Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Scheut wordt opnieuw een groene woonwijk

Scheut wordt opnieuw een groene woonwijk

Vanaf 21 september lanceert Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, werken in het kader van het duurzame wijkcontract Scheut in Anderlecht. Het doel: een gezelligere en groenere publieke ruimte creëren die echt toebehoort aan de buurtbewoners. Actieve mobiliteit en duurzaamheid staan centraal.

Scheut is een woonwijk tussen de Ninoofsesteenweg en de Birminghamstraat met buurtwinkels, scholen en een ziekenhuis. De laatste jaren is het doorgaand verkeer van en naar het centrum van Anderlecht sterk gestegen. Om dit tegen te gaan, zullen de Verdonckstraat, Generaal Ruquoystraat, Gespstraat, Naaldstraat, en het Henri De Smetplein worden heringericht.

Beliris wil de wijk teruggeven aan zijn bewoners, en zal voetgangers en fietsers centraal plaatsen met een verhoogde veiligheid voor alle actieve weggebruikers en de ruimte toegankelijker maken voor personen met een beperkte mobiliteit. De nieuwe inrichting heeft tot doel om activiteiten in de buitenlucht te stimuleren door een mooiere en groenere inrichting.

Concreet gaat het om het herstructureren van de publieke ruimte: nieuwe straten aanleggen met uitrustingen die sociale interactie aanmoedigen, de voetpaden vernieuwen en vrijmaken, en de maximumsnelheid voor voertuigen verlagen.

Het Henri De Smetplein wordt een gezellige plek. De parking wordt vervangen door een fiets- en voetgangerszone zonder hoogteverschillen. Het plein zal afgesloten worden voor het verkeer komende van de Ninoofsesteenweg. Het lokale verkeer komende van de drie eenrichtingsstraten zullen het plein wel nog op mogen om naar de steenweg te gaan. Om de veiligheid nog verder te verhogen, wordt het plein na de werken een woonwerf (20km/u).

Het project omvat ook verschillende duurzame aspecten: recuperatie van het regenwater in de plantenbedden, hergebruik van de terracotta klinkers voor de bestrating en gebruik van duurzaam, lokaal materiaal zoals blauwe steen en terracotta. Als beplanting kiest Beliris voor bijenplanten die de biodiversiteit van de stad verrijken.

Het einde van de werken is voorzien voor eind 2021. Beliris investeert 2.263.000 euro in de werken, die worden uitgevoerd door aannemer Eurovia en ontworpen door studiebureau Espace mobilités.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details