Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Snelheid en kwaliteit perfect hand in hand bij uitbreiding terminal
De Noordzee Terminal van PSA Antwerp, de grootste containerbehandelaar in der Haven van Antwerpen, werd onlangs met 14 ha uitgebreid.

Snelheid en kwaliteit perfect hand in hand bij uitbreiding terminal

De Noordzee Terminal van PSA Antwerp, de grootste containerbehandelaar in der Haven van Antwerpen, werd onlangs met 14 ha uitgebreid. Colas Belgium werd ingeschakeld voor onder andere de grond-, funderings-, riolerings- en asfalteringswerken. Een kolfje naar de hand van de ervaren speler op het vlak van logistieke infrastructuur, maar zeker niet zonder uitdaging. “De korte uitvoeringstermijn van vier maanden was niet evident, maar we tonen in dit project dat snelheid en kwaliteit wel degelijk perfect samengaan”, vertelt Stephan Buelens, departementsdirecteur bij Colas Belgium.

PSA Antwerp is onderdeel van PSA International, één van de grootste havengroepen ter wereld met thuisbasis in Singapore. In Antwerpen baat PSA 3 container terminals uit: MPET aan het Deurganck dok, Europa Terminal en Noordzee Terminal. En het is voor die laatste dat Colas Belgium een grote rol speelde bij de uitbreiding van de site. Sinds 1988 maakt Colas Belgium deel uit van de Groep Colas, wereldleider in de bouw en het onderhoud van vervoersinfrastructuren. De focus ligt op stadsplanning, bouw en onderhoud van wegen-, spoorweg-, luchthaven-, haven- industriële en logistieke infrastructuren.

Colas Belgium werd ingeschakeld voor onder andere de grond-, funderings-, riolerings- en asfalteringswerken.

Uitbreiding en renovatie

De opdracht van PSA Antwerp is Colas Belgium dan ook op het lijf geschreven. De Noordzee Terminal (Kaai 913) is uitgerust om de grootste schepen ter wereld te behandelen en kon nog extra containercapaciteit gebruiken. Daarom werd beslist het opslagterrein met 14 ha te vergroten. Stephan Buelens: “De functie van de site is het stapelen van lege containers. Onze opdracht, samen met een aantal collega-aannemers, bestond uit de uitbreiding van 14 ha van het logistiek plein, inclusief Megaports in & out. Daarnaast moest ook het bestaande kaaiplateau, eveneens met een oppervlakte van 14 ha, gerenoveerd worden. Zo werd de toplaag asfalt helemaal vernieuwd, alsook een deel van de onderlaag asfalt.”

Van start tot finish

Colas Belgium was van start tot finish bij het project betrokken. Stephan Buelens: “We hebben onder andere 14 ha grond geprofileerd, 5.000 m riolering aangelegd, kabelsleuven voorzien, 140.000 ton granieten funderingen gestort, 700 lm verholen afwateringsgoten geplaatst en 75.000 ton asfalt gelegd. Alle werken werden begin juli afgerond, mooi binnen de vooropgestelde planning. Het was best wel uitdagend om dit toch wel grote project binnen een tijdspanne van 4 maanden af te ronden. Begin maart zijn we gestart met het ontwateren van het terrein en in de eerste week van juli werden de laatste asfalteringswerken uitgevoerd.”

Het was heel belangrijk om meteen de juiste ploegen te kunnen inzetten voor de funderings-, riolerings-, asfalteringswerken …

Voorbereiding cruciaal

Het project in zijn geheel is vlekkeloos verlopen. Stephan Buelens: “Vooral dankzij een zeer gedetailleerde en intensieve voorbereiding. Omwille van de korte uitvoeringstermijn was het cruciaal om alles tot in de puntjes te plannen en niets aan het toeval over te laten. Het betreft een project van een 10 miljoen dat op 4 maanden tijd gerealiseerd moet worden en dan is voorbereiding en overkoepelende werfleiding cruciaal. Het was heel belangrijk om meteen de juiste ploegen te kunnen inzetten voor de funderings-, riolerings-, asfalteringswerken … Want de dag dat de omgevingsvergunning werd afgeleverd, was ook meteen de dag dat we moesten starten.”

De Noordzee Terminal (Kaai 913) is uitgerust om de grootste schepen ter wereld te behandelen en kon nog extra containercapaciteit gebruiken.

Snel en kwalitatief

Het is dankzij een doorgedreven interne kwaliteitsopvolging dat Colas Belgium een uitstekend eindresultaat kon behalen. “Met dit project toont Colas Belgium dat snel werk ook kwaliteitsvol werk kan zijn. Projecten van dergelijke grootte op de juiste manier voorbereiden en uitvoeren is zeker een van onze sterke punten. Net als flexibiliteit, waardoor we snel kunnen inspelen op onvoorziene obstakels. Zo moesten verschillende soorten werken, die normaal gezien na elkaar plaatsvinden, nu gelijktijdig uitgevoerd worden. De werkwijze die we intern bepaalden, hebben we vooraf ook aangetoond in een plan van aanpak. We willen zeker ook PSA bedanken voor het vertrouwen in ons. Het is zeker ook dankzij PSA dat een fijne en goede samenwerking mogelijk was”, besluit Stephan Buelens.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details