaardige alternatieve oplossing voor een project kan bieden”, besluit Jeroen Smet.