Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Specialist in waterdichting in het huwelijksbootje gestapt!
Polyproof richt zich op de sectoren infra, civiel en industrie.

Specialist in waterdichting in het huwelijksbootje gestapt!

‘Voorkomen is beter dan genezen’

Binnen zijn branche behoort Special Industrial Repair (SIR) tot de specialisten op het gebied van waterdichting. “Wij bestrijden vocht dat op diverse plekken grote schade kan aanrichten”, zegt Hans Bos, zaakvoerder van het Belgische SIR. “Van ondergrondse bouwwerken en tunnels, tot lekkende kabel-doorvoeren. Ter uitbreiding van onze dienstverlening hebben we het bedrijf Polyproof overgenomen.” Als expert op het gebied van industriële en speciale coatings streeft Polyproof ernaar om onderhoudsproblemen zoals lekkages en corrosie te elimineren. “Hiermee is een waterdicht huwelijk gesloten.”

“Eigenlijk zijn we daarmee een concurrent van onszelf geworden”, lacht Arno van Balen, algemeen manager bij SIR. “Waar Polyproof preventief aan waterdichting doet om lekkages te voorkomen, komt SIR aan bod als er lekkages zijn.” Waarom dan toch deze stap? “We komen veel ellende tegen op de werven waarvan we weten dat het in veel gevallen voorkomen had kunnen worden. En precies dát kunnen we nu met Polyproof gaan aanbieden.”

Het appliceren van Polyurea is een vak apart en moet dan ook worden gedaan door gespecialiseerde vakmensen en met specialistisch materiaal.

Eén plus één is drie

SIR staat erom bekend dat het graag partnerships aan gaat: met leveranciers, ingenieursbureaus en klanten bijvoorbeeld. “Maar ook met deze overname houden we vast aan de gedachte 1+1=3”, zegt Bos. “Er zijn zoveel snijvlakken waar de expertises van SIR en Polyproof elkaar kruisen: denk aan dakbedekkingen, waar je altijd met uitdagingen zit op het gebied van aanhechting, hoeken en doorvoeren, maar ook bij het spuiten van staande en liggende vlakken is er sprake van veel overlap.” Van Balen: “Het zijn zulke herkenbare zaken voor ons, dus het is een absolute meerwaarde dat we nu een optimale, preventieve en breed inzetbare oplossing kunnen bieden.”

Onbeperkte mogelijkheden binnen de infra, civiel en industrie

Polyproof is dé applicateur en grondlegger van het coatingproduct Polyurea. “Het product bestaat al best lang”, zegt Van Balen, “maar de inzetbaarheid en de mogelijkheden ervan zijn nog niet zo bekend. Polyurea beschermt beton en metaal tegen water, zuren, zouten en chemicaliën en is daarmee vreselijk breed inzetbaar. De Polyurea Hotspray wordt met een temperatuur van 70-80 graden Celsius aangebracht, is dankzij de uitzonderlijke chemische eigenschappen hoog reactief en daarmee een ultiem snel uithardende spray met een sterke hechting als eindresultaat. Hierdoor is deze technologie uitermate geschikt voor grootschalige en gevoelige toepassingen waarbij water betrokken is. Ideaal in de infra omdat je door deze eigenschap direct resultaat ziet tijdens de uitvoering en het oppervlak al na enkele minuten berijdbaar is. Hierbij richt Polyproof zich op de sectoren infra, civiel en industrie.” Tunnels, brugpijlers en (stalen) brugdekken, borstweringen, inkuipingen, rioleringen en putten, het kan allemaal. Op het gebied van civiel sluit de hotspray techniek feilloos aan op vele toepassingen: zo heeft het product een laagdikte bereik van 0,50 tot 10 mm en volgen de coatings naadloos de ondergrond, waardoor je een perfecte afdichting krijgt tussen aansluitingen van wand op vloer of bij opkanten. Omdat het product wortelbestendig is, leent het zich ook bijzonder voor groen-/sedumdaken. In de industrie is het grote voordeel van de Polyurea coatings dat de chemische en mechanische eigenschappen op een bijzonder hoog niveau liggen, in vergelijking met de meeste andere coatings in dit toepassingsgebied. Hierdoor is het product geschikt voor tank lining binnen de chemische en petrochemische industrie, maar ook voor vloer-, wand- en gootbekleding binnen de foodindustrie. Het is bovendien zeer sterk, tot 400% blijvend elastisch (zodat zettingen hiermee ook worden opgevangen), slagvast, stootvast en scheuroverbruggend. Dampdoorlatend, maar volledig vloeistofdicht. 

Een inkijkje in de speciale aanhanger met doseerpomp die Polyproof heeft laten bouwen om de Polyurea aan te brengen. De slangen en het product zijn verwarmd.

Specialistische ervaring

Polyurea is technisch gezien een polymeer dat gevormd wordt door twee componenten die een 100% vaste stof vormen met een uitstekende hechting op metaal, beton en schuim. “Een ononderbroken, waterdichte coating, zónder schadelijke effecten voor het milieu”, benadrukt Van Balen, “want het is vrij van vluchtige organische stoffen.” Polyurea wordt steeds populairder binnen de genoemde sectoren, omdat het een robuust en extreem duurzaam product is. Bacteriologisch stabiel, extreem resistent tegen slijtage en een hoge tolerantie voor schade veroorzaakt door zure en alkalische oplossingen en op koolwaterstof gebaseerde producten zoals olie en vet. “Met een extreem lange levensduur is het garantietechnisch heel interessant tegen waterdichting”, zegt Bos. Hij benadrukt dat het dan wel goed moet worden aangebracht. “Het appliceren van Polyurea is een vak apart en moet dan ook worden gedaan door gespecialiseerde vakmensen en met specialistisch materiaal. Wij hebben hiervoor een speciale ingerichte aanhanger laten bouwen, waarin de slangen en het product verwarmd kunnen worden en wij zo geheel voorbereid op de werf arriveren. Ook de specifieke productkennis die aanwezig is bij Polyproof, hebben we natuurlijk overgenomen”, zegt Bos. “Het is mooi dat we hiermee een volledig waterdichtingspakket kunnen bieden, zowel vooraf als achteraf”, zegt Van Balen tot slot.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details