Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Sensoren meten deze winter ook gladheid van fietspaden

Sensoren meten deze winter ook gladheid van fietspaden

Agentschap Wegen en Verkeer plaatst op 10 locaties sensoren en infraroodcamera’s aan fietspaden en fietsbruggen.

Om beter in te schatten waar het glad kan worden, plaatst het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nieuwe sensoren in vrijliggende fietspaden en infraroodcamera’s aan fietsbruggen op 10 locaties in Vlaanderen.

Meer fietsers in de winter

Meer mensen kiezen ook op de koudste winterdagen voor de fiets. “Ijs- en sneeuwvrije fietspaden zijn erg belangrijk voor de veiligheid van de steeds groter wordende groep fietsers. De afgelopen twee jaar nam het aantal winterse fietsers langs fietstelpalen aan gewestwegen met maar liefst 37% toe,” duidt minister Peeters. “Sensoren en infraroodcamera’s maken onze winterdienst voor fietsers slimmer en efficiënter. We krijgen beter zicht op de situatie van ijsgevoelige fietsbruggen en we kunnen de toestand van de vrijliggende fietspaden tijdens een winterprik beter voorspellen.”

Monitoring van fietsbruggen en vrijliggende fietspaden

De nieuwe sensoren en camera’s laten toe om beter de timing van het strooien te bepalen op vrijliggende fietspaden en -bruggen. De temperatuur koelt op deze plekken sneller en sterker af dan fietspaden die aan de rijbaan liggen. Dat maakt ze extra gevoelig voor ijs.

De 10 locaties, goed voor samen 9 sensoren en 10 camera’s, geven ook een goede indicatie van de gladheidsrisico’s voor de fietspaden en bruggen in de buurt. 

Fietspaden sowieso gestrooid bij risico op gladheid

Vandaag behandelen strooiwagens al de vrijliggende en aanliggende  fietspaden langs de gewestwegen. Afgelopen jaren investeerde AWV ook in eigen, aangepaste fietspadstrooiers. Dankzij een groot netwerk van wegdeksensoren kent het agentschap de risico’s op gladheid van de aanliggende fietspaden. De nieuwe sensoren in de vrijliggende fietspaden en op de fietsbruggen voegen nu extra informatie toe.

De installatie van de sensoren vindt plaats in de week van 7 augustus met weinig verwachte hinder voor fietsers. Later kunnen er extra sensoren worden toegevoegd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details