Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Snelle en efficiënte diepfunderingstechnieken voor uitbreiding Pepsico

Snelle en efficiënte diepfunderingstechnieken voor uitbreiding Pepsico

Wanneer de vraag naar een product stijgt, is uitbreiding van de productiecapaciteit vaak een logisch gevolg. Zo ook bij PepsiCo in Veurne, dat voor de productie van de gekende tortillachips Doritos een tweede productielijn bouwt. Franki Foundations werd al vroeg binnen het project ingeschakeld voor het plan en de uitvoering van de diepfundering. “Een interessant en uitdagend project, om verschillende redenen”, zegt Piet Kindt, head of projects bij Franki Foundations.

De vraag naar Doritos stijgt en daarom investeert Veurne Snack Foods – onderdeel van de bedrijvengroep PepsiCo – in een hoog­technologische tweede tortillachipslijn, onder meer uitgerust met een ultra-oven en een geautomatiseerde verpakkingsunit waardoor de chips duurzaam kunnen worden geproduceerd. De nieuwe technologie zorgt ervoor dat de tortillachips met 30 % minder energie geproduceerd zullen worden. Er is ook aandacht voor de samenstelling met een aanbod met minder vetten en minder zout.

De nieuwe lijn biedt tegelijk de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe producten te ontwikkelen. De totale kostprijs van de lijn wordt op 30 miljoen euro geraamd en wordt volledig gebouwd in overeenstemming met PepsiCo’s duurzaamheidsvisie ‘Winning with Purpose’. Eind december 2019 maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) bekend dat Veurne Snack Foods 550.000 euro subsidie ontvangt voor de opleiding van personeel.

Hoofdaannemer in dit project is Stadsbader. Voor de funderingen van de nieuwe productielijn deed de opdrachtgever een beroep op Franki Foundations, al ruim 100 jaar gespecialiseerd in diepfunderingen. “We werden al vroeg bij het project betrokken, tijdens de voorstudie van de architect en de stabiliteitsingenieur”, vertelt Piet Kindt. “Tijdens die vergadering werd snel duidelijk dat timing, efficiëntie en een waaier aan funderingstechnieken de sleutel waren om de hinder voor het bedrijf, dat verder produceert, te beperken.”

Juiste techniek bepalen

Franki Foundations ging op zoek naar de juiste funderingstechniek. Piet Kindt: “In Veurne heb je te maken met grond die grondmechanisch de nodige aandacht vraagt. Het betreft slechte grond met heel veel veen in de bovenlagen. Dat betekent dat je naar uitvoeringstechnieken en draagkracht toe bij de les moet zijn om de diepfunderingen te dimensioneren. Het is ook daarom dat de architect en ingenieur al tijdens het voortraject bij ons aanklopten om na te gaan wat er grondmechanisch en uitvoeringstechnisch haalbaar was. Bovendien zit je met een bestaande fabriek die moet blijven draaien en met het feit dat je onder pipe tracks moet werken. Ook die factoren hebben invloed op het bepalen van de juiste techniek en op de planning van de werken.”

img_3751-kopieren

“De grootste uitdaging in dit project is ongetwijfeld de mix van het grondmechanische aspect, de stabiliteit van de machines op het terrein en ook de beperkte stockageruimte op de werf.”

 

Complexiteit

Vooral het werken onder geringe hoogte maakt dit project bijzonder complex.
“De palen uitvoeren met de klassieke, grote machines is geen optie”, verduidelijkt Piet Kindt. “Uiteindelijk werd voor de nieuwe productielijn gekozen om de funderingen in geschroefde kokerpalen uit te voeren. Met die techniek worden buizen stelselmatig in de grond geschroefd onder een beperkte hoogte. Wat de funderingswerken in de bestaande unit betreft, werd gekozen voor een uitvoering met geheide kokerpalen. Die kokerpalen kunnen perfect de last opnemen die gevraagd wordt door het stabiliteitsbureau, zonder de bestaande productielijn te hinderen. Veilig en behoedzaam werken was aan de orde.”

Intussen zijn buiten alle diepfunderingswerken afgerond. Piet Kindt: “Voor de gloednieuwe productielijn zit ons werk erop. Zodra de coronacrisis voorbij is, gaan we verder met de werken aan de bestaande unit. De grootste uitdaging in dit project is ongetwijfeld de mix van het grondmechanische aspect, de stabiliteit van de machines op het terrein en ook de beperkte stockageruimte op de werf. Voor een vrij zware belasting moesten we een uitvoerbaar funderingssysteem vinden. En dat alles moet binnen een vrij kort tijdskader uitgevoerd worden.”

Eigen studiedienst

Het brede gamma van mogelijke uitvoeringstechnieken en de knowhow die daarmee gepaard gaat, is een grote troef van Franki Foundations. “Net als ons intern studiebureau, dat op het vlak van berekeningen in grondmechanica heel beslagen is. Voor de klant is het een grote meerwaarde om te weten dat wij intern die technische kennis hebben. De oefening die wij altijd maken is een technisch-economisch evenwicht zoeken binnen een project, waarbij we rekening houden met alle parameters. Op die manier durven we alles binnenstebuiten draaien en dingen in vraag stellen. Als wij uiteindelijk een technisch evenwaardig, maar goedkoper alternatief voorstellen, dan geeft dat vertrouwen aan de klant”, besluit Piet Kindt.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details