Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Schoolvoorbeeld van horizontaal gestuurde boringen
Saint-Gobain PAM Belgium verkiest bij voorkeur een mechanische koppeling op een schans, zoals ook in dit project.

Schoolvoorbeeld van horizontaal gestuurde boringen

In opdracht van water-link werd een gietijzeren drinkwaterleiding van ongeveer 7 km aangelegd tussen het pompstation (in aanbouw) op de terreinen van Pidpa in Mechelen-Zuid en de toevoerinfrastructuur van de Watergroep in Zemst. Saint-Gobain PAM Belgium ontfermde zich onder andere met succes over het in totaal 1 km lange sleufloze gedeelte.

Dankzij deze samenwerking tussen Pidpa, water-link en De Watergroep wordt er vandaag vanuit het Productiecentrum Zuid van water-link in Rumst drinkwater geleverd naar het verdeelpunt Zemst van De Watergroep. En dat via een nieuwe gietijzeren leiding met een totale lengte van ongeveer 7 km, waarvan bijna 6 km in open sleuf werd uitgevoerd. De rest van het traject werd uitgevoerd door middel van horizontaal gestuurde boringen. “Het betreft een gietijzeren leiding met een diameter van 600 mm”, aldus Bart Stulens, Area Sales Manager bij Saint-Gobain PAM Belgium. “Twee stukken van telkens 500 m, waaronder een passage onder de E19, werden met succes door middel van een horizontale gestuurde boring uitgevoerd.”

Koppeling op schans

Bij een horizontaal gestuurde boring volgt een stalen stang het vooraf bepaalde traject om uiteindelijk op het juiste punt weer bovengronds te komen. Door de toevoeging van bentoniet en een draaiende beweging wordt er vervolgens geruimd en vergroot het gat stelselmatig tot het de juiste diameter heeft. Bart Stulens: “Op een bepaald moment is het gat groot genoeg om de buis te ontvangen. Saint-Gobain PAM verkiest bij voorkeur een mechanische koppeling op een schans, zoals ook in dit project. En dan profileert gietijzer zich als het ideale materiaal omdat gietijzer hoekverdraaiing en korte bochten mogelijk maakt, in tegenstelling tot gelast staal. Zowel bij gelast staal als gelaste kunststof moet je de volledige buis kunnen uitleggen en daarvoor is er doorgaans te weinig plaats bij een horizontaal gestuurde boring.”

Duurzaam gietijzer

Voor Saint-Gobain PAM Belgium staat nodulair gietijzer op nummer één wat materiaal betreft. “Een gietijzeren buis is een zeer robuuste buis die zijn mechanische eigenschappen in de grond niet verliest. Bovendien is zo’n gietijzeren buis volledig ‘cradle to cradle’. Wanneer de levensduur verstreken is, wordt de buis geperst zodat het cement aan de binnenkant eruit valt. De buis zelf wordt versmolten tot een volledig nieuwe gietijzeren buis. Zowel bij open sleuf als bij een horizontaal gestuurde boring is gietijzer dan ook het meest duurzame materiaal. En duurzaamheid is de dag van vandaag een noodzakelijkheid in de sector”, besluit Bart Stulens.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details