Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Sleufloze technieken doen CO2-uitstoot kelderen
Binnen het kader van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming streeft Renotec naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de herstelling van rioleringen.

Sleufloze technieken doen CO2-uitstoot kelderen

Minder hinder is bij ieder project een erezaak voor de divisie Leidingtechnieken van Renotec. De verschillende innovatieve sleufloze technieken van de renovatiespecialist beperken de ongemakken voor de omwonenden tot een minimum. Ook voor het milieu zijn technieken als pipe-bursting en relining een verademing. “We lieten door een onafhankelijk bureau onderzoeken welke positieve impact onze sleufloze technieken hebben op de CO2-uitstoot. En de resultaten zijn zeer goed”, aldus divisiedirecteur Karel Janssen.

In stedelijke omgevingen wordt leidingrenovatie elke dag uitdagender. Dagen- of wekenlang een wegdek openleggen, behoort tot het verleden. Minder hinder is prioritair bij ieder project. Dankzij verschillende sleufloze leidingtechnieken beperkt Renotec de hinder voor de omwonenden en voorbijgangers. En niet alleen de hinder, maar ook de CO2-uitstoot wordt – in vergelijking met traditionele open sleuf-technieken – stevig gereduceerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat Renotec liet uitvoeren door DVdB Consulting.

Voor het milieu zijn technieken als pipe-bursting en relining een verademing.

Karel Janssen: “Binnen het kader van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming streeft Renotec naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de herstelling van rioleringen. Concreet wil Renotec de toepassing van nieuwe en milieuvriendelijke herstellingstechnieken zoals pipe-bursting en relining bevorderen. Het uiteindelijke rapport vat de resultaten samen van de berekening van de ecologische voetafdruk van de herstelling van 100 m riolering met een diameter van 500 mm zonder aansluitingen volgens de volgende methodes: vervanging van de riolering, herstelling door pipe-bursting en herstelling door relining.”

Positieve resultaten

De resultaten van het onderzoek zijn bijzonder positief. Hieruit blijkt duidelijk dat de innovatieve technieken pipe-bursting en relining kunnen zorgen voor een vermindering van de ecologische voetafdruk van de herstelling van rioleringen. Pipe-bursting reduceert de uitstoot van broeikasgassen met 18 % en door het toepassen van relining kan een reductie van maar liefst 63 % gerealiseerd worden. De nauwkeurigheid van de berekende emissies bedraagt 15 tot 20 %.

Vooral op het vlak van graafwerken worden grote winsten geboekt. Karel Janssen: “Door sleufloos te werken worden graaf- en grondwerken drastisch gereduceerd. Enerzijds zijn er de graafwerken op zich die voor CO2-uitstoot zorgen en anderzijds zijn er natuurlijk de vrachtwagens die grond aan- en afvoeren. Ook die uitstoot werd mee in rekening gebracht, net als de impact van de productie van nieuwe rioleringsbuizen. Alle parameters die een invloed hebben op het milieu werden opgenomen in het onderzoek.”

Innovatieve technieken als pipe-bursting en relining kunnen zorgen voor een vermindering van de ecologische voetafdruk van de herstelling van rioleringen.

Relining

Vooral de winst bij de relining-techniek is opmerkelijk. “Aan deze techniek komen geen graafwerken te pas en dat maakt het grote verschil”, aldus Karel Janssen. “Relining met ter plaatse uitgeharde buis (TPUB) is een van de meest gehanteerde sleufloze rioolrenovatietechnieken. Bij relining met TPUB, op basis van naaldvilten- of textielkousen, wordt er een met hars geïmpregneerde kous in een bestaande leiding geïnverteerd. De uitharding gebeurt door stoom, warm water of UV-licht. Aan de binnenzijde van het riool vormt zich zo een nieuwe, naadloze buis die de belastingen van het oorspronkelijk riool overneemt. Op die manier wordt de bestaande leiding structureel gerenoveerd met een garantie op waterdichting en duurzaamheid. Niet alleen het ontbreken van graaf- en grondwerken, maar ook het productieproces heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. In vergelijking met de productie van traditionele rioleringsbuizen scoort de productie van de kous beter.”

“Voor ons als bedrijf is maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen zeer belangrijk”, gaat Karel Janssen verder. “Als je de CO2-uitstoot zo sterk kan verlagen door aangepaste technieken toe te passen, dan is dat een mooie maatschappelijke bijdrage. Verder past dit onderzoek ook mooi binnen ons minder hinder-verhaal. Minder hinder is tijdens de werken zeer belangrijk voor de omgeving, maar minder CO2-uitstoot is dat ook. Beiden hangen samen en we zien het dan ook als één geheel. Daarnaast wordt duurzaamheid ook alsmaar belangrijker voor klanten en opdrachtgevers. Ook in dat opzicht is dit rapport voor ons een meerwaarde.” 

Bij relining gebeurt de uitharding van het gebruikte hars door middel van uv-licht.

Ontwikkelen en opvolgen

Zijn er op het vlak van CO2-reductie nog winsten te boeken? “Uiteraard blijven we onze technieken ontwikkelen en opvolgen. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar sleufloze mogelijkheden voor de renovatie van huisaansluitingen. Maar onze impact als aannemer is niet eindeloos. Bij de productie van bijvoorbeeld de relining-kousen valt wel nog winst te halen en daarvoor kijken we naar de fabrikanten. Andere harsen of materialen kunnen misschien leiden tot lichtere en dunnere kousen, wat dan weer een positief effect heeft op het transport”, besluit Karel Janssen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details