Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Slimme betontoepassingen om klimatologische uitdagingen aan te gaan
Het onument in Drongen, een mooi voorbeeld van maatwerk in een natuurlijke omgeving.

Slimme betontoepassingen om klimatologische uitdagingen aan te gaan

Met de klimatologische uitdagingen in het achterhoofd worden vandaag steeds meer openbare ruimtes klimaatrobuust gemaakt. En beton werpt zich op als een uitstekend bouwmateriaal om die uitdagingen het hoofd te bieden. “Van de onterecht negatieve connotatie die beton kreeg dankzij de – intussen achterhaalde – term betonstop, moeten we dringend af. Beton is net een bondgenoot in de strijd tegen de klimatologische problemen”, vertelt Maarten Mathijssen, productmanager bij Ebema.

In het Kapermolen park in Hasselt maakte Ebema een pad van betonnen bakken die omgekeerd in de vijver geplaatst werden.

Ebema verbetert naar eigen zeggen de ruimte. En dat voor zowel bedrijven, overheden als particulieren. “We maken buitenruimtes beter, gezelliger, slimmer, veiliger, mooier, groener, sterker … Hiervoor bedenken en ontwikkelen we hoogtechnologische betonoplossingen. Geperst of gegoten, van klinker en megategel tot maatwerk”, klinkt het overtuigd. Beton profileert zich als een flexibel en betrouwbaar materiaal dat voor heel veel uitdagingen oplossingen kan bieden. “Zeker als het slim wordt toegepast”, vertelt Maarten Mathijssen. “De betonstop, waar al jaren over gesproken wordt, heeft eigenlijk niets met beton op zich te maken, maar wel met het niet volbouwen van onze beschikbare ruimte. Het is dan ook jammer dat beton als materiaal een negatieve connotatie kreeg door deze politieke term.”

Het visueel zeer aantrekkelijke Cityriver bufferbekken in Oostende

Groen, blauw en grijs

“Van die negatieve connotatie moeten we af en daarom spreken wij graag over slim gebruik van beton”, gaat Maarten Mathijssen verder. “Groen (natuur), blauw (water) en grijs (beton) gaan namelijk perfect samen. Zo kan je met de Eco solutions van Ebema verharden, met bijzonder veel ruimte voor waterinfiltratie, iets wat gezien onze zakkende grondwaterstanden cruciaal is. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld een boordsteen die, in tegenstelling tot de traditionele boordsteen, onderbroken wordt zodat niet al het hemelwater naar de riolering vloeit, maar ook kan infiltreren in de berm.”

Ebema wil met haar LivingCity-gamma de perfecte partner zijn voor de openbare markt. Waterinfiltratie door betonelementen met grote voegen in de tuinstraten in Antwerpen om wateroverlast tegen te gaan, een combinatie van waterpasserende en gesloten tegels voor wandelcomfort in Tivoli Laken, het visueel zeer aantrekkelijke Cityriver bufferbekken in Oostende, de toepassing van afwateringselementen voor een rijweg in Mortsel … Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele Ebema_LivingCity-projecten die de kracht van beton in de strijd tegen de klimaatproblemen beklemtonen. Maarten Mathijssen: “Een project dat mij nauw aan het hart ligt is het Kapermolenpark in Hasselt. Een bijzonder project omwille van de gecreëerde verbinding tussen de Demer en de vijver in het park. Voor in de vijver maakte Ebema een pad van betonnen bakken van 3, 4 en 5 m, die omgekeerd in de vijver geplaatst werden. Tussen de bakken werden ruimtes gelaten, die afgesloten kunnen worden door damplanken. Op die manier werd een waterbekken gecreëerd om het water van de Demer met de vijver slim te laten communiceren.”

Ebema ontwikkelde een boordsteen die, in tegenstelling tot de traditionele boordsteen, onderbroken wordt zodat niet al het hemelwater naar de riolering vloeit, maar ook kan infiltreren in de berm.

Alternatieve bindmiddelen

Als robuust materiaal is beton bijzonder interessant om dergelijke oplossingen te realiseren. Maarten Mathijssen: “Het wordt vaak vergeten, maar beton is en blijft een natuurlijk materiaal, gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Als product op zich is beton bijzonder duurzaam. Uiteraard beseffen we dat het productieproces, met name de productie van cement, nog steeds een heikel punt is. Maar ook daarvoor zoekt Ebema actief mee naar een oplossing. Zo wordt er veel onderzoek gedaan naar alternatieve bindmiddelen. In het productieproces valt dus zeker nog wat ecologische winst te boeken. Een ander voordeel van beton ten opzichte van vele andere materialen is de prijs. In een steeds duurder wordende wereld mag naast het ecologische aspect ook zeker het economische verhaal niet vergeten worden. En ook wat dat betreft scoort beton goed.”

Een combinatie van waterpasserende en gesloten tegels voor wandelcomfort in Tivoli Laken.

Ruim toepassingsgebied

Van klinker over zitbank tot technische elementen. Beton blinkt ook uit op het vlak van esthetiek en flexibiliteit. “Met onze afdeling Ebema_CustomConcrete focussen we op klanten met vragen die afwijken van het standaardgamma. Vaak betreft dit speciale esthetische verlangens voor de openbare ruimte. Omdat beton zich uitstekend leent tot maatwerk, is ook dat een grote meerwaarde. Zowel duurzaamheid, esthetiek als prijs zijn vandaag drie cruciale factoren voor steden en gemeenten die hun openbare ruimtes klimaatrobuust willen maken. En beton scoort positief op elk van die factoren en dat is behoorlijk uniek”, besluit Maarten Mathijssen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details