Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Snelle en accurate plaatproef met dynamisch toestel

Snelle en accurate plaatproef met dynamisch toestel

Om de verdichtingsgraad van een ondergrond of fundering te bepalen, zijn plaatproeven nodig. Met het dynamisch plaatproeftoestel HMP LFGpro uit het gamma van Lasertopo kunnen aannemers deze op een snelle, accurate en eenvoudige manier uitvoeren. De proef duurt amper 2 minuten en er is geen tegengewicht nodig.

De plaatproef laat toe om conclusies te trekken over de mogelijke draagkracht van een ondergrond en in welke mate deze al dan niet goed verdicht is als men kijkt naar de verschillende funderingslagen. Het dynamisch plaatproeftoestel duidt meteen de vervormingsmodulus aan op een grafisch display en de verhouding tot de verdichtingsgraad. “Voor deze proeven is al langer een plaatproeftoestel op de markt, maar met het standaardtoestel is het veel omslachtiger werken”, vertelt Fiona De Smet, zaakvoerder bij Lasertopo, expert in meet- en testapparatuur. “Het standaardtoestel blijft een betrouwbaar toestel, maar je verliest al gauw een kwartier met de opbouw van de proef. Wie het dynamisch toestel gebruikt, heeft alleen een valgewicht nodig, meer niet. Het gevolg is een uiterst snelle proef, die amper 2 minuten in beslag neemt. Bij grote projecten worden soms tot honderd proeven per dag genomen. Met het dynamisch plaatproeftoestel is die klus op een halve dag geklaard.” 

Alle voordelen van digitalisering
Met het dynamisch toestel HMP LFGpro loodst Lasertopo plaatproeven het digitale tijdperk in. Het apparaat biedt alle voordelen van digitaal werken. Zo worden alle resultaten van de proeven opgeslagen en kunnen ze in een latere fase geëxporteerd worden naar een pc, wat rapportage vereenvoudigt. Optioneel is de inbouw van een GPS-module, waardoor de coördinaten van iedere proef geregistreerd worden. De exacte locatie van iedere proef is op die manier raadpleegbaar op een kaart in Google Maps.  “Zo is achteraf geen discussie mogelijk over welke proeven al dan niet zijn uitgevoerd”, zegt Fiona De Smet. “De resultaten zijn tevens te raadplegen op een smartphone of tablet en kunnen via applicaties naar de opdrachtgever of naar het eigen kantoor gestuurd worden, zodat meteen verder met de resultaten aan de slag kan worden gegaan.” 

HMP LFGpro

De te volgen stappen worden eenvoudig weergegeven via het grafisch kleurendisplay.

 

Gebruiksvriendelijk
Gebruiksgemak staat bij het dynamisch plaatproeftoestel voorop. Het compacte apparaat is gemakkelijk te manipuleren en er is slechts één operator nodig om het te bedienen. Gezien de beperkte ruimte die het toestel inneemt, zijn proeven op moeilijk bereikbare plaatsen toch mogelijk. De resultaten kan je onmiddellijk aflezen op het display en zijn zeer accuraat. De menunavigatie is intuïtief en eenvoudig te gebruiken, zelfs zonder voorkennis. Om de test uit te voeren, hoeven gebruikers simpelweg de instructies op het display te volgen. “De efficiëntie van ons apparaat werkt snelle beslissingen om verder te kunnen werken op de werf in de hand. Aannemers besparen op die manier tijd en geld en het bevordert de kwaliteit van hun werk”, aldus Fiona De Smet. Na een korte opleiding door de experten van Lasertopo, kan iedereen ermee aan de slag.

Opgenomen in standaardbestek
Het dynamisch plaatproeftoestel is sinds begin mei opgenomen in het standaardbestek 250 voor de uitvoering van openbare wegenwerken. “Dat was voordien niet het geval en heeft tot gevolg dat elke aannemer die in het kader van een overheidsopdracht wegenwerken uitvoert, genoopt is tot de aankoop van een dynamisch plaatproeftoestel ofwel beroep dient te doen op een labo dat over een dergelijk toestel beschikt”, legt Fiona De Smet uit. “Het hoeft niet te verbazen dat heel wat aannemers vragende partij waren aangezien het een zeer gebruiksvriendelijk toestel betreft.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details