Nebim Groep werkplaatsen
01:58
12-10-2017

Sneller een truckwerkplaats bouwen met prefab putten

Volvo-truckdealer Nebim Groep werkt hard aan de toekomst. Het zorgt ervoor dat zijn werkplaatsen up-to-date blijven, onder meer met behulp van state of the art werk- en stempelbaanputten. In zijn twee meest recente projecten opteerde het voor prefab putten van O Beton, omdat deze in zeer korte tijd geplaatst kunnen worden. De fabrikant ontwikkelde speciaal voor Nebim Groep zelfs een nieuwe stempelbaanput.

De hierboven vermelde projecten omvatten de realisatie van een nieuwe werkplaats in Ninove (België) en de uitbreiding van een bestaande werkplaats in Venlo (Nederland). Op beide plaatsen is een stempelbaanput van 27 meter geplaatst. In Ninove zijn voorts twee werkputten van 26 meter geplaatst, en in Venlo één. Er werd geopteerd voor de SK3, een smeerput met een ergonomische vorm, een vrije opening van 120 cm aan de bovenzijde en een ruimte van 150 cm aan de onderzijde. De standaardelementen van 5, 25 m zijn te combineren met kortere elementen, zodat de lengte van de put kan worden afgestemd op de wens van de klant. Ook modules om een remtestbank in te bouwen zijn verkrijgbaar.

Stempelbaanputten

Snelle plaatsing
Op speciaal verzoek van Nebim Groep ontwikkelde O Beton een nieuwe stempelbaanput met inwendige afmetingen van 50 bij 110 cm en een aanpasbare lengte voor de inbouw van meerdere hydraulische hefcilinders. De put is bedoeld voor het liften van alle soorten trucks voor onderhoud en reparatie. “Normaal gesproken worden dergelijke putten in het werk gestort en ben je zo acht weken verder. Zo lang konden wij onze klanten echter niet laten wachten”, vertelt Frank Vrencken van Nebim. “Nu was in Venlo alles binnen de drie weken klaar, inclusief het slopen, uitgraven, plaatsen en aanvullen. In Ninove duurde het plaatsen van de putten zelf drie dagen, en in Venlo één dag.” Frank Vrencken werkte in 2015 ook al samen met O Beton. Toen plaatste het in Elsloo een APK-put met een remmenbank. Dat beviel Nebim zo goed dat het besloot om vaker met O Beton samen te werken. “Ook nu verliep alles weer perfect. Een verdere samenwerking zit er zeker aan te komen”, aldus Vrencken.

Aanleg werkputten Nemim Groep

Logistieke uitdaging
O Beton koppelde de prefab elementen waterdicht aan elkaar door middel van een dichtingsring en een schroefverbinding. Toch werkte het op beide locaties op een verschillende manier. “Dit omdat we in Ninove veel last hadden van grondwater”, vertelt Jan Lauwers van O Beton. “Daar hebben we één put per dag uitgegraven, geplaatst en aangevuld. In drie dagen tijd hebben we een kleine tachtig meter aan werkputten geplaatst. In Venlo ondervonden we geen hinder van grondwater en konden we dus sneller werken. Daar plaatsten we meer dan vijftig meter op een dag met een 365 tonmeter-autolaadkraan, gemonteerd op een Volvo-vrachtwagen. De dag voordien had de aannemer de putten uitgegraven tot op de gewenste diepte.” Logistiek gezien was het voor O Beton een hele uitdaging om in drie dagen tijd 26 elementen de deur uit te krijgen en tegelijkertijd te plaatsen. “Het vroeg de nodige capaciteit van de fabriek, maar alles was mooi op tijd klaar”, aldus Lauwers.

O Beton aanleg putten werkplaats

Modulair systeem
De nieuwe stempelbaanput wordt momenteel verder uitgewerkt, zodat deze ook voor andere klanten in de markt kan worden gezet. Lauwers: “Net als bij het bestaande gamma werkputten wordt dit een modulair systeem, waarbij standaard en op maat gemaakte elementen op de werf aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot een put met de gewenste lengte. Enkel de afmetingen en de vorm zijn anders. Het was zaak om de putten prefab te maken, zodat ze op dezelfde snelle manier geplaatst kunnen worden.” Naar verwachting wordt het nieuwe product eind november gepresenteerd tijdens Solutrans in Lyon.

Stempelbaanput O Beton

Tekst: Desiree Pennings     |    Beeld: O Beton

GROND/WEG/WATERBOUW partners

SIGNALISATIEJAS/HESJE en helmVrachtwagens VDV cleaning